Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-06 - 16:17
Uppsamling av spill från motor

Åke:

På vår båt så samlas olje- och dieselspill i ett tråg under motorn. Från detta tråg leder ett rör som står i förbindelse med den del av kölsvinet där länspumpen sitter. För att inte pumpa ut spillet i havet har jag sökt efter en uppsamlare att sätta i änden på ovannämnda rör. Vet att det finns något men har ej hittat den. Kanske det här forumets läsare har något tips?

Ove Thorin
Senast inloggad: 2022-07-06 - 22:09

Ove Thorin:

Hej Åke Någon form av oljeabsorbent kanske kunde fungera. Här är länken till Ecobark som finns i vissa Gästhamnar. http://www.bohusinnovation.se/page/113/absorbents.htm Hälsningar Ove
Åke (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Åke:

Hej Ove! Ja, någon form av oljeabsorbent kan vara lösningen. Jag skulle vilja att det fanns i form av en behållare till vilken man tillförde det olje- och dieselblandade vattnet. I behållaren skulle då helst all olja och diesel stanna kvar och vattnet rinna rätt igenom. Burken kan sedan tömmas på någon miljöstation. Kanske kan ecobarken fungera som ett filter? Ska undersöka saken. Kanske göra prov.
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Seawolf:

Jag löste det så på en Ballad att jag epoxilimmade ett 6mm syrafast rör i ett hål i motorsumpens underkant som ledde ut under durkplanet mot kölsvinet så långt att man kunde nå det därifrån. Sen trädde jag på en plastslang som ledde till en plastdunk i kölsvinet där locket hade en liknande rörstump för slangen samt ett rör för avluftning. Det hela var lätt att ta ut för tömning vid behov. Det går kanske att göra något motsvarande?
Bjornen
Senast inloggad: 2015-05-12 - 17:35

Björn Johansson:

SSRS (och andra) säljer en liten nätkasse med ett oljeabsorberande ämne i. En sådan köper jag varje säsong och lägger ned i kölsvinets lägsta punkt. När jag pumpar ut vatten ur kölsvinet blir det inga som helst föroreningar i vattnet, så denna absorbent tycks vara väldigt effektiv. Nätkassen knyter jag fast i en tunn lina så att den lätt kan fiskas upp då den gjort sitt på höstkanten. Länk till SSRS web-shop http://www.ssrs.se/page/2280/ovrigasakerhetsprodukter.htm Bj.
Åke (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Åke:

Bra tips. Tror att jag kan få användning alla förslagen på något sätt. Åke