Hoppa till huvudinnehåll

Aktiviteter

 

 

                             Förarintyg online                                                    Kustskeppare online                                                           VHF/SRC online

Dackekretsen fortsätter samarbetet med Sjösportskolan och kan erbjuda våra medlemmar 20% rabatt på navigationskurser online/on demand under hela 2023. Det betyder att man läser i sin egen takt - när man vill, var man vill, i 6 månader. 

Följande kurser omfattas av rabatten:

•   Förarintyg

•   Kustskeppare

•   VHF/SRC

•   Övningsprov

Vår rabattkod som  gäller för kursavgiften är aktiv under hela 2023 och när man har köpt en kurs gäller den i 6 månader  Om man behöver kurslitteratur, övningssjökort etc. tillkommer kostnader för dem.

Examinationen kan inte göras online utan man måste träffa en av NFB (Nämnden För Båtlivsutbildning) godkänd förhörsförrättare för att göra provet. Förhörsförrättare finns på många platser och man kan hitta dem på NFB’s hemsida. https://batlivsutbildning.se/sok-forhorsforrattare/   Examinationen kostar 625 kr enligt av NFB fastställd taxa.

Sjösportskolan har hållit på med navigationsutbildningar sedan 1967, så det är väl genomarbetade kurser. Sjösportskolan har skrivit två av de kursböcker som ofta används av andra navigationsutbildningar, nämligen ”Kurs och bäring” och ”VHF till Sjöss”. Sedan 2021 är man även godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan att hålla den ettåriga utbildningen ”Fartyg- och Maskinbefäl 8 – Skärgårdsentreprenör”.

Mer information om kurserna och bokning finns på Sjösportskolans hemsida:
https://www.sjosportskolan.se/online-kurser/

Rabattkod: Dacke2023


Tidigare aktiviteter 2023

Dackekretsen bjuder in till HLR-kurs i samarbete med SBK Strömmens Båtklubb i Blankaholm och SSV Segelsällskapet Vikingarna i Kalmar.
Kursledare är Mats Johansson.
Lördag den 28 oktober kl. 11:00 – 14:00 i SBK:s klubbhus i Blankaholm
Onsdag den 1 november kl. 18:00 – 21:00 i SSV:s klubbhus i Kalmar
Anmälan görs till: Tommy Larsson e-mejl: tommy@kloc.se, eller mob.nr. 070-2851301
Ange på anmälan: Namn, mobilnummer eller mejladress och vilket kurstillfälle som önskas.
Sista anmälningsdag är 2023-10-23


R12:an Princess Svanevit i Oskarshamn - fördrag och visning

SXK medlemmar är inbjudna till gratis föredrag och visning av denna unika båt den 3 juli 2023 kl 18.00 i Oskarshamn.

Länk till anmälan: https://medlem.sxk.se/minasidor/aktiviteter/anmalan/2116

Nu är Princess Svanevit en Kryssarklubbsbåt

Princess Svanevit är det sagoskimrande namnet på en av Sveriges mest mytomspunna träbåtar. Ägaren, som är medlem i Svenska Kryssarklubben, vill att den stolta segelbåten, 12mR från 1930, ska vara hela Sveriges segelbåt och har därför bett om att få registrera Princess Svanevit som båt i Svenska Kryssarklubben, därför att föreningen Kryssarklubben finns i hela Sverige. Kryssarklubben fyller för övrigt självt 100 år i år. Princess Svanevit deltar i Stadshusregattan, stadshuset fyller ju också 100 år, och det är i samband med regattan som Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén överlämnade beviset på båtregistreringen i Svenska Kryssarklubben till Princess Svanevits besättning och representant för ägaren.

Princess Svanevit är byggd 1930 på Stockholms båtbyggeri på beställning av bokförläggaren Erik Åkerlund. Efter många år i exil är Princess Svanevit renoverad vid Stockholms båtsnickeri och seglar nu igen i hemmavatten.

Läs mer om Princess Svanevit: www.svanevit.se

 


Erlandssons Brygga
Det årliga besöket hos Erlandsson Brygga i Västervik äger rum onsdagen 22 mars kl. 18.00.
Erlandssons ställer upp med personal på plats speciellt för oss, bjuder på fika och ger oss bra rabatt på båttillbehör.


