Hoppa till huvudinnehåll
Joel Stokke
Senast inloggad: 2012-11-23 - 12:44
Tillerpilot

Jag är på jakt efter en Simrad TP32 vilken knappt verkar finnas till salu i Sverige. Jag har hittat den ganska billigt på http://www.thenerds.net/SIMRAD.SIMRAD_TP32_AUTOPILOT_UP_TO_39.TP32.html och http://boatinggauges.com/Simrad-TP32-Autopilot-System men ingen av sidorna känns särskilt förtoendeingivande (eller så kanske jag bara är onödigt misstänksam). Är det någon som kab rekommendera en seriös sida med bra priser, eller är det någon som kanske till och med har en TP32till salu?

TAPAS1984 (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:11
Söker efter information om rorkultspiloter till min 36 fotade WASA. Tanken är att kunna segla ensam och då hissa och fira segel utan hets! Var finns erfarenheten undrar Leif?
Gäst (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 21:11

Allmänt så måste en autopilot kunna flytta rodret så snabbt som möjligt. 

Sen kan reglerfunktionerna vara mer eller mindre smarta, för att spara ström genom att lära sig att inte göra onödiga rörelser. På vissa kan man ställa in hur känslig den skall vara manuellt. Men inga finesser i dess funktioner kan minska behovet att kunna röra rodret snabbt (vid behov).

Om roderkrafterna på Wasa36:an inte är speciellt stora duger alltså en autopilot som har måttlig styrka (drar mindre ström) men som kan röra sig snabbt. Titta på olika modellers data för max kraft respektive rörelsehastighet.

Troligen funkar en mellandyr till dyr variant från vilken som helst av de kändare varumärkena. Du får bedöma om du nu eller senare har nytta av att kunna koppla autopiloten till t.ex. en plotter för att följa rutter osv.  Antagligen utnyttjas sånt av väldigt få autopilotanvändare. 

/Magnus