Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-05-04 - 09:30
VAD SKALL JAG GÖRA?

Peter:

Har satt i mina nya batterier i båten, elsystemet är uppbyggt så att startbatteri och förbrukningsbatteriet är förbundna med varandra på minus sidan. Förbr. batteriet laddas först och sedan går laddn. över till startbatteriet.

Passade på att koppla in ledning för kylboxen, samt ledning för solpanel. Montaget för panelen: från solpanel (som inte är ihopkopplat med systemet än) går kabel till en regulator, från regulatorn går ledningarna sedan till batteriet, med en säkring emellan, ej monterad än. Efter dessa ihopkopplingar, så skall jag fästa polerna vid batteriet, varpå ett ljud påminnande en pump hörs från motorrummet. Efter att ha kopplat starbatteriet försöker jag starta motorn. Normalt brukar alltid glödindikationen lysa samt temp. lampan. Inte denna gången. Indikationen för glödning lyser, MEN också varningslampan för lågt oljetryck. Kopplar bort alla kablar mellan batteri och regulatorn, men samma ljud kommer från motorn då jag sätter polskon mot batteriet. VAD HAR HÄNT? Båten börjar snart bli billig....

Björn Johansson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 13:13

Björn Johansson:

Om det är så att du kopplat solcellsregulatorn till batteret/batterierna, men inte kopplat in själva solcellspanelen i denna regulator (du skrev; "med en säkring emellan, ej monterad än"), så kommer reläet i solsellsregulatorn att börja ocillera, alltså slå av och på hela tiden, ett intensivt klickande ljud.
Jag har själv en sådan regulator, minns nu inte vad den heter.

Det där med kontrollamporna kan jag inte förklara, men jag vet att liknande konstiga fel kan uppkomma om minuskabeln till motorns elpanel har kopplats bort, denna jordas på Volvo-Penta motorer i minusanslutningen på generatorn!

Fenomenet uppkommer då strömmen inte kan gå tillbaka den riktiga vägen mot minus, utan letar sig andra vägar exempelvis genom kontrolllampornas glödtrådar och genom oljetrysksgivaren och liknande.

Nu är det ju inte alls säkert att du har drabbats av detta, men kolla för säkerhets skull alla anslutningspunkter till kontrollpanelen. Kolla också att du har full spänning vid belastning av batteribanken.

Bj.
Pelle (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 13:13

Pelle:

Oljetryckslampan ska väl ändå lysa innan motorn är startad? Likadant laddlampan. Det är ju inget oljetryck innan motorn är igång, och om den inte lyser då så är det ju något fel på denna lampa.

Du har ingen länspump, elektrisk pump för kylvattensystem, eller elektrisk bränslepump??

Utan att veta mer om hur det ser ut i ditt motorrum blir det ju rätt svårt att ge ett bra svar!

Påstår Pelle
http://www.pmi.nu
"Bjorn ag… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 13:13

"Bjorn again":

Jodå Peller har rätt. I mitt fall lyste dock oljetryckslampan starkt, kontrollampan för glödtändningen litet svagt, men inte generatorslampan. Motorn gick heller inte att starta från panelen.

Bj.