Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-25 - 20:50
Båt av koppar ?

Tomas:

Practical Boat Owner skriver i en kort notis om båtar byggda i koppar, eller snarare en legering med koppar och nickel, 90+10 procent. Man säger att det är lika "enkelt" att svetsa som rostfritt och att det till och med går att svetsa samman med rostfritt. Och att dimensionerna kan göras ungefär som med aluminum. Friborden kan tydligen målas och under vattnet lämnar man kopparytan ren -- och så växer ingenting där! Bild finns också. Är det nån som vet mer om detta? Det borde ju vara ett ganska tungt material, jämfört med tex aluminium? Eller med stål? Och det låter dyrt? Hur små båtar skulle man kunna tänka sig göra i koppar? Och finns det nån som tillverkar / har tillverkat såna skrov i Sverige? Vilket företag kan mest om kopparnickel? Har materialet några nackdelar? Apropå SXK-ledningens kampanj för bottenfärger med koppar borde detta ha visst allmänt intresse. Är det svaret på beväxningsproblemet?

Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-26 - 02:53

Björn J.:

Miljömässigt så är det väl ingen hit med Cu, då man på landbacken inte rekommenderar koppartak och liknande längre pga. att utfällningen från sådana förorenar dagvattnet, så borde det ju bli samma problem i havet. Bj.
Lars (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-26 - 02:53

Lars:

Mässing är en legering mellan koppar och zink. Alla andra kopparlegeringar kallas brons. En av dessa som bl.a. används till ventiler på skrovgenomföringar på ubåter kallas admiralitetsbrons. Den kallas också ibland för koppar-nickel, för det är de två huvudingridienserna. Men i koppar-nickel har man mellan 10 och 30% nickel. Detta material är mycket tåligt mot saltvatten. Betydligt tåligare än rostfritt. Det används ibland till bromsrör på bilar. Men jag vet inte om det är det materialet som de avsåg i den artikelen. Då får vänta till texten kommer i den svenska versionen av tidningen. Lars