Hoppa till huvudinnehåll
goran
Senast inloggad: 2024-04-22 - 17:14
Ngn med en bra idé?

Göran :

Syrran har en segelbåt med dubbla batterier som är monterade långt under sittbrunnsdurken. När hon ska underhållsladda måste hon klänga ner långt under durken o koppla ena batteriet, ladda ett dygn, ner o klänga och koppla loss och koppla in det andra. Eftr ytterligare ett dygn klänga ner igen o koppa loss. Har ni någon idé hur man kan koppla ihop bägge batterierna och ha en anslutning lite mer lättåtkomligt och kunna ladda bägge batterierna samtidigt? Samt hur lång tid hon då skall ladda? Tacksam för svar, Göran

Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 17:51

Magnus:

Om man antar att det ena batteriet är startbatteri för motorn, och det andra är för övrig förbrukning, så finns det flera sätt att göra det hela. 1) Skaffa ett s.k. skiljerelä som känner av polspänningen på förbrukarbatteriet, och som kopplar batterierna parallellt då spänningen går över 13.5 volt. Man får hitta just den typen av skiljerelä. Laddtiden beror av vad slags laddare hon har, om den själv kan gå över till underhållsladdspänning är inkoplingstiden inte kritisk. Annars är nog en heldag 07:00 - 21:00 rätt rimlig tid. 2) Koppla ihop båda batterierna till en enda bank och sätt dit ett batteriskydd, t.ex. "Battery Brain". Laddtider som i 1) 3) Koppla permanenta kablar från de svåråtkomliga batterierna till kopplingsplintar som är skyddade för kortslutande föremål, men som är lätta att koplla laddaren till. Ladda startbatteriet 30 minuter, och förbrukarbatteriet en heldag.
Björn J. (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 17:51

Björn J.:

Hej! Här är en annan variant: Ctek (heter Zafir hos Jula) har en mindre laddare komplett med en snabbkoppling, som du/din syster kan koppla permanent till batteriet, och ansluta laddaren till. http://www.jula.se/batteriladdare-zafir-100-14-150-ah-129791 Du/din syster kan ju också köpa till en extra snabbkoppling till batteri nummer två: http://www.jula.se/snabbkoppling-comfort-indicator-eyelet-129793 Laddaren har en massa elektroniska finesser som förhindrar överladdning etc, och är synnerligen prisvärd. Kablar kopplas från batterierna via säkring (10 A i detta fallet), och snabbkopplingarna monteras på ett bra och lättåtkomligt ställe, batteriladdaren ansluts och används vid behov. Om du eller din syster vill ha en snabbare laddning köper ni en kraftigare laddare, men då blir det ju dyrare. Man kan ju också göra som jag gjort, har två separata och fast anslutan laddare till var sitt batteri/batteribank, men då blir det dyrt, och så är det svårt att använda laddaren till andra ändamål. Jordfelsbrytare bör ju anslutas mellan laddaren och ellutaget i land. -Nej, jag har inget vinstintrsse i Jula... ;-)
goran
Senast inloggad: 2024-04-22 - 17:14

Göran:

Tack för bra idéer, skickar dem vídare till syrran så får vi se vem som gör jobbet ;-).