Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-27 - 09:06
Vattentankar

Janne:

Är det möjligt att reparera en vattentank av Polyeten? Den har börjat att få sprickor runt avtappningsanslutningen och läcker således lite.

Anders (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-29 - 02:28

Anders:

Vi har haft ett liknande problem som du har. Vi har en trekantig tank i fören. I fronten på denna finns en stos för att koppla på en påfyllnadsslang. I skarven mellan stosen och tanken hade det spruckit pga böjkrafter under segling. Lagade det med en halv sikaflextub efter det att plasten tvättats med aceton. Denna lagning gick upp efter ett tag. Sikaflexen fäster ej på plasten. Rekomenderas ej. Om man skall limma behöver man kemiskt förända plastens yta(med någon primer som jag inte har namnet på) sedan skall det gå, men jag har ingen erfarenhet på området. Våran tank blev tät för att det fanns tillräckligt med gänga kvar i det tjocka polyetengodset efter det att vi skurit bort den läckande stosen. I denna gänga kunde vi montera engenomföring med slangnippel. Du kanske kan borra, gänga och montera en större nippel?

Anders



Janne (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-29 - 02:28

Janne:

Tack Anders!

Tyvärr sitter genomföringen så nära botten så att det är svårt att lösa det så. Och sprickorna har dessutom växt till en längd som gör att det knappast hjälper med en större genomföring...

Är det någon som använt en s.k. vattensäck? Det känns som en nödlösning, men det går inte att hitta en fast tank som passar.
Hans Helgesson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-29 - 02:28

Hans Helgesson:

Om du ändå ev tänker skrota tanken - varför inte prova med epoxi? Epoxi fäster på (nästan) allting. Kapa bort den gamla anslutningen - laminera runt hålet och över sprickorna med epoxi + väv och borra skruva dit en ny anslutning (typ genomföring).
Fischer (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-29 - 02:28

Fischer:

Epoxi fäster inte på polyeten.
prova att svetsa/smälta ihop kanske.
Sven-Åke… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-29 - 02:28

Sven-Åke Lindström:

Hej

Det ända raka är att smälta ihop skadan med en lödkolv ev behöver du anv tillsatsmatr. tex från en vatten/saft dunk av samma matr. Se till att anv mask för röken är inte hälsosam.

Sven-Åke
Björn Green (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-29 - 02:28

Björn Green:

Polyetentanken spricker för att den är gammal o spröd. Den går inte att reparera varaktigt. Lägg in en säck i stället, de funkar utmärkt samt är lätta att demontera för rengöring. Säcken håller i c:a 10 år. Alternativet är att måttbeställa en rostfri tank, dyrare o svårare att göra ren.
Lycka till, Björn.
Janne (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-29 - 02:28

Janne:

Nu ligger det en säck på plats. Björns inlägg stärker mitt beslut: Båten är levererad 1974 så tanken är inte så färsk...