Hoppa till huvudinnehåll

Genomförda aktiviteter

Nedan kan du läsa om våra tidigare genomförda aktiviteter.

En kväll hos Polyropes 11 april 2024

Benny Polyropes Tranered
Benny berättar om företaget. Intresset var så stort att alla inte fick plats i konferensrummet som först var planerat.

Intresset för förtöjningsrep, skot, fall och täckningsmaterial visade sig vara större än vad vi hade trott när vi först började planera för

eventet. Antalet oanmälda till mötet var ovanligt stort, men efter ett antal nödlösningar och stress kunde allt lösas.

Benny Nilsson började med att redogöra för företagets historia fram till nu samt visade också en film om detta. Idag har man tillverkning i bland annat Portugal och Tjeckien. Han gick igenom de olika materialen som man kan hitta i produktsortimentet; speciellt förtöjningstampen Storm diskuterades mer ingående. Några nyheter presenterades också, bland annat vädertäckningsmaterialet Toptex som nu kommer att vidareutvecklas baserat på de erfarenheter man fått under det senaste årets tester. Han fick sedan besvara massor av frågor vilket gjorde att mötet inte avslutades förrän cirka kl 22.

Valentin VB textil demonstrerar
Valentin från VB textil visar hur dåliga trådarna på sömmarna kan bli.

Som en extra programpunkt beskrev Valentin Böttcher från VB textil sin metod att sy båtkapell där han använde drönare för att mäta upp det gamla kapellet och sedan göra en 3D-modell som han sedan sydde upp det nya kapellet efter. Han påpekade bland annat vikten av att kontrollera kvalitén på tråden på sömmarna regelbundet för att på så sätt i tid reparera sitt kapell innan det är försent.

Via annons i Västpricken erbjöds inte bara kvällens deltagare utan alla kryssarklubbare 40 procents rabatt på båtsortimentet mellan den 11-18/4 -24. Vi kunde konstatera att intresset var så stort att en ny träff till hösten kunde vara intressant.

Benny demonstrerar
Många frågor blev det och Benny demonstrerade gärna.

Julvandring på Brännö den 10 december

Vi var en liten skara som samlades hemma hos Berth den här mulna vinterdagen där snön nästan helt hade smält bort. Trots de ostligaSolister äter gulaschsoppa vindarna lyckades kylan ändå leta sig in så vi startade vandringen med värmande glögg. Vi gav oss iväg på en underhållande promenad i stil med en Hollywood Celebrity Homes Tour. Under vägledning av vår inhemske guide fick vi insikt i hur täta kopplingar ön har haft till kändisar, både förr och nu.

Kaffe och glögg efter matenVi vandrade över till Lönndahlshuvud där vi slog oss ner i lä för att skydda oss mot vinden och avnjöt vårt te och kaffe med dopp. Efter detta utforskade vi julmarknaden där det köpslogs och handlades innan vi avslutade dagen med en läcker gulaschsoppa och efterföljande kaffe och glögg hemma hos Berth. Tre trötta Solister åkte hem på kvällen tillsammans med alla andra besökare från marknaden i en fullproppad färja till Saltholmen.


Sensommareskader med kräftskiva 25–27 augusti 2023

Kräftskiva i Hamneboa
Kräftskiva i Hamneboa

Eskadern bestod av tre båtar med sammanlagt nio personer ombord. En nyhet för i år var möjligheten att anmäla sig enbart till kräftskivan utan att delta på hela eskadern, och det här alternativet lockade till sig ett antal entusiastiska deltagare.

Det oberäkneliga vädret visade sig inte från sin bästa sida när vi förberedde båtarna och gav oss iväg. Trots regn och grå himmel sprack molnen upp och solen kastade sina strålar över den glada skaran som hade samlats utanför Hamneboa på Hälsö för mingel. När solen sedan sakta sjönk ner bakom bergen drog vi oss in till de festligt dukade borden, redo att njuta av en variation av olika sorters kräftor med tillhörande delikatesser.

Efter en utsökt festmåltid med stämningsfull sång avrundades festen för vissa med ett dopp i det uppfriskande 17-gradiga vattnet, som lystes upp av lite trolsk mareld.

Ruffmys
Ruffmys i Martins båt

Lördagen bjöd på intensivt regn och blåst, ackompanjerat av åska så efter ett antal skepparmöten beslöt vi att ligga kvar i hamn för promenader på ön mellan skurarna. Senare samlades vi i den största båten för bland annat test av ost och päron och andra kulinariska godbitar. Här testades även deltagarnas kunskaper om bland annat termer och uttryck som används till sjöss i form av ett lagbaserat quiz. Detta ledde till en hel del diskussioner, men i demokratisk cruisingseglaranda vann alla till slut.

På kvällen beslöts det att eskadern skulle avsegla tidigt mot Marstrand då väderutsikterna var mer gynnsamma.

Lunch på Marstrand
Gemensam lunch på Marstrand

Överraskande nog stämde prognosen och vi blev välkomnade av solsken och fin vind, så det blev en njutbar segling till Marstrand. Promenader och bad avslutades med en sen lunch vid långborden på kajen, varpå båtarna kastade loss efterhand för att leta sig mot sin hemmahamn i frisk vind och solsken.


Solisternas högsommareskader 30 juni2 juli 2023

Eskadern bestod av tre båtar och tio personer som avgick från sina hemmahamnar på fredagen. En båt kom iväg redan vid tvåtiden och lyckades ta sig fram till det planerade dagsmålet Björholmen. De två andra båtarna kom inte iväg förrän senare och tvangs av vädrets makter att lägga till i Marstrand, då som vanligt Marstrandsfjorden var i uppror med vågor på cirka tre meter och byvindar runt 20 m/s. Hamnen var full av båtar som brutit kappseglingen Bohusracet.

Efter att ha ätit middag blev det promenad och besök på pub innan besättningarna kröp till kojs. PåLunch Dyrön eskader Solisterna skepparmötet på lördag morgon beslöts att vi skulle gå till sydhamnen på Dyrön för gemensam lunch. Då vinden mojnat och solen tittade fram blev det en behaglig segling dit och då det inte var många båtar i hamnen kunde hela eskadern få bra platser längs kajen och duka upp långbord på kajen.

Knappt hade vi ätit färdigt innan nästa oväder drog in med regn och kuling. Några tappra gastar trotsade ovädret och gick på promenad runt ön innan middag och kvällsmingel på den största båten.

På söndag morgon intogs en tidig frukost och då det tillfälligt skulle vara uppehåll fram till sen eftermiddag beslöt vi att komma iväg innan lunch. I den friska vinden räckte det med revad Genua för att med god fart gå söderut mot Instö Ränna där motorn startades innan segel rullades ut igen vid Albrektsunds kanal. Snart var man i hemmahamn efter en högsommareskader som var typisk för sommaren 2023; mycket omväxlande och överraskande.


På Englands kanaler med Emma Ringqvist 3 maj

Cirka etthundra personer hade bänkat sig i Västerträffen när Emma RingqSoloseglaren Emma Ringqvist med sin dotter på kanalbåt i Englandvist, soloseglare och musiker, berättade om sina erfarenheter om det speciella båtlivet på de engelska kanalerna. Lite praktiska tips blandades med kanalernas historia.

