Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-05-02 - 16:09
Topplocksbyte

Kent:

Jag har en Yanmar YSE 8 som jag har lyft ur för översyn efter att jag förra året läste en artikelserie i Båtliv om risken för haveri pga upprostat topplock.
Jag har nu demonterat toppen skrapat och knackat med körnare på den plats där angreppsrisken är som störst utan att upptäcka någon defekt.
Är det någon som har erfarenhet av detta problem?
Ska jag byta topplock trots att jag inte får hål med körnare?

Stefan Kindebo… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 22:13

Stefan Kindeborg, Ordf.Tekniska SXK,Sörmland:

Hej!
Nej varför byta något som verkar helt. För att stoppa invändig korrosion i kylkanalerna så skulle jag nog montera en färskvattenkylning typ Martec. Förutsatt att du har gjort rent i alla kylkanaler. Säkert billigare än ett nytt topplock.
(Tänk på att vara väldigt noga med elanslutningar till den elektriska 12V cirkulationspumpen. Har sett massor av dåliga hängsäkringar och kopplingar som inte borde finnas i en båt. Det är oftast inte pumpen i sig som har orsakat överhettning av motorer, utan att den inte har fått ström
Akustiskt överhettningslarm är också ett måste!)


Hasse Svedberg… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-02 - 22:13

Hasse Svedberg medl 284511:

Kolla speciellt avgasventilens ventilsäte, eftersom det ligger illa till när det gäller fukt från avgassidan. Jag vill minnas att det är relativt tunt gods om sätet behöver slipas om. Det är säkrast att låta en specialist titta på toppen.
Var någa med att rensa alla kylkanaler, speciellt de på cylinderns undersida och byt avtappningsventilen om din inte ser bra ut.
Insprutaren bör naturligtvis lämnas in för kontroll av både öppningstryck och sprutbild.

Problemet med fel på den elektriska cirkulationspumpen som Stefan nämner har jag haft och beskrivit tidigare här. Det hörs ju normalt inte om den stannar. Motorns temp-varning kommer att larma när tempen blir för hög, men en mycket tidigare varning för fel som orsakar att pumpens säkring smälter (kortslutningar till jord samt fel på säkringen sjäv) får man om man kopplar en ljusvarnare med summer för bil parallellt med säkringen.