100 år av båtglädje!

1923 – 2023 Roaring twenties, säger amerikanerna. Det glada tjugotalet, säger vi. Och särskilt 1923. Den 14 oktober 1923 samlades 31 personer i vackra Hotell Continentals festvåning i Stockholm. Lektor Sven Grenander från Västervik bjöd in för att bilda en ”Riksförening för turist- och långfärdsseglare”. Alla var entusiastiska.

Föreningen skulle ge ut en årsskrift, kartlägga hamnar och ankarplatser, lära ungdomar segla och mycket mer. Idéerna ligger i tiden än i dag, etthundra år senare. Men det var inte lätt. Lektor Grenander lämnade sin förening redan efter ett år. Då hade styrelsen bestämt att namnet skulle vara Svenska Kryssar Klubben och förkortas S K K. Det betyder Svenska Kennelklubben sa Grenander och slängde igen dörren.

Vi, Carina Lernhagen Matz och Erling Matz, har skrivit Kryssarklubbens jubileumsårsbok 2023. Vi kommer till Dackekretsen och berättar om Kryssarklubbens etthundra år. Och hur Kryssarklubben kom att utvecklas till världens största båtklubb.

Varmt välkomna tisdagen den 14 februari 2023, kl 18:00, till SS Vikingarnas klubbhus, Stensö, Kalmar.

Lyssna på berättelsen om Kryssarklubbens historia med bilder. Sen lite sång, musik och ett quiz med fint pris. Efter föredraget bjuder Dackekretsen på fika. Missa inte detta unika tillfälle att ta del av SXKs hundraåriga historia. Anmälan om deltagande senast den 5 februari 2023 till (först till kvarn) Maritha.brodell@bahnhof.se


INBJUDAN TILL FÖREDRAG AV NIELS FLOHR FRÅN ELVSTRÖM SAILS

 

Varmt välkomna torsdagen den 2 mars 2023, kl. 18:30
till SS Vikingarnas klubbhus, Stensö, Kalmar.

Niels Flohr från Elvström Sails Sweden kommer till SXK Dackekretsen för att låta oss ta del av lite av hans kunskaper om segel.
Innehållet i korthet:

 • Kort om olika segelmaterial och skärning/utformning.
  Hur man väljer segel.
 • Processen hur vi dimensionerar seglen: mäter på en båt, ritar seglen i designprogrammet (geometrin). Lite om segeldesign och hur seglet tillverkas.
 • Hur man väljer ett Code-segel / Undanvind-segel.
 • Segelvård.

Föredraget tar ca 1,5 timme lite beroende på hur många frågor som kommer.

Elvström Sails Sweden grundades av Niels Flohr som är en erfaren seglare inom olika typer av segling. Fram till 2008 har Niels största satsning inom segling varit OS. När han slutade med sin egen satsning har han fortsatt som professionell coach och grundade Tjörns Segelmakeri AB i Skärhamn för att fortsätta utnyttja och utveckla sina kunskaper om segel. En perfekt plats – Skärhamn är ju världens bästa seglingsarena! För att expandera loftet och knyta ann till sina danska rötter blev det dags att flytta till Henån och bli Sveriges distributör för Elvström Sails.

Eftersom Elvström Sails äger hela värdekedjan är vi inte beroende av klimatskadliga flygtransporter eller pandemikänsliga globala logistikkedjor och vi är loftet med bäst kvalité och service. Produktionen sker lokalt i Henån och i Danmark.

Svenska Kryssarklubbens medlemmar ges en rabatt på 10% på nya segel

Efter föredraget bjuder Dackekretsen på fika.

Anmälan om deltagande senast den 21 februari 2023 till:

par.svensson@telia.com

(först till kvarn max 50 personer)


Tidigare aktiviteter 2022

Vad kan vi båtägare göra för att förbättra havsmiljön och vad gör vi om vi inte får måla med bottenfärg.

Välkommen till ett intressant föredrag av Svenska Kryssaklubbens miljöexpert fil. doktor Lennart Falck i SS Vikingarnas klubbhus vid Stensö Fiskeläge torsdagen den 7 april kl. 18.00.