I många år bodde hon i en så kallad Narrow Boat på kanalsystemet i England. Liksom en stor grupp människor – 'boaters' – bodde hon utan fast hamnplats, och levde helt off-grid. Båten behövde flyttas varannan vecka enligt 'continuous cruising regulations'. Kanalsystemet i Storbrittanien är stort och har mycket historik. Man kan ta sig genom hela landet, om man har tid. Det finns många slussar, de flesta är manuella och man får göra allt slussarbete själv.

Intresset för den här typen av båtliv verkade stort och vi har nu planer på att arrangera en eskader med kanalbåtar i framtiden.


En intressant strandvandring på Styrsö 12 septemberVandring på Styrsö

Solisternas tång- och strandväxtpromenad startade och avslutades som förklarligt på Styrsö Tången i Göteborgs södra skärgård. Vår ciceron Karolina som bor på ön tog emot oss när vi steg av skärgårdsbåten från Saltholmen.

Efter att ha räknat in alla 22 deltagarna begav vi oss raskt av genom byn ut mot väster till de marmorerade klipporna vid Saltskärs udde. Där studerades ett antal tångarter i vattnet och det provsmakades på ett antal strandväxter och örter samtidigt som det beskrevs hur man kunde använda dessa i matlagningen.

Efter ytterligare promenerande på den kullerstenbelagda strandremsan satte vi oss ner och Karolina tog fram medhavda prover på tång som vi fick studera samtidigt som vi kunde mumsa på ett delikat bakverk tillverkat med inblandning av tång och örter. Vi kunde också konstatera att årets tillgång av vresnypon, björnbär och slånbär var mycket god.

Efter en snabb promenad över berg och kullersten kom vi fram till fiskehamnen där vägen sedan ledde oss upp till en av öns högsta punkter och vi fick en fin utsikt över öns nordöstra sida.

Sitter på klipporna på StyrsöEfter att åter gått genom byn kom vi fram till färjeläget just som båten la till. Det blev ett hastigt avsked av Karolina när färjan lade ut och de som köpt hennes bok kunde i lugn och ro bläddra igenom receptförskrivning och titta på fina bilder samtidigt som man åt medhavd kost. När färjan la till på Saltholmen rymdes vi efter en något blåsig men härlig och lärorik promenad med insikten att det finns mycket att ta vara på vid våra strandkanter  


Sensommareskader med kräftskiva 2–4 september 2022

Välkomstdrink utanför Hamneboa
Välkomstdrink utanför Hamneboa. Foto: Mia R

Förväntningarna inför årets eskader var högt ställda; dels för att väderleksutsikterna var bra; dels för att ett antal nya deltagare skulle vara med. Båda förväntningarna uppfylldes med råge då vädret var fantastisk och sångens kvalitet höjdes väsentligt. De sex deltagande båtarna var samlade i Hälsös hamn vid 18-tiden och Hamneboa gjordes iordning med måne, girlanger, allsångshäften och dukades upp innan mingel och välkomstdrink med tilltugg intogs utanför i solnedgången.

Kräftskiva i Hamneboa
Gemytligt i Hamneboa. Foto Mia R.

När solen gått ner bakom bergen drog vi oss in till de väntande kräftorna. Kvällen förflöt med körsång och solistframträdande medan man kämpade med att ta sig an de ibland hårdhudade stora kräftorna. Kvällen avslutades med att någon föreslog bad i det varma och mareldsfyllda vattnet men då det visade sig vara kyligt ute var ingen längre intresserad.

Segling utanför Pater Noster
Fantastiskt fin segling på lördagen. Foto: Mia R.

Vid efterföljande dags skepparmöte beslöts att gå till Mollösund i strålande sol och lagom sydlig vind. Några båtar tog kurs mot Pater Noster medan andra gick leden inomskärs. Vid 16-tiden var alla samlade i hamn och man passade på att bada och promenera runt innan man åt middag för att sedan samlas runt fyren för att kura skymning och se på den fantastiska solnedgången.

Hopp i vatten i solnedgång utanför fyren i Mollösund
Hopp i solnedgång. Foto: Lotta Blomdahl

Söndagen kom med ytterligare en solig dag med sydlig vind som innebar motorgång ner till Klädesholmen. Det gav tillfälle till att testa olika genvägar till exempel förbi Blekskär, in vid dödingehålet, via Korsholmen genom lilla Jungfruhålet in till hamnen på Klädesholmen. Där badades det, åts överblivna kräftor och intogs lunch på kajkanten i solens sken.

Så småningom var det dags att bryta upp för att gå till sin hemmahamn och då vinden vridit mot väst sattes segel. Vid solnedgången i hemmahamn kunde man åter konstatera att Solisternas sensommareskader blivit något man sent skall glömma och minnas när frosten biter i näsan.

Avslutningslunch i Klädesholmen
Inte alla båtar var med på vår avslutningslunch på Klädesholmen. Foto: Mia R.


Prova-på-dag på Galterö 13 augusti 2022

Segling med trissjolle
Fin seglingsdag med trissjollen

Solisternas prova-på-dag visade sig bli fantastisk! Vädret kunde inte vara bättre; en av sommarens bästa dagar med strålande sol och vind mellan 3-5 m/s vilket gav perfekta förhållanden för att testa windsurfing, jollesegling och att paddla kajak.

Instruktioner för havskajaken
Hur ska man paddla med en smal havskajak?

Ett tjugotal personer, varav fem var mellan 15 och 30 år, fick testa att paddla två typer av kajaker; en smal och rankare och en något bredare och stabilare, samt att försöka balansera på segelbrädan vilket visade sig vara svårare gjort än sagt. Men efter att ha fått instruktioner lyckades några komma iväg några meter.

Trissjollen gav sig iväg ut på öppet vatten med instruktör och två gastar per gång och fick prova på kryss, läns och slör och tjusningen med att segla en mindre segelbåt.

Test med winsurfing
Ingen lätt match att få upp seglet till windsurfingbrädan

Så småningom tändes grillen och hungriga testare fick smaka grillkorv med tillbehör och svalkande dryck samt ekoäpplen från Berths trädgård. Därefter fortsatte testandet tills man senare på eftermiddagen avbröt för att ta sig till olika ställen för att äta och göra sig i ordning innan man gick till Brännö Brygga för att dansa och mingla i den underbara sommarnatten.

Om prova-på-dagen kan man inte säga annat än att den blev en succé och kommer förmodligen att bli ett inslag i nästa års planering också.

Framåt med windsurfing
Men ibland gick det bra


Högsommareskader 1–3 juli 2022

segelbåt och hav
Långväga deltagare på Leifs båt

Ryktet om Solisternas aktiviteter har nu tydligen spritt sig i landet då vi hade gastar från Växjö, Stockholm, Uddevalla och Göteborg med på årets Högsommareskader med fem båtar och 14 personer.

Normalt sett skulle den här eskadern befinna sig i naturhamnar längs Bohuskusten, och som gemensamt mål var tanken från början Slubbersholme. Men då vädret på natten lovade kulingvindar avslogs den tanken ganska snabbt. De fem skepparna enades till sist om att samlingspunkten på fredagseftermiddagen skulle bli Björholmens Marina. Vid lunchtid var seglen hissade och kursen för de flesta båtar sattes norrut i den sydvästliga vinden som blåste med en styrka på 5-8 meter/sekund, alltså perfekta väderförhållanden. Det var bara att glida med och beundra naturen och de mysiga samhällena som passerades: Brunskär, Marstrand, Klädesholmen, Hjärterösund, Skärhamn, Kyrkesund och Ängeviken.

