Hoppa till huvudinnehåll
goran
Senast inloggad: 2022-05-04 - 07:56
Thermometer

Göran Säwensten:

Har införskaffat ett par digitala voltmeter som skall monteras vid sjökortsbordet. Fann på Clas Olsson en digital thermometer (skall mäta utetemperaturen) med samma "stuk" och skall monteras i samma panel. Sensorn till thermometern är levererad med 3 m kabel och blir kanske för kort. Någon som vet om man kan förlänga den, eller är den sas "avstämd"? Hälsningar Göran

Lasse Lundell
Senast inloggad: 2012-08-27 - 14:29

Lasse L:

Förlängde min termometerkabeln 10 meter (ville mäta på skuggsidan av huset). Ingen felvisning. Är du osäker mät tempen, föräng kabeln, mät igen och notera ev. skillnad.
tlundg
Senast inloggad: 2022-06-30 - 23:32

Thomas Lundgren:

Jag antar att du inte kräver någon enorm exakthet gällande temperaturen (en termometer såld på Clas Olsson är knappast rätt produkt då i alla fall... :-)). Således är jag helt övertygad om att om du bara gör skarvarna bra och inte använder för klen ledararea så kan du fölänga givarkabeln MINST 10 meter utan märkbar påverkan på mätvärdet och troligen mycket längre än 10 meter om du kan acceptera någon halvgrads felvisning. Mvh. / Thomas.
qvisten
Senast inloggad: 2017-10-28 - 11:05

Hans-Erik Qvist:

Jag har mätt upp givaren på flera olika digitaltermometrar och alla har varit högohmiga. Med en temperaturskillnad på 14 grader så skiljer sig resistansen med ca. 11Kohm vilket ger ca. 750 Ohm per grad. Förändrad kabellängd (inom rimliga gränser) förändrar resistansen på sin höjd med någon tiondels Ohm vilket alltså är helt försumbart.
goran
Senast inloggad: 2022-05-04 - 07:56

Göran Säwensten:

Det låter som jag kan skarva i ngn meter eller så om det skulle behövas. Det slår mig nu när jag läser ditt svar Lasse L., var skall jag placera givaren så att den hamnar i skuggan (på en segelbåt)? Hemma sitter ju den och utegivaren till pannan i norr, men båten knyter man ju fast lite hur som helst, i fråga om väderstreck alltså. Han som byggde båten var lite fiffig och drog upp avluftning till vatten- o bränsletank rätt igenom mantågsfötterna och avslutade med en bit RF-rör från foten och halvägs upp i stöttan (slipper sålunda fula o läckande avluftningar i sargar/fribord). Tror ni att det blir som "i skuggan" då? Hälsningar Göran