Lennart fördjupar sig ämnena nedan som i koncentrerad form också publicerats i tidningen På Kryss nr2 2022. Inbjudna är också medlemmar från Segelsällskapet Vikingarna, Kalmar Båtklubb, Segelsällskapet Kaparen och Färjestadens Segelsällskap. 

 • Bottentvättar, spolplattor och uppsamling av spolvatten. Blästring.
 • Hur minska bränsleförbrukningen, bränslekvalitet, slätare båtbotten,

och ren propeller.

 • Måla mindre mängd bottenfärg.
 • Mätning och resultat av vattenkvalitén i Kalmar gästhamn och båthamnen T-bryggan på Stensö.
 • Hur påverkar TBT, och koppar från våra fritidsbåtar havsmiljön samt mätmetoder och gränsvärden.
 • Andra enkla tips för att förbättra miljön.

Möjlighet att ställa frågor under/efter föredraget.

Avgift 20 kr kaffe, te inklusive och kaka serveras.

Obligatorisk anmälan till Hans Martinsson e-mail hans@martinsson.cc med namn och telefonnummer. Max 50 st. deltagare (Brandmyndighetskrav)

 

KLUBBAFTON på ERLANDSSONS BRYGGA
Erlandsson Brygga i Västervik och SXK Dackekretsen bjuder in WMS, WSS och WSSW medlemmar samt alla medlemmar i Kryssarklubben
till klubbafton i Gamla Pappersbruket, Pappersbruksvägen 10.

Torsdag den 10 mars med start kl 17:30

Erlandsson bjuder på kaffe med fralla samt 25% rabatt som gäller hela sortimentet förutom redan nedsatta priser, nettopriser, kampanjpriser
och motor-originaldelar. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.
Dackekretsen bjuder på information (kort 15-20 minuter) om Kryssarklubben i allmänhet och Dackekretsen i synnerhet.

Vi strävar efter att ordna med samåkning.


Tidigare aktiviteter 2021

   

  Välkomna till ett föredrag av SXK en rikstäckande förening för färder till sjöss med motor och segelbåtar med över 40,000 medlemmar i samarbete med Segelsällskapet Vikingarna.

  Inbjudan till digitala aktiviteter under våren 2021

  Våra möjligheter att ordna aktiviteter påverkas kraftigt av coronapandemin som gör att vi inte kan arrangera träffar med fysisk närvaro. Genom samarbete med Blekingekretsen, som har varit mycket tillmötesgående, kan vi bjuda in till några digitala aktiviteter under våren.

  Onsdag 24 februari kl. 18.30

  Navigationsprogrammet OpenCPN

  Föredragshållarna är Ove Thorin och Håkan Svensson från Kryssarklubbens Västkustkrets, de har jobbat med OpenCPN och andra program under lång tid.

  På Västkustkretsens hemsida finns information om programmet. https://www.sxk.se/vastkustkretsen/navigation-navigationsprogram

  Onsdag 24 mars kl. 18.30

  El ombord

  Föredragshållare är Jörgen Palme, som till vardags jobbar som elektriker på Kockums Karlskronavarvet, en mycket kunnig man. Han kommer att behandla bl.a. följande:

  • Batterier, laddning

  • Installation DC

  • Mäta, felsöka

  • Installation 230 V AC

  Onsdag 14 april kl. 19.30

  Filmen ”Ur sund ur hav” av Sven Ekberg

  En dokumentärfilm om det öländska fisket, en urgammal basnäring på utdöende. År 2005 fanns det drygt 100 yrkesfiskare på Öland. I dag är det bara ett tiotal kvar.

  Överfiske, övergödning, giftutsläpp, säl och skarv är några av orsakerna till att fiskebestånden i Östersjön minskat dramatiskt. I filmen får vi möta havsforskare , unga och gamla fiskare, anhöriga till fiskare som havet tagit och ättlingar till  ölänningar som kring förra sekelskiftet emigrerade till Amerika och blev laxfiskare i Alaska.
  Filmens längd är 90 minuter.