Vi var framme i Björholmen vid 17- tiden där de fem förbokade platserna och välkomstmingel väntade. Samlingen på land vid långbord fortsatte senare i Leifs Vagabond 31 vars sittbrunn på något magiskt sätt hade växt så att nio personer fick plats.

Vid ett långdraget skepparmöte på lördagen beslöts att ligga kvar ännu en natt då väderutsikterna lovade hårda vridande vindar och regn som gjorde det olämpligt att ligga i naturhamn.

För att använda dagen på bästa sätt bildades det tre grupper; en båt stack ut och segeltränade, en kulturell grupp hyrde cyklar och gav sig av till Pilane och en grupp promenerade på Björholmen och tog det lugnt. På eftermiddagen då alla återsamlades blev det bastu och bad innan grillen tändes och hamburgare med tillbehör åts vid långborden. Då dagens och gårdagens övningar tog ut sin rätt blev det ganska lugnt i hamnen denna natt.

grillen tänd i väntan på bastugänget
Grillen tänd i väntan på bastugänget

Söndag morgon kom med övergående regn och sydliga vindar som vi inte beställt, så det blev till att gå för motor söderut utom för Jim som hade mer bråttom hem till Nordön och därför gick tidigare och för segel ut till havs. Tomas med besättning hade också bråttom hem till Björlanda kile och vi andra bestämde oss för att ta den gemensamma lunchen i norra hamnen på Dyrön. Lunchen intogs vid långborden på land i strålande väder och vid 16-tiden lämnade vi hamnen för att gå vidare söderut via Instö ränna med motor, men då viden vridit något västerut kunde segel sättas då och då och hemmahamnen nåddes strax innan en fantastisk solnedgång avslutade dagen och en lyckad eskader.

Människor
På grillfest i Björholmen

lunchätare utomhus på brygga
Söndagens lunch på Dyrön


Bra att ha! Tips och trix när saker går sönder, 1 juni 2022

Tjugofem förväntansfulla själar hade samlats för att få en genomgång om det som man helst inte vill drabbas av ute på havet: saker sombra att ha ombordkan gå sönder och som förmodligen gör det också förr eller senare. Niklas Krantz som driver den populära bloggen Sittbrunnen.se, var hos oss tidigare i år och pratade om den mer behagliga delen av sin fem år långa jorden runt-segling. Det uppstod då en del frågor av mer teknisk karaktär som han lovade att reda ut vid ett senare tillfälle.

Mycket av det som finns ombord slits av väder och vind och även solens UV-strålar har en nedbrytande effekt. Har man inte reservdelar ombord är det då bra att ha en god kontakt med tillverkarna och veta var återförsäljarna finns runt om i världen. Niklas visade på en mängd olika tips, trix och fix som kan vara bra att känna till på en långsegling och trots alla missöden som han drabbades av, blev det ändå ett föredrag som andades humor och positivitet och de lyssnare som planerade en kommande långsegling blev inte helt avskräckta ...


Försommareskader, 26–29 maj 2022

Solisternas försommareskader 2022 blev ett blåsigt äventyr. Fyra båtar och 13 personer var anmälda. Då olika väderlekstjänster varCoquille seglar förbi samstämmiga med att förutspå att det på skärtorsdagen skulle vara vindar mellan 18-23 m/s beslöts att vi skulle avsegla på fredagen istället då vinden skulle avta till 15-18 m/s. En båt beslöt sig ändå för att gå från Saltholmen till Knippla redan på onsdagskvällen och fick då en jättefin segling till inre hamnen på Knippla, men i den hårda vinden från väst fick man slagsida av vindens tryck på riggen. Det blev en hel del promenerande på ön och ihop med övriga båtar beslöts på fredag morgon att gå till Marstrand.

Båtarna från Björlanda stångade sig fram för motor i den grova motsjön och vinden, och blöta kunde man rulla ut ett par meter genua vid Barlind för att sedan sträcka ända upp till Albrektssunds kanal. Det var härligt att ta av sig de blöta kläderna och att få en tilläggare ihop med övriga besättningar. Efter att ha ätit och promenerat var det skönt att krypa till kojs efter en hård första seglingsdag för säsongen.

På lördagens skepparmöte beslöts att gå till Skärhamn trots att vinden vridit till nordväst. Det blev ett långt slag från Skallen till Barrlind där de cirka tolv kvadraten rullades in och motorn startades för att gå genom Hjärterösund. Andra tog den yttre vägen förbi Flatholmen. Väl inne i Skärhamn fanns det gott om plats då många tydligen valt att stanna på landbacken. Efter diverse promenader och grillmiddag samlades besättningarna på bryggan för kaffe och mingel innan man törnade in för vila.

Två män vid bord
Skepparen Leif och gasten Valter värmer sig i Skärhamn

Söndagen kom med sol och fina vindar men från syd! Vi som hade räknat med att glida hem med nordvästen … Nåväl, det bestämdes att vi skulle gå till Åstol för gemensam lunch. Efter motorgång genom Hjärterösund och lilla Jungfruhålet hade vinden vridit mot sydväst, så efter Klädesholmen kunde genuan rullas ut och man kunde sträcka ända ner till Åstol. Efter en härlig lunch i strålande väder sattes åter segel med kurs mot Instörännan innanför Marstrand. Efter motorgång under bron och ut till Lågö kunde man åter sätta segel och dricka kaffe innan man åter startade järngenuan för gång ned till Barlind där segel rullades ut i den ökande vinden så man fick en rejäl skjuts in till bryggan i Björlanda. En något rumphuggen eskader var därmed till ända men det gav en rejäl övning inför kommande säsong.

Tack alla som var med och hoppas vi ses på högsommareskadern!


Algodling för en mer hållbar värld, 27 april 2022

Fredrik Gröndahl skördar sockertång

På Solisternas andra träff var Fredrik Gröndahl från KTH och chef för Kristinebergs forskningsstation vid Fiskebäckskil inbjuden för att tala om projektet SEAFARM som skall göra alger (tång) mer känt och användbart i större skala som livsmedel och inom annan industriell användning. Odling sker i havsbaserade anläggningar vid utsidan av Otterön och i Kosterskärgården där man skördar sockertång på långa rep omlindade med murarsnören där den får växa till sig.

I september blir algerna könsmogna och från äggen och spermierna bildas en så kallad zygot. Mellan oktober till mars har den vuxit från några millimeter till cirka tre meter.

Efter skörden fraktas tången till tork och beredning i Dingle för att sedan behandlas vidare i gamla konservfabriken i Grundsund. Ett 60-tal företag är nu involverade i kedjan från hav till slutanvändning som livsmedel, foder, biogas och biobaserade material.

Hela algens livscykel visar på ett hållbart system som inte lämnar efter sig något avfall och som dessutom renar havet från kväve, fosfor och koldioxid. Det har också visat sig att alger som foder i jordbruket hämmar rapar och pruttar från kor, vilket ger till följd att metangasutsläppen i atmosfären minskar.

Som mat har den alla mineraler, vitaminer och antioxidanter som våra mänskliga hjärnor behöver. Förmodligen har vi ätit alger sen urminnes tider. I Japan, där alger är vanligt i kosthållningen finns inte heller några välfärdssjukdomar.

