Hoppa till huvudinnehåll

Båtteknik/Säkerhet

 

 

Båtsäsongen 2023 är här.

Har Du gjort en check innan vårarbetet är klart? Nedan följer SXK´s lista över det man bör kontrollera innan sjösättning. Lycka till!

Här hittar Du listan Checklista vår

Passa på att kontrollera att räddningsstegen fungerar innan vårens sjösättning.  Bilden nedan visar hur det bör se ut för att man som ensam skal kunna ta sig ombord igen efter att ha fallit överbord. Stegen skall kunna fällas ner när man ligger i vattnet utan hjälp från någon ombord.
För nya CE godkända båtar är det krav. Har man en begagnad båt kan man ganska enkelt se till att räddningsstegen fungerar även där.

 

Båttekniska Nämnden (BTN) arbetar med att granska, prova och testa allt som har med båtteknik att göra samt informerar och rapporterar om resultaten. Den arbetar också med utbildning, säkerhet och ger hjälp och stöd till medlemmarna i tekniska frågor.

Huvuddelen av det båttekniska arbetet görs ute i de lokala kretsarna. BTN stödjer, delfinansierar och sammanställer detta arbete.

Tekniska artiklar
Här på BTN:s webbplats finns en större mängd tekniska artiklar lagrade om allt från satellitnavigering till ankring som är publicerade i olika form genom åren.

Checklistor
För att underlätta arbetet vår och höst finns här några checklistor, som du kan anpassa själv efter egen båt.

Vårt Forum
Här finns också vårt Båttekniska Forum där en mycket stor mängd frågor är ställda och besvarade och där du naturligtvis kan ställa nya frågor och få svar - ibland inom några minuter.

Tips
Har du ett båttekniskt tips som kan vara av allmänt intresse så skriv gärna in det i vårt Båttekniska Forum under respektive ämnesområde. Eller kontakta någon i båttekniska nämnden (BTN).

Felrapport eller haveri?
Har du råkar ut för fel eller haveri som kan vara av allmänt båttekniskt intresse? Kontakta då gärna någon i båttekniska nämnden (BTN).

Nya artiklar
Vill du bidra med en artikel till vårt artikelarkiv? Kontakta då gärna någon i båttekniska nämnden (BTN).