Hoppa till huvudinnehåll
Duffan
Senast inloggad: 2023-11-26 - 09:07
HVO100 miljö disel

Tankar nu hvo100 istf vanlig diesel utan RME 

synpunkter

Börje Silverfjäll
Senast inloggad: 2024-02-25 - 00:06

Hej Duffan

Hur får du lätt ombord detta?

Finns det på sjömack? 

Bor du i Karlshamn?

 

Tommy K
Senast inloggad: 2024-02-26 - 17:07

Hej

I samband med båtmässan i Göteborg ger SXK Västkustkretsen ut en pressrelease om detta. Se bilagorna nedan. I dag finns inga sjömackar v, vad vi vet, med ren HVO100. Däremot finns det på många landbaseade tankställen. Varje oljebolag har förteckningar på var de finns. SXK jobbar på att intressera oljebolagen för att åtminstone någon sjömack i varje område skall föra HVO100, hjälp oss att trycka på. 

Makro
Senast inloggad: 2024-01-25 - 22:59

Bra initiativ, som motorbåtsägare blir det ju besvärligt att frakta några hundra liter till båten från landmacken så sjömack med HVO100 är ju välkommet. Tänker SXK skicka ut denna önskan till oljebolagen/ mackägare eller hur är det tänkt att gå till?

Tommy K
Senast inloggad: 2024-02-26 - 17:07

Hej Makro

Vi pratar med de flesta leverantörer och det handlar inte så mycket om tillgång mer om att ägarna till sjömackarna är tveksamma till att investera i en pump med ren HVO eftersom efterfrågan är så liten. Tanken från SXK var att öka efterfrågan genom att dela med oss av den kunskap vi har om det förträffliga bränslet. Det är kanon att Du frågar Din leverantör, hoppas fler gör likadant.

Makro
Senast inloggad: 2024-01-25 - 22:59

Jag ställde frågan till Sten Olofsson Olje AB som har dieselpumparna på Hönö utanför Göteborg och han återkom med följande svar:

"Hej Martin,

Jo, vi har planer på att ha HVO istället för vanlig diesel på vår tankstation på Hönö. 

Om vi kan göra detta eller ej beror i stor grad på tillgången på denna produkt som blir mer och mer begränsad. Om inte 100% HVO så kanske en produkt med hög inblandning av HVO. 

Med vänlig hälsning,

Andreas Olofsson"

Torkel
Senast inloggad: 2024-02-23 - 19:38

Man bör se upp med HVO 100 ur ett miljöskäl. En hel del av denna vara innehåller palmolja och PFAD. Läs denna artikel så förklarar den det på ett bra sätt: 

https://www.rt-forum.se/article/view/715943/avslojar_sanningen_om_hvo?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

Så om jag tankar HVO vill jag veta att den inte innehåller palmolja och PFAD för då vill jag samt kan med mycket gott samvete köra på den.

Tommy K
Senast inloggad: 2024-02-26 - 17:07

Artikeln bör läsas litet kritiskt eftersom det är en inlaga i debatten om varudeklarationer. Man säger bra att under 2019 användes palmolja men inget om hur det ser ut sedan lagstiftningen om beskattningen av PFAD ändrades sent 2019. I år har man inte levererat någon HVO med palmolja i i Sverige. Man kan, i Sverige, lugnt tanka HVO 100 ur miljöskäl. kolla bara att motortillverkarna tillåter bränslet i respektive motor. Det finns inget alternativ i dag som reducerar utsläppen från våra Dieselmotorer i båt på ett så markant sätt. Dieslar i båt har inga reningssystem som personbilar och lastbilar har och snittålder som är mycket hög. Det kommer troligen inte att utvecklas några avancerade reningssystem för båtar i väntan på alternativa drivsystem som El, vätgas eller annat. För att i dag sänka utsläppen är HVO 100 enda alternativet och det börjar bli tillgängligt NU och inte i framtiden. Att vi skulle avstå HVO för att man tidigare använde palmolja är ett populistiskt problem som kommer från palmoljeanvändningen i livsmedel och annat i stor skala. Det finns en massa gammal information på nätet om palmolja i HVO, glöm den och tanka gärna HVO 100 när Du kan så gör Du en stor personlig miljöinsats.
Nyligen har 2 sjömackar som säljer HVO öppnat.
Dels Lyckans slip i Fiskebäckskil dels Dyvik Marina i Furusundsleden 
Fler är på gång.
I sjödieseln används redan i dag ca 20%HVO på många ställen.

 

Janken
Senast inloggad: 2024-01-27 - 12:31

Det stämmer att man inte längre får sälja HVO100 tillverkad av av palmolja i sverige. Dock får man sälja den om det ingår restprodukter från tillverkning av palmolja i processen. Där kommer det ju framledes att minska i takt med att man försöker minska vårt beroende av palmolja i andra processer. Framförallt inom livsmedelsindustrin.

Med ökande efterfrågan på HVO100 kommer man att utnyttja fler råvaror. Problemet nu är väl egentligen distributionen och insamlandet av råvaror. HVO100 går att utvinna ur, i princip, alla organiska material och görs i dag av rester från skogsindustrin, slaktavfall och andra rester från livsmedelsindustrin. Fiskrens och diverse organiskt slask. Det har pratats om att odla alger I stor skala för framställning av HVO100 vilket kan tyckas vara ekologiskt rätt smart eftersom alger växer snabbt, är lätt att odla och förbrukar mycket koldioxid när dom växer.

Blåstjärna38
Senast inloggad: 2023-10-25 - 09:43

Finns det möjlighet att ta del av SXKs seminarium om HVO100 som som hölls den 28 april 2021? Det står i inbjudan att seminariet skulle spelas in så att man kan ta del av det i efterhand. Tyvärr så var jag inte med på seminiariet då det hölls, men är väldigt intresserad av att se inspelningen.

 

Tommy K
Senast inloggad: 2024-02-26 - 17:07

Här kommer en länk til seminariet. 

https://www.youtube.com/watch?v=19XMaTkunHY

Numera finns en sida hos SXK där sjömackar som säljer HVO100 är listade. Det är stationer vi känner till som listas. Hör gärna av er om det finns fler.

https://www.sxk.se/vastkustkretsen/artiklar/hvo100-lista