Föreläsning Gröndahl, bild tångens livscykel i SEAFARM-projektet
En hållbar livscykel

På vår västkust finns det ca 300 kvadratkilometer lämplig odlingsyta. Det framfördes idéer på hur man skulle kunna odla mer effektivt med flera olika verksamheter per hektar, som till exempel algodling vid vindkraftverk där ytan så att säga redan är upptagen av annat.

Ostkusten har en mindre salthalt vilket medför att sockertången inte trivs så bra där.

Föreläsningen sammanfattade resultaten från det framgångsrika femåriga projektet och hur SEAFARM-projektet har lyft utvecklingen av en växande ny biobaserad industri i Sverige, som kommer att vara en viktig del i utvecklingen av ett verkligt hållbart samhälle. Projektet har resulterat i Nordic Seafarm som i dag är en av Europas ledande producenter av schysst odlad tång.

Vi fick smaka på fröknäcke med sockertång, vilket gjorde att Solistkommittén överväger att bjuda in en tångkock vid en senare träff.


En segling runt jorden, 9 mars 2022

Jordenruntsegling med Hafsorkestern
I Grenada korsade Hafsorkestern sin egen kurs och
fullföljde jordenruntseglingen

På årets första Solistträff hade vi besök av grundaren till den populära bloggen Sittbrunnen.se, Niklas Krantz, som på lite drygt två timmar tog oss med på sin fem år långa jordenruntsegling i sin 30 fots Bavaria, Hafsorkestern. Han har under resans gång uppdaterat sina följare med bilder och berättelser, så lokalen var fullproppad med människor som var på plats för att få lyssna på mer.

Det var en hisnande resa med soliga paradisöar och vänlig befolkning, till stormar och stängda hamnar som en följd av att pandemin slog till. Det blev en påminnelse om hur skört livet kan vara och hur seglarens kreativitet löser alla situationer som uppstår till havs.

Många frågor uppstod efteråt om utrustning ombord och vad som kan gå fel. Men tiden räckte inte till för att besvara alla frågor så Niklas har lovat att komma tillbaka för ett extrainsatt Solistmöte före sommaren.


Julvandring på Brännö 5 december 2021

glatt gäng vid Husvik
Glatt men fruset gäng
Julvandringen 2021 på Brännö blev den kyligaste hittills. Termometern visade på minus tre grader men på grund av blåst med hårda vindbyar kändes det mer som sjutton … och snön låg djup på taken. Efter att man samlats hemma hos Berth och värmt sig med tilläggare i form av glögg med tillbehör sökte sig de tappra vandrarna mot öns högsta punkt, Lotsutkiken. Men efter ett kort rådslag beslöt vi att hålla oss på lägre höjder på grund av att risken för förfrysning var alltför hög.

Första anhalten blev hos fåraherdarna där det bland annat frestades med lammburgare och fårskinn. Tyvärr var det inställt. Kan det ha berott på fårkylning? Vi fick vandra vidare till nästa station som var honung, diverse sylter, keramik mm och så fortsatte det på vägen ner mot dansbanan. Väl framme hittade vi inte någon plats i lä trots att vintersolen gjorde sitt bästa för att värma och lysa på oss, men till slut trängde vi ihop oss i skärgårdsbåtens väntsal och intog vår medhavda fika.

Efter upptining vandrade vi åter på nya vägar som tog oss till Ingers blommor där vi välkomnades med öppen brasa och en gåva i form av en hyacint som var och en kunde ta med sig. Därefter kom vi till Brännögården och brandstationen där flera utställare hade samlats inomhus så att man fick tillfälle att värma sig och samtidigt göra fynd, bland annat sittunderlägg i tovad ull. Efter en sista rask promenad nåddes utgångspunkten där glöggen värmdes på och grillen tändes.

Efterhand som mörkret föll grillades diverse kulinariska läckerheter på grillen samtidigt som händer värmdes och då tiden för skärgårdsbåtens avgång närmade sig kunde ett fryntligt gäng solister avgå mot bryggan för att ta båten mot fastlandet. Frusna men välbehållna kunde de se fram mot nästa års vandring väl hemma i sin lugna vrå luktandes på sin hyacint. GOD JUL!


Shopping hos PolyRopes i Vårgårda 2 oktober 2021

Årets fabriksbesök hos Polyropes i Vårgårda skulle bli en unik upplevelse då det för första gången var fler kvinnliga deltagare än män. Intresset var så stort att tyvärr inte alla intresserade kom med. Efter att fyndat diverse förtöjningstampar, fall, skot, mm, åkte vi in till Café Centrum – som mycket riktigt ligger i Vårgårdas centrum – där vi åt förbeställda räksmörgåsar. Vissa var så nöjda med sina inköp att de toppade med bland annat Sarah Bernard till kaffet. Efter diverse tjöt om sommarens och tidigare seglingar gick en del ut till den pågående torghandeln för att göra ytterligare fynd såsom förhoppningsvis ätbar svamp och annat. Under resans gång utbyttes diverse värdefull info om bland annat båtutrustning och skötsel. Årets resa var synnerligen lyckosam och dessutom hade vi tur med vädret.


Sensommareskader med kräftskiva 27–29 augusti 2021

Gruppbild utanför Hamneboa
Glatt gäng utanför Hamneboa

Sensommareskadern 2021 startade i gråväder och frisk till hård vind från NO. Detta gjorde att båten från Björlanda Kile på rekordtid kunde segla till Hälsö hamn. I inloppet mötte man båten som seglat från Kungshamn i den hårda vinden men då sjön var måttlig hade det gått bra. Värre var det för båten som kom från Hinsholmen i motsjö och motvind, men det blev ändå lite segling med enbart genuan. Ytterligare en båt var anmäld men drog sig ur då man tyckte vädret var för svårt.

Som genom ett trollslag blev det en reva i molntäcket och solen tittade fram precis lagom till välkomstdrink och mingel utanför Hamneboa på Hälsö.

När solen försvann bakom berget drog vi oss in till det färdigdukade kräftbordet och snart ljöd vacker sång med text som fanns i det fantastiskt informativa häftet som Mia delat ut och även andra underfundiga visor hördes. Några av deltagarna började under middagens gång bete sig underligt och säga märkliga saker, som t ex att fråga varför det inte fanns någon ketchup till maten, ge gåtfulla komplimanger, skåla för sommaren lite för ofta etc. Men allt var som det skulle då de tidigare i smyg dragits åt sidan och tilldelats dessa hemliga uppdrag. Förklaring för det egendomliga beteendet gavs efter middagen.Kräftskiva

Festen pågick till sen timme innan man bröt upp för andra aktiviteter som t ex att sova. Efter sen frukost och städning kastade vi loss med avsikt att ta oss till Dyröns södra hamn, men efter att ha stångats mot sjö och hård byig vind beslöts det att istället gå till Rörö. Där fick vi utmärkta bryggplatser och lugnet infann sig. Vandrande besättningar spreds över ön i det lätta regnet.

Trots regn lyckades några tappra grilla mat så att middag kunde avnjutas i respektive båt. På kvällen samlades alla i en båt och man hade en mycket informativ och lärorik frågetävling om båt och hav. En segrande besättning kunde först utses efter åtta utslagsfrågor. På söndagen vaknade vi upp till ett strålande väder och det beslöts att vi skulle segla till Marstrand.

