Hoppa till huvudinnehåll
RoeR
Senast inloggad: 2022-08-25 - 16:12
Litteratur

Roy Erkfeldt:

Hej. det finns böcker som beskriver kuster, seglingsleder, hamnar o.likn. s.k. "Pilotböcker". Min fråga är om dessa beskrivningar kommer från ett speciellt håll som gör att dom är auktoriserade på något sätt eller kan vem som helst sätta ihop en sådan beskrivning (bok). MVH Roy

vagabond
Senast inloggad: 2015-04-09 - 17:08

Bengt:

Det kan vara klubbar (tex SXK), förlag eller proffs som sätter samman dem, men måmga är också framställda av entusiaster som tycker att det är en kul hobby. "Amatörböckerna" behöver för den del inte vara sämre än "proffsböckerna". Men innan man börjar sätta samman en, ska man ska kolla vad som gäller beträffande ev behov av tillstånd för djupmätningar eller publikation av kartor.
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 08:23

Tomas:

I alla böcker bör det stå vem som är utgivaren -- Sjöfartsverket, British Admiralty, Nautiska Förlaget, Källarförlaget X, Pelle Y eller vad det nu är. Det brukar också stå vilket ansvar författaren eller utgivaren tar på sig för innehållets riktighet. Står det inget, var misstänksam. Fritt land, yttrande och publiceringsfrihet -- vem som helst kan skriva vad som helst (nåja, nästan). Däremot får man absolut inte kopiera vad andra har skrivit, ritat, fotograferat eller framställt på annat sätt, varken papper eller elektroniskt, och själv publicera. Inte utan att be om tillstånd -- och oftast betala. Utgivare av kartor och sjökort verkar vara extra känsliga på den punkten.
Roger Ryberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 08:23

Roger Ryberg:

Efter Sjöfartsverkets fadäs med båtsportkorten i Stockholms skärgård, där latituden hamnade 3 kabellängder fel, kan väl sägas att det inte spelar så stor roll vem som är utgivaren, allting är möjligt!