Hoppa till huvudinnehåll
SiRilfors
Senast inloggad: 2018-07-05 - 16:03
Byte av skrovgenomföringar?

Skellefteå den 17/6-2012

Jag skall byta skrovgenomföringar på min segelbåt från -79, med plastskrov. Frågan är om man skall behandla själva ytan i det borrade hålet med något för att försegla ytan och därmed undvika delaminering, eller om man skall dra fast mässingsgenomföringen med Sikaflex utan behandling? Många påstår att man måste behandla borrhålet med Epoxy, medan andra, bl. ett båtvarv påstår att man inte behöver göra detta. Är det någon som har ett klokt inlägg i denna minidebatt?

Kom också gärna med förslag på tillvägagångssätt i själva fastdragandet av själva genomföringen och kulokopplingen. Skall man tex. först dra fast genomföringen med sika, låta det härda och därefter dra fast kulokopplingen? Vad är klokast?

Tacksam för feed-back på detta.

Vänligen;

Simon Rilfors

 

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-04-25 - 17:26

En båt från 1979 förutsättes ha enkellaminat i skrovet, och då räcker det med att fylla hålet med sika. 

VId monteringen bör man tänka på att kulventilen skall ha sitt handtag i en viss riktning, samtidigt som dess gänga skall dras i botten så den sitter stadigt. Gör man det med ny ventil på en gammal genomföring kan man behöva sätta en låsmutter under ventilen på genomföringen för att fixera den i önskad riktning.

Monterar man en ny genomföring kan man först dra fast kulventilen mot genomföringen och sen dra fast genomföringens låsmutter mot skrovet så ventilen pekar i rätt riktning.