Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-05-02 - 16:09
OpenCPN v2.3 för nedladdning

Jonas Åberg:

OpenCPN 2.3 finns nu att ladda ner: http://www.opencpn.org/download mvh Jonas

Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 19:25

Magnus:

Framförallt så är en fördel att programmet visar upp nästa sjökort "hopklippt" med det föregående så man slipper skarvar. Skall kolla lite vidare, främst för att se hur kalibrering av bitmapbild-sjökort går till.
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 19:25

Magnus:

Efter lite rumsterande med Open CPN kan jag konstatera att det inte verkar finnas ett komfortabelt sätt att importera egenkalibrerade sjökortspecialer som kalibrerats via Oziexplorer eller SeaClear. Alltså sånt som naturhamnskisser, dansk-tyska hamnar, kalibrerade satellitbilder mm. Men det kommer väl antagligen om konceptet vinner terräng. Så tillsvidare blir det nog Oziexplorer med dess kringprogram.
Jonas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 19:25

Jonas:

Jag tror man kan säga quiltade, som lapptäcken, på svenska också men det handlar alltså om att sömlöst visa kartbilderna. Quiltade kort fungerar för tex för sjökort i mercator projection, i svenska vatten främst de större översiktskorten. De flesta mindre korten är i projektionen transverse mercator och quiltas ej. Det har varit en lång diskusion om detta, men det har än så länge efter långa mödosamma försök visat sig svårt att få det att fungera bra. Om man funderar lite över hur dessa projektioner fungerar förstår man kanske problemet. I mercator så stämmer kartan längs en horisontell linje genom kortet. I ett transverse mercator längs en vertikal linje. Allt utanför linjerna är "fel". Om man ska blanda och sömlöst låta ett mercator övergå i ett transverse mercator så blir det mycket svårt utan att "töja" på bilderna så de "passar" i varandra. /Jonas
Arne (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 19:25

Arne:

Rumstera lite till... Vad du söker finns redan. Direkt översätning från ozi map + bild till BSB/KAP finns, skrip här: http://opencpn.org/sites/default/files/users/taifun/map2kap_0.1.10.rb_.zip Med SeaClear antar jag att du menar deras egna format WCI. Det är inte heller ngt problem då dessa kan omvandlas till en bmp + charcal.dir som sedan kan omvandlas till en BSB/KAP. I övrigt behandlas dessa frågor ofta på det forom som finns länkat på opencpn.org.
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 19:25

Magnus:

OpenCPM kan kanske bli bra så småningom, men hittills har det långt kvar till att vara användbart. Kopplar man många sjökort till det så blir programmet mycket långsamt emellanåt vid sjökortsbyte. I vissa manövrer så långsamt att det förefaller att stoppa helt. Diskussionerna i dess forum, samt en hel del annat visar att de flesta aktiva är relativt programmeringskunniga. Mycket av diskussionerna handlar om hur man kompilerar programmets öppna källkod etc. Länken i förra avsnittet leder till nån form av "skript" som skall användas i samband med något annat, oklart vad. Den brist på förståelse för den vanlige datoranvändarens behov som åtskilliga "open source"-mjukvarors tillskyndare uppvisar är nog den viktigaste orsaken till att sådant sällan kan slå igenom. Man måste alltså förpacka resultaten av ansträngningarna mer användarvänligt.