Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare aktiviteter

Tjejeskader till Läsö 2018

På kvällen den 7 juni samlades 31 kvinnor i 7 båtar i Vrångö hamn för att förbereda årets Tjejeskader till Läsö arrangerad av Qvinna ombord, Västkustkretsen. Vädret kunde inte varit bättre: strålande sol och litet lagom vind. Innan vi på Victoria gick till Vrångö, övade vi tilläggning med bara segel vid SXK-bojarna utanför Styrsö, Halsvik. Det gick lättare än vi trodde. På Vrångö hade vi en fin grillkväll tillsammans i solnedgången på bryggan. Många hade setts förut, men det fanns också en del, som jag, som skulle delta i arrangemanget för första gången. 

Efter morgondopp och yoga (för vissa i omvänd ordning) påbörjades överfärden. Vädret var fortfarande strålande, men litet mera vind hade varit bra. För båtar som våra, i storleksordningen 36-38 fot, ska det ju helst blåsa mellan 6 och 8 eller 10 m/sek för att få en hyfsad marschfart. Men vi hade ju ingen brådska och passade på att bada från båten och sjunga sjömansvisor (”Så länge skutan kan gå” med flera) i stället. Även där det var 40 meter djupt var temperaturen vid ytan 21 grader! Besättningen på en av båtarna, Amore, badade med nyfikna tumlare, som kom till deras båt. Framåt eftermiddagen kom litet mera vind, så att vi kunde segla nästan in i hamnen i Österby. Där blev vi anvisade till en ”egen brygga” av den vänlige hamnkaptenen Kurt i tjusig uniform med axelklaffar på den ljusblå skjortan. 

Badandet fortsatte, nu från den långa sandstranden alldeles intill hamnen. Underbart vatten, men vi blev av skyltar uppmanade att se upp för fjärsingar, som kunde ligga och gömma sig i sanden under vattenytan. Den varma våren har gjort, att fjärsingarna kommit in till sandstranden. De har vassa och mycket giftiga ryggfenor, som man inte ska trampa på, för då kan det gå mycket illa. Det fick vi höra av vår skeppare, Britt. En av hennes gastar fick på en tidigare segling upp en fjärsing, när hon fiskade och stack sig. Handen svullnade kraftigt och det slutade med att danska Sjöräddningen kom och hämtade upp henne till en läkare, som väntade på Läsö. 

På kvällen var det ny samling för gemensam måltid vid långbord på bryggan i hamnen, där vi diskuterade och jämförde båtupplevelser. Många hade seglat både länge och vida över haven. Andra hade mer begränsade erfarenheter men segelintresset delade vi alla. 

Lördag morgon vaknade vi till en ny solig dag, där vi kunde välja mellan olika aktiviteter efter morgonyogan på bryggan. En del stannade i/vid hamnen och solade och badade. Ett gäng åkte på Natursafari med Rönnerbussen och fick uppleva den fina naturen på södra delen av Läsö. De hann också med en snabbvisit på Saltsyderiet, med anor från medeltiden. Man samlar saltvatten från mader i stora kärl och så eldar man under tills vattnet dunstat bort och man kan skrapa ihop saltet på botten av kärlet. 

Ett litet gäng, 3 personer, följde med gratisbussen till öns huvudort Byrum, varifrån vi sedan promenerade ungefär en halvtimme till en stor anläggning: Krogbäcksgaard, där vi bokat in oss för en tvåtimmars ridtur på islandshästar. På gården fanns ett fyrtiotal islandshästar i varierande färger och storlekar. Vi var en grupp på sex personer inkl en ledare, som gjorde i ordning var sin häst. Sedan skrittade och töltade vi iväg över fälten mot den västra stranden av ön. Det var både intressant och vackert att uppleva landskapet från hästryggen när vi red genom stora hagar med betande kor (och en ensam häst, som rymt).Väl framme vid stranden fick vi galoppera i vattenbrynet. För mig, som är hästgalen sedan barnsben, är detta något av det häftigaste man kan vara med om! 

På kvällen blev det gruppfoto vid jungfruhummern (= havskräftan, en vacker staty i hamnen) och gemensam middag på en av Österbys restauranger och ännu en fantastisk solnedgång över havet. 

Söndag morgon vaknade vi till en delvis molnig dag. Ingen yoga, men morgongymnastik för två på bryggan. Efter frukosten startade återfärden till Sverige. Vindarna var svaga till en början, men efterhand som molnigheten tilltog ökade vinden från sydväst. Den fortsatta färden valde vi att segla. En härlig tur även om det inte gick jättefort och det kom en och annan regndroppe. Vår skeppare föreslog ett strandhugg på Tistlarna på vägen hem. Tilläggningen gick fint på en plats, där det fanns fasta dubbar i berget. (Tack SXK, HAK!)Vi steg i land och tog en promenad till den gamla fyren. När vi var på väg tillbaka till båten märkte vi att vinden tilltagit. Då fick vi brått för vinden hade dessutom vridit. Då började det förstås också att regna.Vi lossade snabbt förtöjningarna och backade ut.Vi kunde ta oss den sista biten tillbaka till hemmahamnen för segel i ösregn. – Trots lite regn på slutet, var alla mycket nöjda med vår tur och funderar allvarligt på att anmäla oss även till höstens Tjejhelg till sjöss! 

Vid pennan Simone Lindsten Gast på S/Y Victoria 

Kursen Båtmanövrering 2017

Båtsommaren 2017 fick en rivstart!

På Qvinna ombords kurs i båtmanövrering var vi 18 deltagare med varierande erfarenhet och i varierande åldrar som träffades för teorigenomgång på ”Svarta Gaveln” en onsdag i slutet av april. Lotta Falkendal pumpade oss fulla med informa- tion om propeller-och roderverkan, förtöj- ning, tilläggning med mera.

Det var nog inte bara jag som gick hem, inte bara med ett tjockt kompendium, utan även med Lottas slutord i öronen: ”Allt kommer att stå solklart för er när ni fått pröva ombord, att det gäller att träna och träna för att teorin skall sitta!” Så blev det dags för vårt första tränings- pass-en blåsig och solig lördag.Vi var tre grupper om sex i varje, som snurrade runt i hamnbassängen vid Nya Varvet, under tre timmar. Ja, det är skillnad på teori och praktik , speciellt i hård vind, men med Lotta trygg vid sidan av varje elev lyckades vi allihop att både lägga till och gå ifrån med spring, samt rädda man-över-bord-attrappen tillbaka till båtdäck.

Tack Lotta och dina medhjälpare i land, Monica Storm, Britt Steiner och Marita Lager, för att ni hjälpt oss att komma igång med att våga ta mer ansvar ombord på våra familjebåtar. Vi lovar att träna.