Hoppa till huvudinnehåll

Eggegrundskretsen

 

 

Här hittar du information om Eggegrundskretsen. Våra hemmavatten är Gävleborgskusten ned till Björns fyr.

Vi arrangerar eskadrar under somrarna och ordnar träffar och utbildningar med olika teman. Vid kryssarklubbsbryggan på Granskär finns tio kryssarklubbsbojar. Där ligger medlemmar i Eggegrundskretsen och Surfing gratis.

Vår hamn- och farledskommitté lägger ut bojar och märker ut enslinjer i vårt område. 

Programmet med våra aktiviteter uppdateras regelbundet, men kolla också in vår Facebooksida och Instagramsida för aktuella arrangemang.

 

Medlemmars pärlor!

Har du en pärla och vill att flera ska få uppleva den. Maila mig på sussiejohansson_m@hotmail.com

 

Följ med oss på instagram!

Vi i Eggegrundskretsen har skapat en egen Instagramkanal där ni kan följa med oss och få tips på naturhamnar och hur det ser ut där våra bojar finns. Klicka här för att komma till sidan

100 år av båtglädje! Svenska Kryssarklubben 1923 – 2023

Jubileumsårsboken ”Båtglädje” om Svenska Kryssarklubben 100 år, skriven av Carina Lernhagen Matz och Erling Matz, kommer du som medlem att få med tidningen På Kryss i vår. Dessutom kommer Carina och Erling att turnera till Kryssarklubbens kretsar och berätta om de spännande 100 åren i Kryssarklubbens historia. En historia som i mångt och mycket hänger ihop med fritidsbåtslivets utveckling i Sverige.

Till detta kommer Svenska Kryssarklubben att finnas med på Sjöhistoriska museets utställning om ”Folkhemmets fritidsbåtar”. Utställningen planeras att starta vecka 8 och pågå till sista augusti.

Vidare kommer 100 år av båtglädje prägla Kryssarklubbens deltagande på de mässor vi är med i under 2023.

I Kryssarklubbens butik kommer du som medlem att kunna köpa jubileumsprodukter framtagna exklusivt för medlemmarna.  
Jubileumsåret kommer att avslutas med en grand-finalé i form av en fest för Kryssarklubbens medlemmar i Stockholm. Mer information kommer under året.


Svenska Kryssarklubben till Sjöhistoriska museets utställning om "Folkhemmets fritidsbåtar":

100 år av båtglädje!
Svenska Kryssarklubben 1923 – 2023

”Det är inte den ensamme mannen som ska sätta segel. Det handlar om kvinnor och män, barn och ungdomar som göra upptäcktsfärder tillsammans.” Så var visionen hos dem som startade Svenska Kryssarklubben. Denna gäller fortfarande, 100 år senare!
Sedan 1923 har Kryssarklubbens ideella funktionärer arbetat för dig i fritidsbåt: Med att göra kuster och skärgårdar tillgängliga och säkra att segla i för familjer, inspirera till spännande färdmål, utbilda i sjösäkerhet och navigation samt introducera barn och ungdomar i glädjen av att vara på sjön. Allt för att
 erbjuda hela familjen som älskar hav, båt och skärgård att få ut mer av sitt båtliv!

1923
Upprop. Sedan några år har tanken funnits på att bilda en sammanslutning för turist- och långfärdssegling. De som startade ansåg att det saknas en klubb, en förening, för familjer på sjön, i kontrast till de kappseglingsklubbar som fanns. 31 personer samlades i Stockholm för att bilda Svenska Kryssarklubben.  Strax därefter var antalet medlemmar 307, varav 8 kvinnor.

Åren därefter
Föreningen blev en rikstäckande förening. 1929 bildades den första lokalföreningen, Stockholmskretsen och 1948 Västkustkretsen. Idag finns 14 kretsar, i Sverige och Medelhavet.

1933 hade medlemsantalet ökat till över 2 000. Årsavgiften för herrar över 21 år var 10 kronor och för damer fem kronor.

Tidigt började Kryssarklubben göra skärgårdar och kuster säkrare att segla i, genom att loda i naturhamnar och göra hamnbeskrivningar. Du har kanske själv boken ”Seglarhamnar på ostkusten” av Åke Améen i ditt skeppsbibliotek. Blå bojar för säker och miljövänlig förtöjning började också Kryssarklubben med tidigt, 1937 fanns 37 bojar utlagda, idag 240 runt Sveriges kuster och stora sjöar.

Att utbilda barn och unga har alltid varit en viktig del i föreningens verksamhet. Omkring 700 barn och unga får varje år sin första upplevelse av båtar, segel och hav genom Kryssarklubben.
1946 köpte Kryssarklubben Malma Kvarn på Värmdö, där bedrivs sedan dess seglarläger varje sommar. 1957 startade Kryssarklubbens Seglarskola i Göteborg. Idag öppen för ungdomar från hela landet med tre seglande skolfartyg.

1973
Båtboom och medlemsboom för Kryssarklubben. Vega och Maxi 77, på 70-talet ville alla ha båt. Kryssarklubbens medlemstal ökade kraftigt och vid ingången till 80-talet var medlemsantalet uppe i över 20 000.

2023
Kryssarklubben fortsätter aktivt med verksamhet och syfte som varit relevant för medlemmarna i 100 år! Vilket är att vara en förening för hela familjen som älskar att tillbringa sin fritid på sjön i segel- eller motorbåt, utbilda barn och unga, utbilda i säkerhet och navigation, inspirera till härliga färdmål och att erbjuda gemenskap med människor som delar ditt fritidsintresse, båtliv.
Rollen som aktiv opinionsbildare har tillkommit för Kryssarklubben under senare år.
Allt för att du med fritidsbåt ska kunna få ut mer av ditt båtliv!

Idag är Kryssarklubben världens största båtklubb med 40 000 medlemmar.

 

Svenska Sjö

Svenska Sjö banner