Grillning på Rörö
Gråmulet och duggregn vid grillningen

Lagom framme efter fin segling åts sen lunch varpå en del gick på konstutställning och promenad. Efter att ha stuvat om besättningarna utifrån geografisk hemvist, skildes båtarna åt och kurs sattes mot hemmahamnarna. En båt mot Kungshamn norrut för motor och övriga söderut i en fantastisk fin slör. I den fina solnedgången nådde vi hemmahamn och kunde konstatera att vi återigen kunnat genomföra en lyckad eskader.

 

 

 

collage


Högsommareskader 2–4 juli 2021

Berth grillar
Tappert försök till grillning före åskan

Årets högsommareskader hade samlat tre båtar med tio förväntansfulla personer. På fredag eftermiddag sattes kurs mot naturhamnenUtkäften på Klåveröns västsida. Vindarna bjöd på utmärkt segling hela vägen och efter en stunds letande kunde vi lägga till. När alla båtar samlats förbereddes kvällens grillning och välkomstparty. När de första hamburgarna var färdiga bestämde sig ett åskmoln som legat bakom berget och gömt sig för att gå till anfall. Den hårda kärnan av Solisterna bestämde sig för att stå emot, resten satt och kurade under kapell i sina båtar. Till sist måste de tappra dra sig tillbaka under visst besvär då berghällarna blivit såphala av regnet. De övriga kurande besättningarna fick steka sina hamburgare i båten.

Efter en halvtimma hade åskbyn passerat och den nedåtgående solen tittade fram igen och så gjorde också besättningarna varvid välkomstdrink och allmänt mingel vidtog. Det hela avslutades med bad för vissa.

Båtar i solnedgång
Vacker solnedgång efter åskan
Foto: Ann-Marie Andersson

Vid lördagsmorgonens skepparmöte bestämdes det till slut att gå till Hjärterösund för att söka hamn. Solen sken och vi hade fina segelvindar ända fram till Lilla Jungfruhålet där segel revades och letande efter tilläggsplats började då de planerade platserna var upptagna. Till sist hittades en utmärkt plats på Hjärterön där båtarna förtöjdes för alla vindar på ett sätt som en dator knappast kunnat räkna ut. Efter promenader på ön blev det efterföljande bad och middag samt mingel till sena timmar.

Söndagen kom också med strålande sol och tyvärr sydlig vind så att det blev motorgång mot Marstrand efter frukost. Framme i Marstrand besöktes konstutställning och den avslutande gemensamma lunchen intogs. Under tiden hade vinden vänt så efter motorgång genom Albrektssunds kanal blev det till att hissa segel. När vinden dog ut vid Makrillen startades motorn och vi gled långsamt in mot hemmahamnen efter en lyckad helg med Solisterna.

Master i solsken
Finns det Hjärteröum, så finns det stjärterum

 


Solistträff 14 april och 20 oktober 2021

Segling i Australien

På årets andra solistträff hade åtta stycken förväntansfulla åhörare samlats för att höra om Mias sju veckor långa segling längsSegling i Korallhavet Australiens ostkust och Barriärrevet från Townsville till Brisbane. Med fina bilder till hjälp berättade hon om härliga sandstränder och fina ankarvikar där man ofta samlades iland med övriga båtars besättningar för "sundowners" eller på andra båtar för lunch eller middag. Det snorklades bland koraller och småfisk. Men varnades också för hajar, dödliga maneter och saltvattenskrokodiler, och på land möttes man av giftormar och vilda getter.

Oftast var det lugn segling men där fanns också svåra passager pga vind, vågor och ström då man helst gick i konvoj. Resan avslutades sista veckan med segling på en stor katamaran som gick till Brisbane där man gick upp längs floden för att till slut ankra utanför skyskraporna vid CBD (Central Business District). Sista helgen tillbringades i Sydney där den långa flygresan hem tog sin början. Från flygplansfönstret på natten kunde man också se bränderna som härjade i Australien på den tiden.


Solistträff 10 mars 2021

Segling i VästindienPetra i Västindien

Med tanke på alla tidigare inställda aktiviteter var vi glada över att äntligen få höra om Petra Andreassons segling tillsammans Linda Lindenau och några andra kvinnor i Västindien. Ljuset dämpades och en skön stämning infann sig till tonerna av reggaemusiken som ljöd i bakgrunden och ett bildspel på nästan 200 foton drogs igång.

Efteråt blev det många frågor och utrymme för diskussioner.


Julvandring på Brännö – 2020

Det var en grå disig dag när vi samlades för den årliga julvandringen på Brännö. Molnen hängde lågt och hotade med regn men vindarna pustade ljumma. Årets vandring leddes av en erfaren stigfinnare, tillika Brännöbo, som berättade om svunna tider blandat med aktuella händelser.

Lotsutkiken på Brännö
Utsikt från lotsutkiken mot Asperö

Vi började vår vandring vid färjeläget och passerade genom kyrkogården där bland andra kompositören, sångaren och skådespelaren Lasse Dahlquist och öns gamla lotsar ligger begravda. Sedan fortsatte vi mot Vassdal där det finns en småbåtshamn, bad och en av öns fina bouleplaner. Vandringen gick vidare till lotsutkiken där vi trots diset kunde se vida omkring.

Raskt gick vi sedan rakt över ön till andra sidan där vi satte oss i lä vid roddklubben Galärens byggnader där vi serverade fika. Några enstaka regndroppar hotade att förstöra resterande etapp av promenaden men efter att ha hörsammat vår motvilja hade dugget den goda smaken att upphöra.

Gruppbild på Brännö brygga
Efter dansen på Brännö brygga

En vals på dansbanan till tonerna av ”Brännö brygga” vackert framfört a cappella blev det också för några modiga. Här kunde vi också konstatera att bastu- och vinterbadande var i full gång för öns modigare befolkning.

Färden gick vidare på Kärleksstigen mot Panneviken där vi vek av in på Brännös nyaste anlagda stig för att passera förbi näktergalens tillhåll, ängarna där fåren samsas med vitkindade gäss och fotbollsspelare för att hamna på allverksamhetsstället Varvet som för närvarande är stängt.

Tills slut hamnade vi hemma hos stigfinnaren där grillen var tänd och vi kunde koppla av med mat, glögg och pepparkakor innan färden hem.

Grillning av juleskum i form av små skära grisar
Grillning av juleskum

Trots att marknaden i stort sett var inställd blev det en väldigt trevlig dag där vi kunde umgås ute med konstaterandet att ”Vi hade i alla fall tur med vädret!”.

Glöggbord och mingel
Glöggbord och mingel

Lite julstämning med ljus från terrassen
Lite julstämning


Högsommareskader 26–28 juni 2020

Det var tveksamt om vi ens skulle kunna genomföra årets nyhet – Högsommareskadern – på grund av den rådande pandemin. Eftersom Kristi Himmelfärdseskadern blev inställd bestämde vi ändå att vi skulle försöka. Vi ville ju ut och segla tillsammans! Fast nu fick vädret bestämma. Vi ville ju inte kura i ruffen vid dåligt väder – det hade varit att utmana ödet för mycket. Men vädret var på vår sida – det blev alldeles strålande med värme och härliga vindar.

Vår nya eskader lockade med sig nya skeppare och gastar som inte tidigare seglat med Solisterna, vilket var både roligt och överraskande. Vi var hela tjugoen personer och nio båtar anmälda från början men blev till slut tolv stycken i fem båtar som fick två väldigt fina seglingsdagar.

