Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2019-12-12 - 15:09
12 eller 20 kanaler i GPS-n

Per Holmqvist:

Vad vinner jag på att köpa en 20 kanals GPS istället för en med 12 kanaler?

tlundg
Senast inloggad: 2019-12-11 - 20:09

Thomas Lundgren:

Totalt uppe i rymden finns det 24 stycken (normalt) GPS-satelliter som används samt 3 stycken i reserv. Dessa roterar runt jorden i banor som gör att de är tämligen jämt fördelade över jordytan. Satelliterna banor ligger på en höjd om 19300 km över jordytan. Någorlunda nära jordytan så kan man således maximalt "se" (snarare höra) 12 stycken GPS-satelliter. I praktiken blir det aldrig så många. Jag har någon enstaka gång sett min GPS i båten ha kontakt med 10 satelliter. GPS-systemet garanterar att det aldrig skall vara färre än fyra om man har antennen fritt/öppet placerad. Att ha en GPS med 20 kanaler ger således absolut ingenting mer än en med 12 kanaler som redan det är i överkant då 10 hade räckt. Och jag tror att 10 satelliter inte ger en mer exakt fix än 5-6-7 satelliter. Så vad det handlar om är marknadsföring. Det kostar inget att lägga upp 20 kanaler programvaran. Jag har till och med sett någon bil GPS som hade 40 kanaler. Det ser så klart fint ut i reklambladet men ger ingen ytterligare funktion. Mer om GPS-tekniken kan man läsa här; http://electronics.howstuffworks.com/gps.htm Galileo (det europeiska "GPS"-systemet) som inom några år kommer att vara i drift kommer att ha något fler satelliter som ligger något högre. Det kommer att ge en avsevärt högre noggranhet (troligen under 1 meter). I övrigt är funktionen och tekniken mycket lika GPS. Här kan man läsa lite mer om Galileo; http://www.esa.int/esapub/br/br251/br251.pdf Mvh. / Thomas.
Bjornen
Senast inloggad: 2015-05-12 - 17:35

Björn Johansson:

Om man vill ta emot signaler från Galileo, måste man då ha en annan typ av mottagare, eller kommer de GPS-mottagre som finns idag att kunna läsa även Galileos signaler?
Hans Brolin (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Hans Brolin:

Galileo har inte samma frekvenser och kodning som GPS. Det behövs en ny mottagare. Jag skulle dock misstänka att Garmin och de andra kommer ut med mottagare som klarar båda systemen samtidigt. Vi får se! MVH Hans
tlundg
Senast inloggad: 2019-12-11 - 20:09

Thomas Lundgren:

Som Hans säger så är GPS och Galileo inte kompatibla med varann. Troligen kommer det att komma ut mottagare som klarar båda samtidigt men för de allra flesta så lär en "en systems mottagare" räcka mer än väl. Gailileo kommer att vara så mycket bättre (gällande noggranhet) och säkerligen lika driftsäkert och ha samma täckning över jorden. Sen återstår att se hur prisbilden utvecklar sig. "Dual-mottagare" kanske trots allt blir billigare då många vill ha sådana. Mvh. / Thomas.
Sambal (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Sambal:

Men hur är det med WAAS och EGNOS (rätt stavning?)? Behöver inte dessa system också någon/några kanaler? Eller har jag fått det alldeles bakom foten?
tlundg
Senast inloggad: 2019-12-11 - 20:09

Thomas Lundgren:

Vad jag har lyckats läsa mig till så kan WAAS eller EGNOS var för sig (aldrig samtidigt) på sikt ta upp till två kanaler ja.