Hoppa till huvudinnehåll
Hans Johansson
Senast inloggad: 2024-04-30 - 18:15
Teakluckor till sittbrunnsbänkar.

 

Hej!

Jag har en Ballad där sittbrunnsbänkarna börjar bli slitna(plywood med tunt laminat).

Funderar på att tillverka egna teakluckor. Efterlyser en bra arbetsbeskrivning eller tips om var en sådan går att finna.

Hans Johansson

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-04-29 - 06:20

Jag tillverkade egna av tjock marinplywood. Eftersom ytan slits och behöver slipas och behandlas med 3-8 års mellanrum valde jag att köpa furuplywood och fanera ovansidan med 3 mm teak. Innan faneringen kantlimmade jag sidor och framsida med bred teaklist. 

Spår för tätningslist av skumgummi fräste jag med en handöverfräs och satte styrbräda med tvingar.  Med tjock plywood kan spåren göras djupare, och en högre skumgummilist kan användas. I mitt fall blev de nya luckorna nästan helt vattentäta när excenterlåsen var tillknäppta.

Hans Johansson
Senast inloggad: 2024-04-30 - 18:15

Hej,

Tack för svaret.

Nåtade du översidan? Hur tjock var plywooden?

Det finns ju färdiga teakluckor att köpa men jag tycker de är alltför dyra.

Jag har funderat på att använda en något tunnare marinplywood och ovanpå limma teakribbor ca 40x5 mm samt nåta det hela. Sidorna behöver ju ramas in varför dessa teakribbor behöver vara lika tjocka som luckans totala tjocklek och förses med en fals för att täcka kanterna. Frågan är dock om falsen kan göras tillräckligt bred och stark. För att inte luckorna skall sticka upp högre än omgivande plast kan plywooden inte vara alltför tjock. Frågan är hur tunn den kan göras för att hålla formen vid belastning.

Det vore intressant att få veta hur de proffsgjorda luckorna tillverkas.

MVH/Hans

 

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-04-29 - 06:20

Har för mig att jag valde 18 mm marinplywood, för att få djup för spår för extratjok tätningslist. Jag nåtade inte ovansidan då ju det försvårar upprepad ytbehandling. Jag lade på Ovatrol, det var oerhört tidsödande att få på alla lager men höll rätt länge. Hur som helst blev luckorna totalt några mm tjockare än de gamla, vilka var för svaga baktill på grund av gummilistspåren.

Mina luckor stack upp några mm överplasten, men den tjockare gummilisten blev väldigt tät, och det var viktigare. Tricket är då man måttar in gångjärnen, att inte ha gummilisterna monterade, utan bara en mycket tunn distans typ 1mm mellan båt och lucka. När man sen skruvat dit luckorna med sina pianogångjärn så monterar man gumilisten. Då blir det spänn på listen närluckan stängs.. 

Idag skulle jag rekommendara att fanera med 3mm teakfaner, och sedan lägga på produkten snappy teak sealer (efter lätt slipning med excenterslip) varje höst efter täckningen som sista moment inför vintervilan. Så har jag gjort med teakdetaljer på min nuvarande båt i 15 år med enormt attraktivt resultat - man avverkar bara föregående snappy-lager, lägger på nytt, och teakytan ser nära nytillverkad ut år efter år.

Hans Johansson
Senast inloggad: 2024-04-30 - 18:15

Hej igen & tack för svaret.

Några kompletterande frågor

Hur gjorde du i skarvarna mellan ramteak och övrig teak. Hade du inga andra skarvar? Täckte du hela luckorna i övrigt med 3 mm teakfaner? Jag visste inte att det går att köpa i erforderlig bredd. Vad använde du för lim till fanren?

Självklart är det viktigt att få luckorna täta. Mina luckor har pianogångjärna ersatta av två enkla gångjärn men det fungerar fint.

Tacksam för ev. kommentarer.

 

MVH

Hans

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-04-29 - 06:20

Först limmade jag fyrkantlist av teak på kortsidorna. Sen på långsidan.

Därefter förde jag ihop med lite press de två stimmor av 3mm teak jag hade köpt med deras absolut raka kanter, kant mot kant. Sen satte jag kraftig tejp (på kommande yttersida) som höll ihop dem.

Sen satte jag epoxilim på fanerytan och även tunt lager på plywoodytan Sist vek jag isär striporna lite vid skarven och strök in  lim i skarven mellan striporna. Så lade jag ihop, och lade liggunderlag och en  kraftig spånskiva som press, samt en sträva mot garagetaket där en bildomkraft fick skapa ett stort tryck så taket började fjädra.

Efter härdningen slipade jag hörnen runda på luckorna. Ingen synlig övergång mellan kantlister och 3mm faner.

 

 

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-04-29 - 06:20

Glömde nämna:

Jag valde medvetet att behålla pianogångjärn för att de medger att man får ett väsentligt större tryck utefter hela bakkanten utan att luckan slår sig så att skumgummilisten verkligen får press så det blir bomtätt just där. I lä i tuffare väder ligger det ju tidvis lite vatten där, och där skall det stanna utan att smita......

Hans Johansson
Senast inloggad: 2024-04-30 - 18:15

Hej igen,

Tack för all info.

Jag får se hur jag kommer att göra.

Ev. använder jag befintliga luckor som bas och bygger upp ett teaklager på dessa.

MVH/

Hans