Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-30 - 20:06
Nav.dator-strömförbrukning

Magnus:

har skaffat en laptop, kopplad till GPS och med c-map sjökort. Undrar nu -i grova drag- vad man kan räkna med för strömförbrukning på den. Kopplad till båtens förbrukningsbatterier.

Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 00:56

Seawolf:

Vad som hellst mellan 1-3 Ampere, beroende på hur den matas, hur gammal den är, hur snabb, och om den har energisnål processor eller ej. Sen kan man ställa in en del parametrar så den drar lite mindre. Prova att ange fabrikat och typ så kan svaren förbättras. www.batteknik.se
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 00:56

Magnus:

, där D väl står för Diesel ( ;-D). enligt förre ägaren, som varvat jorden med den, drar den 1,5 A... jag kan dock inte lista ut ngt vidare. I standby-läge drar den väl inte särskilt mkt?!
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 00:56

Seawolf:

1.5 A är nog rimligt. Att använda Standby (Vänteläge) eller Hibernate (viloläge) kan hjälpa en hel del, och kan ofta göra att man slipper eländet med att man vid bootning av en PC med en GPS ansluten lätt råkar ut för att GPS:en uppfattas som en mus av datorn, varvid pekaren far runt skärmen som en vansinnig, och ställe rom en massa saker fullständigt okontrollerbart. Rätt ordning är att slå på (eller ansluta) GPS:en sist. Vänte- eller viloläge kan hjälpa, även om jag har för mig att vissa modeller identifierar om hårdvaran när den vaknar efter viloäge, med pekarelände och allt.
Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

Hur man blir av med hoppande mus http://www.bnmarin.com/Downloads/Jumping%20mouse.pdf
Bifogade filer
Sambal (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 00:56

Sambal:

I vänteläge drar datorn ingen ström alls. Å andra sidan är det som att starta datorn från noll när du bryter vänteläget. Dvs du har antagligen tappat kontakten med GPSen, du får under tiden inget trackspår lagrat i internminnet osv. Det finns andra sätt att spara på ström. 1. Kolla i BIOS om du kan sätta processorn att gå på halvfart. Det räcker antagligen för dina navigationsbehov. 2. Ställ in i Windows att den ska stänga av hårddisken så fort som möjligt (efter t ex 3 minuters inaktivitet). Detta måste då kombineras med att du inte sparar track osv kontinuerligt på hårddisken. 3. Överväg inställningen av skärmsläckaren. Ju längre tid skärmen är släckt ju mer ström spar du. Man brukar också kunna ställa in ljusstyrkan på skärmen. 4. Se till att du har ett färskt batteri. Åtminstone om du (som på Dells laptops) är tvungen att ha batteriet installerat även om du har extern strömförsörjning. Ett dåligt batteri kräver mer (extern) ström. 5. Använd inte en konverter (12 till 220 Volt) utan se till att skaffa en original 12-voltsadapter som förbrukar mindre ström. Om original inte finns, leta på Clas Ohlson. 6.Tänk på att du inte kan läsa av PC-skärmen i solljus. Laptopen måste alltså kunna placeras i skugga, om du måste ha den i sittbrunnen. Överväg annars en placering på en ledbar hylla som är fäst på insidan av rufföppningen. Finns för både TV-apparater och för PC-skärmar för kontorsbruk, fast kanske inte rostfria... Lycka till!
nyzan (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 00:56

nyzan:

När jag ansluter en GPS till datorn börjar muspekaren hoppa över hela skärmen. Detta beror på att Windows 2000 eller XP tror att GPS signalen är en seriell mus. För att bli av med problemet gör följande: Stäng av GPS’en Öppna ”Den här datorn” Välj ”Visa systeminformation” (uppe till vänster) Öppna ”Maskinvara” Välj ”Enhetshanteraren” Välj och öppna ”Möss och andra pekdon” Leta upp ”Microsoft Serial Ball Point” och välj egenskaper för denna genom att högerklicka på den. Välj ”Använd inte den här enheten mer” Starta om datorn