Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2023-01-29 - 21:26
Sjökort i Norge - erfarenheter?

Georg:

Jag planerar att segla på Sörlandet (Oslo - Arendal). Finns det någon som har erfarenheter, synpunkter och råd på vilka sjökort man bör använda? Var köper man dessa billigast i Göteborgsområdet?

Per Bøymo (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-01-30 - 05:05

Per Bøymo:

Kom ochså håg att norska sjøkort har djupangivning på "laveste lavvann" och inte medelvatten nivå som i Sverige.
Ove Thorin
Senast inloggad: 2023-01-28 - 13:36

Ove Thorin:

Det finns båtsportkort över Norge. För Oslo-Arendal behövs serie A, B, C. Söker du också digitala kort finns Det Levande Sjökartet som täcker sträckan svenskegränsen-Lindesnäs. Här är en länk till en norsk sida: http://kartbutikken.no/sjokart/batsportkart.asp Nautic i Göteborg har de flesta sjökort . www.nautic.se Hälsningar Ove
tlundg
Senast inloggad: 2023-01-28 - 20:30

Thomas Lundgren:

Hej Georg, Jag håller helt med Ove. Det är de norska båtsportkorten du skall ha, och behöver, för att segla utmed Sörlandet. Som komplement till kartbutikken slår jag gärna ett slag för; http://www.nautisk.com/ - som är mycket välsorterade på alla former av sjökort. De har butik i Olso med stort lager så det kan ofta vara värt att handla korten där om ni planerar att gå till Oslo först. Sen bör det sägas att de norska sjökorten inte alltid är som de svenska. De kan vara =MYCKET= plottriga även om det egentligen är fullt segelbart vatten. Flera djupangivelse per kvadratcentimeter är inte alls ovanligt på vissa områden. Detta gör att sjökorten bitvis kan vara mycket jobbiga att läsa. Om ni tycker om att ligga i naturhamner så leder de två länkarna nedan till två mycket bra böcker innehållandes en stor mängd naturhamnet i Oslofjorden och utmed Sörlandet. http://www.nautisk.com/cgi-bin/shop/HG998.html http://www.nautisk.com/cgi-bin/shop/HG999.html Jag har själv dessa böckerna och rekommenderar dem varmt! De innehåller flygfoton, detaljerade specialer, tips för insegling och lokal information. God tur som man säger! Sörlandet är mycket trevligt att segla på. Mvh. / Thomas.
Paula
Senast inloggad: 2022-09-03 - 12:12

Hej,

jag har samma fråga, men angående norra Norge. Förstod under segling i södra Norge förra sommaren att det bästa är att beställa sjökort direkt från typ någon statlig kartmyndighet eller liknande, för att komplettera de digitala. 

Thomas, länken fungerar inte. Kan du skriva namnen på böckerna, och vet du om sådana finns för norra Norge också?

Tack!