Hoppa till huvudinnehåll

Organisation

Välkommen till Svenska Kryssarklubben!

Svenska Kryssarklubben stiftades den 14 oktober 1923 och är en allmännyttig ideell förening med idag över 40 000 individuellt anslutna medlemmar och 450 funktionärer. Kryssarklubben uppfattas av många som en klubb enbart för segelbåtsägare men Svenska Kryssarklubben är Sveriges största båtklubb, med fler än 3000 registrerade motorbåtar bland Kryssarklubbens medlemmar och nästan allt vi erbjuder passar motorbåtsägare och segelbåtsägare lika bra.
Kryssarklubben är för dig som vill få ut mer av ditt båtliv och som älskar båt, hav och skärgård för segel eller motor.

Syftet med föreningen är att inspirera till ett aktivt båtliv, ökad gemenskap och dela erfarenheter och kunskaper för ett säkrare båtliv.
Det gör vi genom att ge ut medlemstidningen På Kryss vars innehåll inspirerar, skapar gemenskap och ökar säkerheten genom reseskildringar, artiklar och faktamaterial. På Kryss finns också på webben där snabba nyheter och fördjupningar publiceras. Från december 2013 finns På Kryss som digital e-tidning via vår app "På Kryss" så du kan läsa på mobiler och surfplattor och online på dator. 

Årsböckerna har i obruten följd givits ut sedan 1923 och innehåller reseskildringar från medlemmar, faktainformation om båtliv och destinationer. Under de senare åren har böckerna handlat om Gotlandskusten, Norrlandskusten, Västerhavet, Medelhavet, Östersjön - S:t Petersburg till Flensburg, Ålands skärgård, Åbo skärgård och finska Bottenviken och Danmark. Årsboken för 2020 handlar om Stockholms skärgård.

Kryssarklubben satsar mycket resurser på webben. Ambitionen är att webbplatsen ska bli Sveriges bästa webbplats för planering och genomförande av din båtfärd. Bland annat har vi lagt upp ett sjökort över svenska vatten där alla medlemmar kan bidra med sina egna tips och bilder. Du kan som medlem starta din egen blogg där du kan publicera både berättelser och bilder under din färd.

Kretsarna arrangerar en mängd aktiviteter som du kan delta i. Bara för att nämna några områden så arrangeras utbildningar, eskadrar, föreläsningar, 24 timmars seglingar m.m. Kretsarnas arrangemang hittar du under Aktiviteter här på webbplatsen.

Kretsarna sköter också hamn- och farledsverksamheten där vi idag har ca 240 svajbojar runt kusterna och 9 uthamnar. Kretsarna sköter även om ett antal sjömärken, enslinjer, båkar och bergöglar. Hamn- och farledskommittéerna tar även fram hamn- och farledsbeskrivningar.

Kryssarklubbens medlemmar hittar du praktiskt taget överallt.
Var du än befinner dig, runt vår kust, våra grannländers kust, på Medelhavet, Karibien eller andra hav, så kan du hitta Kryssarklubbare som kan vara till hjälp, eller att trivas tillsammans med.
Du känner igen oss på vårt glada leende men framförallt på den karakteristiska kompassrosen med liljan. Råkar du illa ut vid båtköp, vid skador, i kontakt med myndigheter och organisationer så känns det alltid tryggt att veta att du har en stor organisation bakom ryggen med resurser och kontakter.

sxk_konst.gifVi vill ha trygga upplevelser på sjön. Många av oss är erfarna och väl utbildade båtmänniskor genom den möjlighet att träna och bli bättre sjöfarare som ingår som en naturlig del i Kryssarklubbens verksamhet. Vi driver seglarskolor, arrangerar aktiviteter och utbildningar. Vi lägger ut bojar för trygg ankring runt kusterna och sätter upp enslinjer vid knepiga passager.

Vi vill inspireras och inspirera andra. Den sköna stunden på kobben börjar redan hemma vid köksbordet med sjökort, farledsböcker, naturhamnsböcker och hamnböcker. Och särskilt under vintern så känns det spännande att läsa Kryssarklubbens tidning På Kryss med sina reportage och artiklar. Våra över 500 aktiva funktionärer producerar, bland annat i våra nämnder, en mängd värdefull litteratur som vi som ideell förening kan sprida till rimlig kostnad till andra medlemmar via vår butik.

Vi värnar om våra hav och sjöar och gör vårt bästa så att nästa generation också kan uppleva vad vi får uppleva. Vi är många och kunniga i båtlivsfrågor och får myndigheter och andra att lyssna till våra råd och vår syn på saker innan beslut och lagar tas.

Vill du vara med i vår gemenskap  klicka här för att bli medlem. Du får första året fritt välja vilken lokal krets du vill tillhöra. Det är i din lokala krets som många av aktiviteterna genomförs. Besök gärna din närmaste krets för mer information.

Vill du ha en sammanfattning av alla fördelar med ditt medlemskap och en personlig kontakt ring 08-448 28 80 och prata med Anneli, Camilla, Jeanine, Maria, Mattias, Maud eller Mirkka på Riksföreningens kansli.

Välkommen!

Fredrik Norén
Kanslichef