  Alla aktiviteterna kommer att genomföras digitalt över internet med hjälp av programmet Zoom som är gratis för deltagarna. En länk kommer att skickas ut före mötet till de som har anmält sig till respektive programpunkt. Genom att man klickar på länken kommer man in till mötet i Zoom och utöver det behöver man se till att Zoom får tillgång till kamera och mikrofon. En bra regel vid digitala möten är att man stänger av sin mikrofon (mute) när man inte pratar annars är det risk för en massa störande ljud.
  Svenska Båtunionen kommer att hålla i flertalet utbildningar i mötesverktyget Zoom där du kan lära dig grundläggande funktioner. Datum, tider och anmälan finns under denna länken: https://batunionen.se/kalendarium/

  För att kunna skicka ut länkar och veta hur många som vill delta i de olika aktiviteterna behöver vi din anmälan per mejl senast en vecka före den eller de aktiviteter du vill delta i. Mejladresserna till er som vill delta kommer att skickas till den som ordnar aktiviteten så att alla kan få sin länk till mötet. Mötena har ett begränsat antal deltagare.

  Anmälan skickas till Pär Svensson på adress par.svensson@telia.com

   

  Tidigare aktiviteter 2020

   

  Träffen på Segelsällskapet Vikingarnas klubbholme den 29 augusti 2020 är inställd på grund av coronapandemin.

  Detsamma gäller för Idö. 

  Vi hoppas kunna återkomma under 2021.

  Med ”narrowboat” på Englands kanaler
  Lars och Ingela Möller har gjort 5 turer med kanalbåt i England och berättar om sina upplevelser och erfarenheter.
  Onsdag 5 februari 2020 kl. 18.00 i SSV’s klubblokal på Stensö i Kalmar. 
  Inget inträde och vi bjuder på fika.

  Besök hos Erlandssons Brygga i Västervik

  • Dackekretsen kommer att ordna en träff med specialpriser på Erlandssons Brygga i Västervik.
   Datum är nu bestämt till torsdag 12 mars kl. 18.00.
   Anmälan till irene@pam-styrkonsult.se så skickar vi ut en lista för ev. samåkning.
   Lämna namn, telefonnummer o E-post.

  Över sund över hav
  Filmen ”Över sund över hav” av Sven Ekberg visas söndag 26 januari 2020 kl 16.00 i Segelsällskapet Vikingarnas klubblokal på Stensö i Kalmar. Entré 100 kr/person. Vi bjuder på fika.
  Över sund över hav är en dokumentärfilm om öländsk sjöfart från Gustav Vasas dagar fram till september 1972 då Ölandsbron och lastbilarna tog över transporterna mellan Öland och fastlandet.

  Tidigare aktiviteter 2019

  INBJUDAN TILL STUDIEBESÖK PÅ M/S SYDFART OCH SJÖFARTSMUSEET
  ONSDAG 9 OKTOBER I KALMAR

  Besök hos Erlandssons Brygga i Västervik

  Föreläsning om långsegling i Medelhavet

  Hej alla Dackar!

  Claes Wessberg från Kryssarklubbens Medelhavsseglare kommer och berättar
  om sina erfarenheter från seglingar i Medelhavet. Se bifogad fil!

  Tid:                      2019-02-11 kl. 19.00
  Plats:                  Oskarshamns Segelsällskaps klubbhus


  Tidigare aktiviteter 2018

  HEJ ALLA DACKAR!

  Dackekretsens årsmöte 2018 äger rum den 10 november kl. 16.00 i Vikingarnas klubbhus på Stensö.

  Efter årsmötesförhandlingarna blir det föredrag och mat i vanlig ordning.
  Mer information angående program och anmälan kommer på hemsidan under rubriken ”Aktuellt" samt i nästa nummer av Dackenytt.
  Passa på att boka in detta datum!

  Vänliga hälsningar
  Per-Åke

  Hej alla Dackar!

  Ekenäs Båtklubb bjuder in er att besöka oss den 11 augusti vid den årliga Ekenässeglingen.

  Bifogar dokument med vad det är för tider som gäller osv. Ni betalar halv gästhamnsavgift till båtklubben,
  Dacke står för den andra halvan.  Vi tar även emot husbilar, dock bara totalt 5 stycken och det är även
  begränsningar på hur många båtar vi kan ta emot då hamnen inte är så stor.

  Anmäl er till irene.arnell@wsp.com  senast den 7 augusti om ni tänker närvara så vi vet hur många som kommer.