Nyheten för i år var att vår Högsommareskader var ämnad att gå till naturhamnar istället för som brukligt till marinor. Eftersom vi hade en

Vasholmarna
Norra gruppen vid Vasholmarna. Foto: Stefan Jogstedt

så vidsträckt spridning på deltagande båtars hemmahamnar – från Hinsholmen i söder till Bokenäs i norr – insåg vi att vi inte skulle hinna träffas någonstans på mitten redan på fredagen, så vi bestämde att dela in båtarna i en norra och en södra grupp. Vardera grupp fick själva bestämma en lämplig naturhamn för övernattning från fredag till lördag och så skulle vi träffas gemensamt på lördagen.

Norra gruppen med två båtar bestämde sig för Vasholmarna och södra gruppen med sina tre båtar gick till Utkäften. En av våra skeppare hade aldrig tidigare legat i naturhamn, vilket hen kunde konstatera var en stor förlust. Men bättre sent än aldrig. Och förhoppningsvis ökade det här suget att gå till naturhamnar på egen hand nu.

Utkäften
Södra gruppen vid Utkäften. Foto: Mia Raunegger
Slubbersholmen, grill med hotfulla moln
Glatt gäng vid Slubbersholmen med hotfulla, mullrande moln i bakgrunden. Foto: Ann-Marie Andersson

På lördagsmorgonen bestämdes det att vi skulle träffas på Slubbersholmen utanför Mollösund. Det var redan många båtar där så det gick inte att ligga tillsammans; tre båtar fick plats vid stranden och två fick ligga vid boj.

Vi dukade upp med grillar och hamburgare med tillbehör och umgicks på klipporna. Efter hand började mörka moln torna upp sig runtomkring och det började mullra från alla håll inifrån land. En av skepparna hade en app som hade koll på hur åskvädren rörde sig, så vi kunde packa ihop i lugn och ro när det väl började komma hotfullt nära.

På söndagen vaknade vi upp till en något kyligare morgon och det var dags att upplösa eskadern. Norra gruppen fick fina undanvindar hem och södra gruppen fick göra långa slag för att ta sig söderut.

Mycket sol och bad i 22-gradigt vatten, skratt, berättelser och gemenskap blev det. Och vi kan fastställa att vår Högsommareskader kommer att bli ett årligt inslag i vår planering.


Solistträffen den 16/10 2019

14 personer samlades i Långedrag för att gemensamt gå igenom årets eskadrar genom att titta på bilder och berätta om sina personliga upplevelser. Det var varmt och hjärtligt och de två och en halv timme vi hade avsatt för det här gick väldigt fort. Önskemål om vad nästa år skulle innehålla dryftades också. Här dök det upp nya tankar bl a om en gemensam julfest. Kommittéen tittar vidare på det.


Sensommareskader med kräftskiva 2019

Fredagen den 23 augusti var en strålande sensommardag med frisk sydvästlig vind. Hela tio båtar var anmälda till vår eskader men då vi inte hade möjlighet att förse alla med gastar fick några skeppare mönstra på som sådana. Således blev det till slut sju båtar och sammanlagt 20 personer som samlades i hamnen på Hälsö på fredagen.

Kvällen började i sedvanlig ordning med mingel och Mingel utanför Hamneboavälkomstdrink utanför Hamneboa när dagen led mot sitt slut och solnedgången tog vid. Minglet drog ut på tiden då det var många nya deltagare med som skulle presentera sig för varandra och alla upplevelser från sommarens seglatser som skulle berättas.

Som vanligt hade Kent fixat förstaklassens kräftor med diverse tillbehör. Allsången klingade över Hälsö till sen natt då tystnaden så småningom infann sig i hamnen.

Kräftskiva
Alla trevliga människor på kräftskivan

Lördagsmorgonen började som fredagen slutat: med ökande sydväst. Vårt primära mål hade vid morgonens skepparmöte bestämts till Dyröns södra hamn. Men första båten som anlände dit meddelade att hamnen var full. Spejare sändes till norra hamnen och Åstol som båda rapporterades fulla så kurs sattes mot Rönnäng. På väg dit noterades det att plats fanns på Stora Kalvsund där resterande sex båtar fick plats (den sjunde båten var enbart med på kräftskivan) och tillsammans med de båtar som redan fanns påstod hamnkaptenen att hamnen nu var full. Men icke – ytterligare tre båtar lyckades tränga sig in och hamnkaptenen som sken i kapp med solen meddelade att detta var sommarens rekord.

Tjörnekalv
Afton på Tjörnekalv

Efter att vi intagit lunchen, slumrat, badat och promenerat plockades grillarna fram och i den ljumma kvällen fortsatte minglet och skratten. Myggorna och knotten fick sig rejäla skrovmål på alla de som inte rollat sig med MyggA.

Söndagsmorgonen fortsatte med solsken men nu var det helt vindstilla, så ett morgondopp blev det för många. Efter frukost sattes kurs mot det överenskomna lunchstället Källö-Knippla. I lagom lätt sydvästlig vind anlände båtarna och lade sig längsmed kajen utanför den inre hamnen. Så länge vädergudarna är milda gäller det att ta tillvara på sensommarens sista glädjeämnen så nya bad togs och några promenerade en bit runt ön före lunchen.

Efter vår gemensamma söndagslunch upplöstes eskadern och båtarna avgick mot sina hemmahamnar. Alla var överens om att denna helg var svårslagen men vi tänker i alla fall göra ett nytt försök nästa år igen.

Några av deltagarna
Några av våra trevliga deltagare


Solisternas försommareskader 2019

Att ”Solisterna seglar i alla väder” är ingen myt utan i allra högsta grad ett faktum. Det var årets försommarseglats ett verkligt bevis på. Vi startade på Kristi himmelsfärds morgon i duggregn som senare ökade till ösregn och styv kuling med halv storm i byarna. Nu kan det här verka som ett relativt anmärkningsvärt beslut att ge sig ut i sådant väder, men hade vi inte haft undanvindar så hade vi förmodligen också avvaktat bättre väder.

Vi var fyra båtar som startade från hemmahamnarna i Björlanda kile, Hinsholmskilen och på Öckerö. Våra vänner från Öckerö startade senare på eftermiddagen och anslöt sig till eskadern först på fredag eftermiddag.

Film med segelbåtar och regnMed dessa starka vindar tog det inte många timmar att nå vårt delmål, Skärhamn, där vi efter en varm glögg kunde vila upp oss efter den hårda sjön och blöta himlen. Förmodligen första gången i historien som en glögg satt bra efter en sommarseglats. Nya planer gjordes upp och vi beslöt att ta oss till Gullholmen för övernattning.

Morgonen därpå var himlen blå och bjöd på försommar på riktigt. På skepparmötet konstaterades det att de sydliga vindarna som skulle hålla i sig hade satt stopp för planerna på vårt resmål, Väderöarna. En härlig tur under den blå himlen och med de fortsatt friska sydliga vindarna blev det till Hunnebostrand istället. De flesta tog vägen via den vackra Sotekanalen.

