Hoppa till huvudinnehåll
Hr43
Senast inloggad: 2011-07-18 - 15:37
Skiljetransfomator

Gerth Ljungström:

Händer det något med skyddsjorden på sekundärsidan,om man polvänder fas och nolla på primärsidan? Har en plastbåt med blyköl,räcker det då att jorda i kölen?

Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-30 - 05:27

Seawolf:

Transformatorn primärlindning är inte kopplad till landsidans skyddsjord. Järnkärnan i transformatorn vet inte annat än att dess magnetfält varierar på grund av strömmen i primärlindningen. Sekundärlindningen är inte förbunden med varken landsidans primärlindning eller dess skyddsjord. Den vet bara om att ett magnetfält som den omsluter varierar, och den genererar då en spänning (och ström om man belastar) som följd. Om du har en installation där det finns en egen skyddsjord för båten på sekundärsidan av transformatorn, så är den antingen kopplad till ena sidan av sekundärlindningen, som då blir Nolla. Eller så är sekundärsidans skyddsjord kopplad till i mitten av sekundärlindningen, och då är begreppet fas och nolla i båten irrelevant. Men oavsett vet alltså detta system inte om hur landsidans fas och nolla är kopplad.
Ulf Bergenlid,… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-30 - 05:27

Ulf Bergenlid, SXK Btn.:

Man kan jorda i en utanpåliggande blyköl. Det kan bli risk för galvanisk korrosion av ett ev. drev av Al om Du har någon värmare med skyddsjord där skyddsjorden samtidigt kommer i kontakt med motorn.
Gantika
Senast inloggad: 2013-11-25 - 16:57

Jörgen:

Du pratar om att jorda sekundärsidan i blykölen om jag uppfattar dig riktigt. Detta är helt galet, det är inte båten som skall jordas, det är de elektriska apparaterna som du ansluter till transformatorns sekundärsida. Jorden skall då tas från transformatorns sekundärsidas ena ben eller mittuttag som beskrivs i ett inlägg här ovan. Jämför med hemma. Du jordar inte diskbänken, men du jordar vattenkokaren som står på diskbänken. Det är farligare att leva i en jordad miljö än en ojordad.
Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-30 - 05:27

Seawolf:

Enligt de gamla svenska elsäkerhetsföreskrifterna som gäller båtar som byggts före de nya EU-bestämmelserna trädde i kraft (1998?) så kunde man låta bli att ansluta jorden på en förbrukare som var ensam på en viss sekundärlindning på en isolertransformator. Men så fort man hade flera förbrukare på en och samma sekundärlindning var man tvungen att skapa en båtegen, ny skyddsjord dit dessa förbrukares skyddsjord anslöts och som ansluts till sekundärlindningens ena sida eller mittpunkt. Denna skydsjord skall då även ha en förbindelse med omgivande vatten via en jordplåt, kölen eller liknande. En elinstalaltion av detta slag får bara göras av en behörig elektriker. För båtar byggda enligt EU-bastämmelserna gäller i stället att man följer SS-EN ISO 10133 (för 12V-systemet) respektive SS-EN ISO 13297 för 230VAC-systemet, och de svenska starkströmsföreskrifterna gäller inte. Istallationen kan göras utan att behörig elektriker engageras, bara dessa normaer följs och båtens befälhavare är straffansvarig om fel föreligger. I detta senare fall nämns inget undantag för om en förbrukare är ensam på sekundärlindningen eller ej. En jordad apparat ansluten till sekundärlindningen skall vara ansluten till en båtjord som binder ihop sekundärlindningens ena sida eller mittpunkt med omgivande vatten osv.