Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-06 - 16:17
Flera solpaneler

Anders:

Hej, kan man koppla in solpaneler parallellt med varandra, eller riskerar man att köra backström genom den med lägst spänning? Kan man i sånt fall komplettera med en diod?

Stefan Söderlund (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Stefan Söderlund:

Hej! Vad jag vet så finns det inte några kiselpaneler med inbyggd backdiod. Dioden man ser i kopplingsdosan på baksidan av panelen är en bypassdiod. Denna har till uppgift att förbikoppla paneler som skuggas i system där flera paneler sitter kopplade i serie. Om flera paneler sitter kopplade i serie är det den panelen med lägst instrålning som styr strömmen, om instrålningen är väldigt låg så kollapsar spänningen över panelen och dioden börjar leda. Seriekopplade paneler används normalt oftast i system som är kopplade till elnätet där man har 5-10 paneler i serie varför det i båtsammanhang är ointressant. Bypassdioden hindrar alltså inte att det går en ström bakvägen genom panelen. Om en backdiod ska användas så bör man använda en schottkydiod som har lägre spännigsfall jämfört med en vanlig likriktar diod. Dessa dioder har ett spänningsfall på 0,4-0,5 V istället för närmare 1 V. Med vänliga hälsningar Stefan Söderlund www.solpanel.se
tlundg
Senast inloggad: 2022-07-05 - 01:32

Thomas Lundgren:

Hej Dick, Kan man tolka din bild som att det =ALLTID= sitter en backdiod i solpaneler? Eller måste man kontrollera detta ifrån fall till fall? Mvh. / Thomas.
Dick Pettersson
Senast inloggad: 2014-05-12 - 20:12

Dick Pettersson:

Vad jag vet och sett så brukar backdioden sitta fullt synligt vid solpanelens anslutningsplint. Men kolla för säkerhets skull! Dick
Anders Jangö (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Anders Jangö:

Jag har två vanliga paneler, en 22W (30 celler) och en 30W (36 celler) som båda saknar backdioder. Däremot har 30-wattaren två dioder som vardera ligger tvärsöver 18 celler och om jag förstått det hela rätt så är anledningen att man vill begränsa backspänningen över enstaka celler som blir skuggade när panelen i övrigt är solbelyst. När man kopplar flera paneler parallellt så och någon av dem är skuggad så ligger ju spänningen ändå s a s åt "rätt" håll över den panelen. Jag har mätt i storleksordningen 20 mA i backström över en mörklagd panel med 12 V över den, stämmer bra med uppgifter jag fått från tillverkare att man med rimligt nya paneler i stort sett kan bortse från backströmmen. I verkligheten så kommer ju en skuggad panel dessutom knappast att ligga i tbetydelselöst men ändå bidrag till laddningen, dvs den lilla strömmen kommer ändå att gå åt "rätt" håll. Så koppla du lugnt dina paneler parallellt till laddningsregulatorn.
Bifogade filer
Anders (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Anders:

"...knappast att ligga i totalt mörker, utan ändå ge ett visserligen betydelselöst men ändå bidrag till laddningen..." skulle det naturligtvis ha stått! Tur att man inte är journalist (eller hur det nu var...)!