  Välkomna!

  Trevlig sommar önskar Iréne o Per-Åke

   

  Hej alla Dackar och välkomna att följa med!

  Som vi tidigare meddelat så åker vi med Stena Vision tur/retur till Polen och datumet är nu bestämt till den 13-14 april.

  Några punkter helt kort om vad som ingår i paketet, ett mer utförligt program med tider och mer information kommer senare.

  • Båten avgår från Karlskrona kl. 19.30 på fredagskvällen.
  • Plats i insides 2-bäddshytt Comfort Class (ej våningssängar).
  • Middagsbuffé i ”Restaurang Taste” däck 9 (all inclusive) inkluderar öl/vin samt kaffe.
  • Uppehåll i Gdynia kl. 7.30-9.00.
  • Frukostbuffé i ”Restaurang Taste” däck 9.
  • Konferensrum under hela resan tillbaks på lördagen. Där kommer vi att kunna träffas
   och utbyta erfarenhet samt delta i olika aktiviteter. Vi kommer också att göra ett besök
   på kommandobryggan.
  • Konferenspaket fm (Mineralvatten alt. kaffe med ostfralla.)
  • Lunchbuffé inkl. måltidsdryck i ”Restaurang Taste” däck 9.
  • Konferenspaket em. (Mineralvatten alt. kaffe med kakor.)
  • Åter i Karlskrona 19.30 lördag kväll efter en trevlig helg
  • Ombord på Stena Vision finns dessutom möjlighet till SPA-behandling
   samt shopping med ett stort utbud av dryck, kosmetika och parfym.

   

  Priset för detta är 1041kr/pers. och vi har i dagsläget bokat upp 13 dubbelhytter för 26 personer.

  Avgiften betalas in till konto SEB 5613 01 340 96 märkt SXK Dacke (glöm inte att märka med namn)
  alt. Swish till 070-26 32 541. Vi betalar in detta till Stena Line och vill då ha er anmälan och betalning

  klar till senast den 26 februari.

   

  Vänligen fyll i bifogat dokument med era uppgifter och skicka i retur som anmälan till irene.arnell@wsp.com 
  Vi kommer att skicka namnlista till Stena Lines incheckning för fördelning av hytter.

  OBS! Giltigt pass erfordras vid incheckningen!

   

  Mvh Per-Åke o Iréne

  Vi tackar Erlandssons Brygga för ännu ett trevligt och givande besök med bra rabatter.

  Dackekretsen kommer att ordna en träff

  på Erlandssons Brygga iVästervik den 15 mars kl. 18.00 med specialpriser och fika. Vi kommer även att bjuda in ett antal båtklubbar. Vi måste vara minst15 personer och max  40 sen är det fullt. Anmälan görs till irene.arnell@wsp.com senast den 12 mars.

  Vänligen uppge namn o tfn-nr.
  När anmälningarna är inne kan vi skicka ut namnen om ni vill komma överens om ev. samåkning.

   

  Mvh Per-Åke

   

   

  Exempel på tidigare genomförda aktiviteter 2017

  Vi tackar Erlandsson Brygga för en trevlig och givande kväll.

  Dackekretsen kommer att ordna en träff på Erlandssons Brygga i Västervik den 30 mars kl. 19.00
  med specialpriser och fika. Vi kommer även att bjuda in ett antal båtklubbar. Vi måste vara minst
  15 personer och max  40 sen är det fullt. Anmälan görs till
  irene.arnell@wspgroup.se.
  När anmälningarna är inne kan vi skicka ut namnen om ni vill komma överens om ev. samåkning
  .

   

   

  Onsdagen den 18 januari kl. 19.00 på Sjöfartshögskolan.

  Fullt hus och stort intresse!

  Se bifogad inbjudan!

  "Kvällens föredragshållare är Lars Granath från Hydrographica, sjökortsföretaget som gjort sig känt för de detaljerade specialsjökorten över svårnavigerade skärgårdar och insjöar, och för de noggranna hamnguiderna längs kusterna.

  Lars kommer att berätta om hur arbetet går till, och om de viktiga erfarenheter han och hans kollegor gjort när det gäller tillförlitligheten i ett sjökort.

