Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-30 - 20:06
Vaxning av den skrovliga ytan??

Johnny:

Hej!

Är det någon som har ett bra tips på hur man sköter om den skrovliga ytan på däcket. Den är ju inte så lätt att vaxa.

// mvh Johnny

Hans Helgesson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-01 - 11:02

Hans Helgesson:

Du bör inte försöka vaxa halkmönstret - det är där för att i möjligaste mån förhindra dig från att halka. Häller du vax på det, blir det "snor-halt" och du lär behöva broddar på fötterna för att kunna gå på däcket.
Om det inte räcker med tvättmedel (typ diskmedel eller såpa) & borste så kan du använda högtryckstvätten lite försiktigt (akta ev stripes etc på överbyggnaden).
Om däcket är gulnat eller på annat sätt fult i gelcoaten kan det hjälpa med utspädd oxalsyra. Om det inte hjälper så är en sista utväg att måla om halkmönstret med därtill avsedd färg (bla International har en färg som heter Interdeck), tex ljusgrå som kontrasterar snyggt mot ett i övrigt vitt däck.
Men som sagt - ingen vax i halkmönstret om du inte vill att ungarna skall kunna använda båten som skridskobana :)
stefan.kindeborg
Senast inloggad: 2018-04-10 - 14:59

Stefan Kindeborg:

Hej!
Om man vill ha ett snyggt och ändå fungerande halkmönster så kan man rolla på ett lager 2-komp. slitstark polyurethanlack. Har själv lagt på International Perfektion på min Contrast33 utan att tycka att det blivit speciellt halt.
Däcket ser ut som nytt och är mycket lätt att hålla rent.
Halkmönstret är ju lite "förhöjt" i förhållande till de blanka ytorna, och jag rollade med en korthårig mohairroller utan att behöva maskera. Förbehandling var borsttvätt med T-sprit. Det räckte med en rollning i och med att jag valde samma kulör (skumvit) som däcket.
Det är 4 år sedan och däcket är lika fint ännu. Helnöjd!
Anders (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-01 - 11:02

Anders:

Hej.

Om skitigt - ta bara ren (koncentrerat) "YES" och handskura med styv borste som doppas i lite vatten (fungerar utmärkt även på skitig teak)

Om gulnad gelcoat - blek med klorin

Gulnad gelcoat - blek (frät?) med utspädd (ca 5-30%) oxalsyra som kan köpas som "tralltvätt" 5-30%, "koncentrat" 100% samt i diverse båt-rengöringsmedel fast till 10ggr priset). För att få tixotrop lösning så kan man kanske blanda i något förtjockningsmedel.

OBSERVERA att det är viktigt att vara försiktig när arbete med oxalsyra sker (gäller i vissa fall även klorin). Använd rekommenderad skyddsutrustning (oömma skyddskläder, gummihandskar, skyddsglasögon) och arbeta utan att stänka eller för rengöring av andra ytor än avsedda. Skölj av med rikliga mängder vatten. Om du får i ögonen skölj länge i vatten och kontakta läkare för vidare råd.

mvh

Anders