Väl framme i Hunnebostrand blev vårt första dilemma att försöka förmå någon längsliggare (alla båtar låg längs med bryggan trots uppmanande skyltar att lägga till med för eller akter) att ändra läge så vi kunde få plats med alla båtar i vår eskader. Kanske berodde normlösheten på att hamnkontoret var obemannat. Vi försökte flera gånger ringa numret som angavs men utan att lyckas få tag på någon. Betalautomaten utanför hade också låst sig så någon hamnavgift blev det inte betalt där. Ej heller blev det någon välbehövlig varm dusch då dessa krävde kort som skulle köpas/laddas i automaten.

I hamnbassängen var vi många som reagerade på den ovanliga, stora fågeln med gult huvud och långa vassa blågråa näbben som sam omkring. Efter lite dividerande och googlande kom vi fram till att det rörde sig om en havssula. En fågel som främst häckar i Norge, men som enligt Wikipedia kan ses på västkusten vid hårda vindar.

Kvällen avslutades i solnedgången utanför Olgas veranda där vi var samlade alla 13 deltagare för en välkomstskål. När kylan gav sig till känna valde några att fortsätta inomhus medan andra drog sig tillbaka.

Gemenskap Solisterna
Välkomstskål i Hunnebostrand

Lördagsmorgonen började med lätt regn men de hårda vindarna hade ännu inte bedarrat något när vi fortsatte tillbaka mot vårt planerade nästa mål, Lysekil. Solen tittade fram ganska snart vilket gjorde motvinden något lättare att stå Kalvens fyr och gamla båtupptagningsanordningar i förgrundenut med. Mycket motorgång, men också lite segling med försegel efter Smögen blev det. Då vi såg en av våra eskaderbåtar komma tillbaka mot oss med tilltrasslad genua strax före Kalven vid Malmön, förstod vi att det inte skulle gå att komma över det öppna vattnet till Lysekil, så nya snabba beslut fick tas och vi valde att gå in och stanna på Malmön. Här fick vi äntligen vår varma dusch. Det blev dessutom en promenad ut till fyren på Kalven.

Söndagsmorgonen vaknade till blå himmel och nu hade vinden bedarrat också till sydväst och runt 8-10 m/s. Det blev en härlig seglats till Skärhamn där vi stannade för vår obligatoriska gemensamma sista-dagen-lunch.

Vid en summering av helgen kan det konstateras att det varit en mycket spännande och utmanande seglats som krävt flexibilitet och snabba beslut, nya fina kontakter har tagits och Solisterna har nu utökat sitt kontaktnät till att även inbegripa ostkusten ...


Solistsammankomsten den 17/4 2019

Bramsegelskonaren Bishops Horizon

Bramsegelskonaren Bishops HorizonLokalen var fullsatt när Dan Fors besökte Solisternas andra träff för året. Han visade bilder och berättade om hur det gick till när han och Frida Berglund hittade och köpte bramsegelskonaren Bishops Horizon – som hon senare döptes till – och som de seglade hem från Holland till Göteborg. Efter diverse båtfix kastade man loss från Göteborg för att ge sig ut på äventyret att segla längs Norges långa och mäktiga kust upp till Lofoten. Man bytte besättning ett flertal gånger vilket innebar många trevliga möten mellan olika människor.


Norges västkust kan räknas som en av världens mest natursköna platser med en mångfald av olika fåglar, valar, höga fjäll, djupa fjordar och trevliga hamnar. Under den fantastiska sommaren 2018 blev det också mycket bad, sång och spel och fantastiska middagar med bland annat stortorsk som man fångat själv under midnattssolen. Den här sommaren ska de återigen segla längs Norges västkust och ska då ha sin bas i Bodö för att göra flera resor upp till Lofoten. De har också som mål att delta i Tall Ships Race samt ha seglingar längs Bohuskusten.

Norska fjäll


Solisternas kräftskiva / sensommareskader 24–26 augusti 2018

Det blev inte alls som förväntat - under flera dagar hade hoppet om en förbättring grusats. Men ingenting är statiskt, och framförallt inte vädret – för det är såklart det jag pratar om;Kr%C3%A4ftskiva.jpg prognosen pekade på regn för hela helgen, men visade sig bli något helt annat. Både ställ och stövlar blev helt överflödiga.

Fredagkvällen samlades vi, fem båtar och 16 personer, för gemensam kräftskiva i Hamneboa på Hälsö. Det blev en mycket lyckad tillställning med fantastiskt goda kräftor som Kent hade införskaffat till nästan hela gänget.

Sol%20Solnedg%C3%A5ng.jpgAllsången genljöd och skratten klingade och de flesta var nog överens om att våra kräftskivor bara blir roligare och roligare. Tre deltagare hade inte varit med tidigare på kräftskivan varav en heller inte förut seglat med Solisterna.

På morgonen visade sig sensommaren från sin allra bästa sida – solen sken och vindarna var perfekta för en härlig seglats till Klädesholmen. Tyvärr var det två båtar som på grund av kommande utlandsresa och sjukdom blev tvungna att avbryta eskadern.

Väl framme på Klädesholmen visade det sig att hamnkaptenen var på annan ort, så betalning och tillgång till toa och dusch blev det inte förrän morgonen därpå. Förutom våra tre båtar var det bara två andra i gästhamnen – kan detta månne bero på att seglarfolket tack vare den långa fina sommaren redan blivit mätta på segling?Sol%20gemensam.jpg

På lördagkvällen samlades vi alla i Kents båt för ytterligare en mycket trevlig samvaro. Det diskuterades högt och lågt om allt och ingenting. Och på morgonen bestämdes att vår sedvanliga gemensamma sista-dagen-lunch skulle tilldra sig på Rörö. Fortfarande var vädret på vår sida men havet var å andra sidan gungigt med gammal sjö som korsade vindriktningen. Efter lunchen på Rörö var det dags att skiljas och vi var alla överens om att det varit en mycket trevlig eskader. 

Mia Raunegger
Foto: Catharina Vales och Marita Claesson


Solistsammankomsten den 25/4 2018

På Solist sammankomsten den 25/4 berättade Hans Kjellberg om en segling med sin Albin Nova ”SOFIA” till Medelhavet.

Främst var det en berättelse om att ta sig till La Coruna i norra Spanien. Det är trots allt vägen som är det intressanta.

Starten på seglingen var från Stavanger över Nordsjön till Kirkwall på Orkney. Vidare bar det av norr om Skottland sedan söder ut mot Dublin och Falmouth i Cornwall. Därpå passerades Biscaya mot La Coruna.

Som inledning nämndes några ord om att ta sig runt norska Sörlandet. Benämns ofta Surlandet lokalt i Stavanger. Att ta sig runt denna kuststräcka kan vara utmanande men det finns stoppställen.Sol%20Hans%20K.jpg

Också några ord om att viken rutt som var mest lämplig efter Nordsjön. Det är genom Cledonian canal. Efter slitet över Nordsjön passar det med lite lugnare båtliv, sade Hans. Jag valde att segla runt Skottland. Några ord nämndes också var man kan finna besättning om sådan skulle saknas.

