Hoppa till huvudinnehåll
Skruvarn
Senast inloggad: 2012-12-01 - 13:12
Solpanelkoppling

Tänkte ventilera båten i vinter med solpanel och 12 volt direktkopplad datafläkt.solpanelen ger ung.1,8A max,men spänningen från panelen kanske kan bli för hög?Eller går det bra ändå?Måste man ha nån spänningsbegränsare eller nåt motstånd mellan panel och fläkt?(datafläkten drar 0,6A)

Magnus Sterky
Senast inloggad: 2024-04-25 - 17:26

Det går bra att direktkoppla en 12V-fläkt till en solpanel, men sätt några kraftiga dioder i serie som kapar bort några volt spänning, ifall din solpanel orsakar att spänningen på fläkten annars skulle bli för hög. (en diod tar c:a 1.2 V, osv.)

Det är inte uppenbart att en fläkt på detta sätt sänker fuktigheten inne i båten. På tidvis kan uteluften vara varmare än båtens innandöme och innehålla en massa vattenånga som då kondenserar inne i båten. Och som på det sättet har lättare att komma in än att komma ut.

Det effektivaste sättet att hålla en båt torr på vintern är att tejpa igen alla luftöppningar, och ställa in ett antal kemiska avfuktare (av t.ex. sommarvägsalt från Granngården, Murarhink och Durkslag från t.ex.Biltema)  3-4 stycken på en tiometers segelbåt.