  Lita inte för mycket på ett sjökort, och bli framför allt inte teknikomtöcknad, det finns massor med fallgropar i den nya tekniken med digitala sjökort och gps även om den gjort livet lättare och roligare ombord. Men inte nödvändigtvis säkrare, teknikassisterade grundstötningar ser vi allt oftare.

  Du går säkert en smula skakad från denna kväll, men har garanterat blivit en bättre navigatör."

  ...................................................................................................

  Onsdagen den 25 januari kl. 18.00-21.00 i Vikingarnas klubblokal på Stensö.

  Båttekniska nämnden tillsammans med Miljönämnden har beslutat att i januari resa ut till

  olika kretar i Kryssarklubben och besöker då oss enligt ovan. Vi tar en avgift på 20 kr och då ingår det fika.

  Det kommer att bli en spännande kväll med mycket intressant information.

  Program enligt följande:

  1.     ”Batterier och laddning med olika metoder”

  2.     ”Utformning av bränslesystemet”

  3.     Kort info om vikten att kontrollera uppblåsbara flytvästar

  4.     ”Bottenfärger”

  5.     Om det hinns med ”Frågestund om motorer, backslag osv.”

  ..............................................................

   

  Det här var Dackekretsens mest välbesökta årsmöte genom tiderna. Över 50 personer :-)

  På årsmötet informerade Göran från adtech om sin utbildning i att använda kartplottrar.
  www.adtech.se

  Lördagen den 12 november klockan 16:00, SSV:s klubblokal, Stensö, Kalmar

  Program

  Ø    Årsmöte Dackekretsen SXK

  Ø    Kaffe

  Ø    Bildvisning från segling Kanarieöarna - Karibien.
  Percy Ottosson berättar och visar bilder.

  Ø    Buffé. Alkoholfri dryck och kaffe ingår.
  (Om Ni önskar vin, öl och avec, ta då gärna med egen dryck)

  Pris

  Det är även möjligt att endast delta i årsmötesförhandlingarna samt bildvisning utan krav på deltagande vid den efterföljande buffén.

  Men ni skall naturligtvis även låta er smaka av buffén, till ett kraftigt subventionerat pris av 100 kr/pers!

  Avgiften sätts in på Dackekretsens bankgiro 221-3460.

  OBS! På inbetalningsavierna anger ni era personliga medlemsnummer samt namn på de anmälda.
  Inbetalning skall vara Dacke tillhanda senast den 4 november 2016.
   

  Förslag till närmast boende

  -        Bed & Breakfast Kaptensvillan på Söderportsgatan 7. Tfn 070-527 4411,

  0480-195 80. Se www.kaptensvillan.se

  -        Slottshotellet på Slottsvägen 7.Erbjuder även ett lågprisalternativ.
  Tfn 0480-88260. Se www.slottshotellet.se

   

  Motioner

  Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast 14 dagar innan årsmötet.

  Anmälan om deltagande

  Vi ber er anmäla deltagande vid årsmötet till:

  Maritha Brodell,  helst via e-post till  maritha.brodell@bahnhof.se
  (tfn 0491-168 97, 070-202 02 99), senast den 4 november 2016.
  Ange om ni endast kommer på årsmötet alt. om ni stannar kvar även till buffén.

  Välkomna!

   

   

  Fullsatt och mycket uppskattat :-)

  Välkommen till en seglarträff med VM-seglaren Olle Albrektsson

  Olle har genomfört 14 VM-seglingar med starbåtar och OK-jollar - kommer till Kalmar och föreläser under rubriken

  Vägen till ett liv med segling som yrke –

  den 17 februari kl. 19:00.

  En intressant föreläsning från kappseglingsvärden och hur det senare resulterade i charterverksamhet på heltid.

  En trevlig och underhållande kväll i SSV:s klubbhus i Stensö fiskeläge. Kaffe och kaka serveras allt till det subventionerade priset av 20 kr per person.

  Obligatorisk anmälan till Hans Martinsson e-mail hans@martinsson.cc

   eller Staffan Rydberg staffanrydberg@telia.com

  Antalet platser är begränsat till 50 och ”först till kvarnen gäller” så anmäl er i tid!

  Ovanstående är ett samarrangemang mellan SXK Dackekretsen och Segelsällskapet Vikingarna