Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-30 - 20:06
Renoverad motor

Erik:

Hej! När man läser båtannonser kan man ofta läsa att båten har "renoverad motor". För mig låter det som om man lagat lite vad som helst eller är det så att man med begreppet "renoverad motor" menar något mera precist och då är frågan vad. Svar gärna du som har en idé om vad begrepper "renoverad motor" bör innebära. //Erik

Hans Helgesson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-01 - 20:00

Hans Helgesson:

Håller med om att det är många som missbrukar begreppet "renoverad". Det krävs lite mer än nya slangar och lite färg för att motorn skall räknas som renoverad! Allt är naturligtvis beroende på hur sliten motorn är - det finns ju inget mervärde i att lägga ner pengar o arbete på att byta/renovera det som inte behövs. Men på en 20-25 år gammal diesel så är det väl inte omöjligt att följande behöver göras: Byte ramlager och vevstakslager. Hena cylinderloppen och nya kolvringar. Fräsa/slipa in ventilsäten/ventiler. Ev nya spridare (om inte rengöring/provtryckning räcker). Avgaskröken är ofta i behov av byte (även om den är rostfri så kan kavitation mm äta upp materialet). Oljepump - ev byte. Dieselpump - justering eller byte Naturligtvis skall ALLA packningar bytas. Gummit i 25 år gamla motorfästen är antingen stenhårt o sprucket eller för mjukt pga att de stått i diesel o motoroljeblandat slagvatten - byt! Alla slangar, remmar o filter skall bytas. Generatorn behöver antagligen nya kol eller ev bytas mot en effektivare. Finns säkert fler saker som bör göras... Begär kvitto eller annat bevis på åtgärderna - det är lätt att säga men svårt att kontrollera att tex lager o kolvringar inne i motorn är nya.
Hasse Svedberg (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-01 - 20:00

Hasse Svedberg:

Vid en renovering måste motorn/apparaten demonteras så djupt att alla mått på detaljer usatta för slitage kan måttkontrolleras samt att alla kritiska detaljer och de med känt felutfall och utsatta för åldring kontrolleras resp. byts. Arbetet kan bara utföras av verkstad som har vana med aktuellt objekt och har tillgång till komplett underlag och erforderliga specialverktyg. Verkstaden bör vara godkänd av tillverkaren. Alltså är det viktigast att ta reda på vem som utfört renoveringen!