Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-06-23 - 09:04
Ögonsplitz blyad lina

Anders Deros:

Jag behöver göra en ny ögonsplits med kaus på min blyade ankarlina. Vad jag förstår är den dubbelfläta, med bly allra innerst. Hur gör jag? Är det någon som gör sånt här i Göteborgsområdet? Tacksam för alla möjliga tips.

Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

Polyrop´s har en utmärkt liten (gratis) trycksak som heter "Guiden till linor" där beskrivs splitsning av dubbelflätade linor. Använde den när jag splisade min blyade lina. Alla "riggare" kan hjälpa dej med detta. http://www.poly.se/
Björn Green
Senast inloggad: 2022-01-27 - 11:26

Björn Green:

Blyade linor är en tickande miljöbomb. Det finns inte och kommer inte att finnas någon rimlig metod att återvinna det giftiga blyet när linan kasseras. Blyet gör ingen som helst nytta, det är alldeles för små vikter både i ankarlinor och i linorna som ersätter bojkätting. De är skrivbordsprodukter av reklammakarna, och väldigt dyra. Undvik även ankarband, de är alldeles för stumma + att solen tar dem. Köp istället en 8-flätad nylonlina typ Multiplait, den fjädrar 40 % och kostar hälften. Köp inte för grov lina, däremot kan den aldrig bli för lång. Vill man ha vikten från blyet så sätt istället några meter grov kätting mellan ankaret och linan. Kryssarhälsningar, Björn.