Hoppa till huvudinnehåll
Ophelia
Senast inloggad: 2023-11-06 - 16:38
Startmotorproblem MD6B

Heinz Albrecht:

Hej

Startmotorn för ett jäkla ljud, går på högvarv men motorn rör sig inte. Kuggarna från startmotorn greppar inte tag i kuggarna på svänghjulet. Var ligger felet och hur åtgärdar man.

Tack för hjälpen.









Björn Johansson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-03 - 03:56

Björn Johansson:

Utan att svara specifikt för just MB6, så kan det vara så att "dragmagneten" en elektromagnet som kallas "solenoid" inte orkar dra eller putta in startmotorns drev (pinionen) i svänghjulets kuggkrans.
Detta kan bero på flera orsaker, det vanligaste är att batterispänningen är otillräcklig, det näst vanligaste är att det finns för mycket gammalt och segt fett på rörliga delar här. Det kan bero på att den elektriska anslutningen på solenoiden har oxiderat, vilket leder till att den inte får någon spänning.
Det kan ju också vara så att solenoiden är trasig.

Om det inte hjälper med fulladdade batterier så är det "bara" til att skruva bort startmotor med tillhörande solenoid och lämna in till en sådan där bilelverkstad som reparerar generatorer och startmotorer (jag känner till en ypperlig och billig sådan firma i Gbg-området).

Det brukar vara så att startmotorn inte börjar rotera förrän pinionen är inne i kransen, men om kontakter och/eller dreven är slitna så kan man råka ut för det du beskriver, jag har ganska nyligen haft det problemet på en gammal Toyota, där heller inte startmotorn kopplade ur förren motorn gått en stund...

Bj.