Hamn och farled
Känner du till en bra dag- eller natthamn, farled, ”genväg” eller annat av intresse, så tala i första hand med kontaktpersonen för det området eller med någon i Vänerkretsens styrelse.
HoF tar tacksamt emot nya tips och rättningar på redan distribuerade skisser.
2020-12-13
SXK-bojarna i Vänern
Under sommaren 2020 har alla blå SXK-bojar i Vänern besiktigats av samme dykare. Det har funnits två bojar, sedan många år tillbaka, en i Malbergshamn på Djurö och en i Bösshamn på Lurö. Bojen i Malbergshamn har vi något osäker vetskap om, medan bojen i Bösshamn är utbytt för något år sedan, samt att vi lagt ut ytterligare två bojar i Bösshamn. Bojarna därefter har lagts ut sedan 2012. Bojarna är förankrade med betongblock och förtöjda med Ø24 mm 3-flätad lina, med en flytkula någon meter över betongankaret, så att linan inte skadar sjöbotten.
Det visar sig att alla bojarna är i nästan nyskick och Hamn- och Farledskommittén (HoF) rekommenderade Vänerkretsens styrelse, att nästa besiktning bör ske 2025, om inget oförutsett händer. Styrelsen har beslutat detta.
2020-12-05
Ny medarbetare i Vänerkretsens Hamn- och Farledskommittén (HoF)
Under sensommaren mejlade ANDERS GÅSSTE till Jörgen Sundin i Vänerkretsens HoF om att han var intresserad i att hjälpa till i HoF. Anders hade sett, att SXK efterlyste fler funktionärer, som bl.a. var villiga att hjälpa till, i HoF i våra kretsar. Då Anders själv gärna utnyttjar SXK-bojarna, kände han att han gärna ville ”dra sitt strå till stacken”.
Jörgen bjöd in Anders till Vänerkretsens styrelsemöte den 18 oktober i Karlstads Segelsällskaps lokal på Kaninkenäset i Karlstad. I Anders presentation fick vi veta att Anders kom, som liten, från en seglande familj Säffle och kände redan Jörgen från den tiden. Anders är gift och bor idag i Sunne och har utflugna barn. Anders arbetar med förpackningsutveckling och har sin arbetsplats på Gruvön i Grums. Anders seglar en Diva 399 tillsammans med sin bror Hans och båten ligger i Grums. Vänerkretsens styrelse välkomnade Anders och hoppas att han ska känna sig nöjd med att arbeta i HoF.
Jörgen gläds av att få en ny och yngre kollega i HoF, efter att ha praktiskt taget varit ensam i många år. Vänerkretsen har idag 15 SXK-bojar i Vänern. Under sommaren 2020 har samtliga bojar besiktigats av dykare och alla bedöms vara näst intill nyskick. Vänerkretsens styrelse har, med ledning av dykarbesiktningen, beslutat, att om ingenting oförväntat händer, göra nästa besiktning 2025.
2020-06-18
Kryssarklubben har lagt ut tre nya bojar i Vänern
Att lägga till vid en boj istället för att ankra, skonar havsmiljön under vattnet. Svenska Kryssarklubben har med ideella krafter lagt ut och underhåller över 230 bojar runt Sveriges kuster, i Vänern och Mälaren. Idag, den 17 juni, lägger Kryssarklubbens medlemmar ut ytterligare tre nya bojar i Vänern.
De tre nya bojarna kommer att ligga öster om Karlstad, säger Jörgen Sundin från Säffle, via en mobiltelefon ombord på pråmen som ska ut på Vänern för att lägga ut bojarna. Jörgen är en av fyra funktionärer som gör detta jobb ideellt.
Bojarna kommer att guppa utanför Hästholmen, Timmeröarna och Västra Långholmen (Sätersholmarna). Alla tre bojar ligger inom naturreservat och är tillgängliga för alla båtar. Totalt, med de tre nya, finns det 15 blå bojar från Svenska Kryssarklubben i Vänern.
Syftet med Svenska Kryssarklubbens blå bojar är att ge en säkrare ankring i naturhamnar, förutom att skona havsbotten. Bojarna finns från Bottenviken i norr till Strömstad på västkusten, samt i Vänern och Mälaren.
Var bojarna finns kan man se på sjökort från Kryssarklubbens hemsida (som även går att se i mobilen).
Mobilnummer till Jörgen Sundin: 070-514 09 29
Om Svenska Kryssarklubben:
Svenska Kryssarklubben är en av världens största båtklubbar med över 40 000 medlemmar. Kryssarklubben är för dig som vill få ut mer av ditt båtliv och som älskar båt, hav och skärgård för segel eller motor. Syftet med föreningen är att inspirera till ett aktivt båtliv, ökad gemenskap och dela erfarenheter och kunskaper för ett säkrare båtliv.