Så berättade Hans om att ta sig över Nordsjön och ner mot Spanien. Vi var redo. Vi var tre ombord från Stavanger. Vädret var enligt SMHI lovande över Nordsjön. Det blev storm över Nordsjön. Försenade kom vi till baren i Kirkwall. Vi blev släpade efter en fiskebåt in till Kirkwall då storm blev stiltje. Runt Skottland gick det som ett kick och så var vi i Falmouth. Vi nådde baren i tid. Två medhjälpare mönstrade av. Kaptenen var odräglig. Så kom min favorit, Åshild. Också en hjälpare, Michel kom ombord. Seglingen över Biscaya var väl äventyrlig. En återkommande kommentar från Åshild var. Skall detta aldrig ta slut. Vi nådde La Coruna på 4 dygn. Michel sade. Det var en av de lättaste överfarterna han hade varit med om. Pust pust. Bra båt också, sade Mickel. Han var pratsam.


Solisternas nationaldagssegling i Bohuslän 6–10 juni

Efter ett fantastiskt majväder var väderprognoserna lika strålande för den förlängda helgen 6 – 10 juni. Fyra skeppare hade anmält sina båtar till årets andra eskader. Tre erfarna gastar skulle fördelas mellan dessa fyra båtar. Resultatet blev att Marita och Helena placerades på en LM28 Mirage med Per-Anders som skeppare och Lennart på en CB365 Happy Fleet med Björn som skeppare. Övriga avstod helt från att följa med.

Efter genomgång av respektive båts utrustning kastade vi loss från respektive hemmahamn. Hela dagen seglade vi i svaga sydligaSolnational3_0.jpg vindar mot vårt mål som var Käringön. Då målet bestämdes hade det från en del deltagare uttryckts en fara för att det skulle vara överfullt i denna populära hamn. Men då första båt anlände till Käringön vid 18-tiden var det helt tomt på fritidsbåtar i inre hamnen. Ett fåtal båtar låg i den yttre hamnen.

På torsdagens skepparmöte bestämde vi att segla till Väderöarna. Båda båtarna seglade samma väg genom Gullholmsrännan och norrut inomskärs. Vi gick ut mot Hållö vid Brofjorden. Sjön växte men vi lyckades runda Hamnskär utan att behöva slå och sedan blev det slör/läns ända fram till Väderöarna. Vinden hade ökat avsevärt när vi kom fram och blåste rakt in i den trånga hamnen. Tack vare hjälp med linor kunde vi vända i den trånga hamnen och lägga oss vid bryggan med fören utåt. Döm om vår förvåning när kommittéordförande Berth och Tonja med son dök upp på bryggan efter en stund! Efter några timmar anlände LM28 och fick plats utanför Tonjas båt. Under kvällen tog vi långa promenader på denna vackra och mycket speciella ö. Det var nu dags att vända söderut. Vindarna skulle enligt prognoserna vara sydliga och svaga under de återstående dagarna och en del av oss skulle gå till jobbet på måndag morgon. Efter att ha vinkat av Tonja med besättning seglade vi i CB 365 hela vägen till Bohus Malmön, trots att det blev många slag i den sydliga vinden och motströmmen. Från Smögen fick vi halvvind. Besättningen i LM28 stannade kvar halva dagen på Väderöarna för att sedan gå för motor nästan hela vägen bl.a genom Sotenkanalen. Vi fick en lugn kväll i Solnational2_0.jpgden gamla fiskehamnen som var nästan tom på andra båtar.

Under lördagen fortsatte vi kryssa söderut. Eftersom farleden tidvis går sydost kunde vi där segla med 7,5 knop i rätt riktning utan slag. Vi anlände till Klädesholmen i god tid före middagen och kunde njuta av promenader och god middag. Matjessill med tillbehör till middag passade fint på denna ö. LM28 anlände betydligt senare och besättningen grillade sin middag samtidigt som solen gick ner!

Vinden fortsatte vara sydlig så seglingen blev densamma på söndag, dvs kryss. Få båtar ute trots det långvariga fina vädret så det blev inga problem att slå i de trånga farlederna. Eskadern avslutades med gemensam lunch på Källö-Knippla. Strax före lunch slog vädret om efter mer än en månad med högsommarväder. Regnet kom äntligen och vi gick till respektive hemmahamn för motor. Nöjda och glada efter en rolig eskader och en seglad distans på 160 nm.

Björn Johansson


Solisternas Kristi Himmelfärdssegling 2018 i Bohuslän

Efter en kall och sen vår var väderprognoserna strålande för helgen. Tre skeppare hade slitit de sista veckorna för att få sina båtar sjösatta och färdigutrustade i tid till årets första eskader. Min båt (CB 365) fick storseglet monterat dagen före avfärd! Och det går ju att segla utan fungerande vindmätare …

Solist%20CB%20och%20LM_0.jpg
Björns CB och Per-Anders LM

Fyra tappra gastar hade anmält sig varav tre helt nya som aldrig varit med i någon solisteskader. Vi saknade övriga ca 65 solister!
Efter genomgång av respektive båts utrustning kastade vi loss från respektive hemmahamn. Hela dagen seglade vi i svaga sydliga vindar mot vårt mål Käringön. Som tur var ökade vinden ibland så att vi kunde komma fram i rimlig tid. I stort var alla gästplatser upptagna trots att det var så tidigt på säsongen.
Väl förtöjda längst in i inre hamnen, alldeles utanför affären, kunde vi avnjuta en god middag och ta de traditionella promenaderna.

På fredagens skepparmöte bestämde vi att segla till Hunnebostrand med en avstämning då första båt passerade Smögen. En båt (HR 29 Rainbow) gick utanför Måseskär för att försöka fånga vindarna på öppet vatten. Övriga (LM 28 Mirage och CB 365 Happy Fleet) seglade genom Gullholmsrännan. Som alltid blev det kappsegling mellan ett antal jämnstora och jämnsnabba båtar. Bra vindar hela dagen och många tillfällen för gastarna att träna segeltrimning, väjningsregler, navigation och inte minst seglingstermer. Inte underligt om det till sist blev väl mycket nyheter som snurrade runt i huvudena.

När vi började närma oss Smögen sista biten förbi Fisketången, insåg vi på CB-båten att vi var tvungna att ta ned seglen och fortsätta för motor mot Smögen. Samtidigt beslutade skepparna att inte fortsätta längre. Även ett halvfullt Smögen är väl värt en övernattning i mitten av maj! Inga problem att få plats. En händelserik dag avslutades med ett besök på puben, som dagen till ära hade levande musik med lokala artister.

Lördagen inleddes med promenad till Kleven. Imponerande utsikt mot Hållö fyr och ett lugnt hav. Vad gör en seglare då hen vill koppla av från seglingen? Går upp på ett berg och ser ut över havet.

Det var nu dags att vända söderut. Vindarna skulle enligt prognoserna vara svaga under de återstående dagarna och en del av oss skulle gå till jobbet på måndag morgon. Nästa övernattning bestämdes ske i Åstol. Vi i CB 365 seglade i de inre farlederna så mycket som möjligt för att ge gastarna många tillfällen att träna navigering och sjömärken. Och inte minst för att glädja skepparen!Solalla_0.jpg

Efterhand insåg vi att HR 29 och LM 28 inte skulle hinna fram i rimlig tid. Ny destination blev Skärhamn. Kvällen avslutades med samkväm i CB 365 med livlig diskussion om dagens segling.

Under sista dagen skiftade LM 28 och CB 365 gastar så att alla fick prova på att segla olika typer av båtar. Tyvärr blev söndagen den lugnaste dagen så det blev inte så mycket segling.

Eskadern avslutades med gemensam lunch på Källö-Knippla och därefter hemsegling till respektive hemmahamn.

Björn Johansson