Hoppa till huvudinnehåll
chakra
Senast inloggad: 2014-05-19 - 16:34
sjösjuka

Jan Grahn:

Jag undrar om sjösjuke-motmedel ?

Pelle (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-04 - 17:07

Pelle:

Har sett att vissa har ett litet plåster fäst precis bakom örat - dessa skall tydligen fungera väl..

Kanske en stadig wirrre-pinne är lika bra eller bättre? :)

Påstår Pelle
http://www.pmi.nu
Björn Johansson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-04 - 17:07

Björn Johansson:

Alkohol hjälper tydligen en del personer mot sjösjuka, om nu alkoholen intages i relativt små mängder. Alkohol skapar annars likartade problem med omdömmeslöshet och illamående som olika sorters "rörelsesjuka" gör...

Just omdömeslösheten i samband med alkoholförtäring är ju vida beskriven, och innebär ju att jästa och destillerade drycker som är alkoholhaltiga endast skall intagas när båten är förtöjd i hamn och inte skall lämna hamnen under överskådlig tid.
Därför är då alkohol, etyl och etanolhaltiga drycker endast bra som sjösjukemediciner om man hamnat i en ovanligt gungig hamn, något som den seriöse fritdsskepparen ändå bör undvika, varför detta alkoholbruk faller på det faktumet.
Att använda dessa drycker till detta ändock tvivelaktiga ändamål är ju också en viss form av alkoholmissbruk, då nämnda drycker skall avnjutas under mer bekväma och trivsamma förhållanden.

Riktiga mediciner mot sjösjuka skall ju intagas preventivt, alltså innan man ger sig ut på sjön, det finns väl vad jag vet inget som botar "akut sjösjuka".

Förutom mediciner med eller utan biverkningar, finns det ju som nämnts plåster och olika prylar med magneter i. En försäljare av sådana övertalade mig att använda ett magnetarmband en gång, visst, jag blev inte alls sjösjuk, men det blir jag inte annars heller, så jag var då ingen bra testperson.
Och magneter ombord innebär ju också en viss risk för felnavigering, så sådana skall man ju helst undvika eller iallafall placera långt ifrån kompassen...

Annars har jag hört att sjösjukebenägna föredrar Glanil, även om detta preparat faktiskt ger biverkningar som dåsighet.

Ett annat sätt är att vara aktiv ombord, segla eller navigera, eller ha annan uppgift, för sysselsatta blir generellt sällan sjösjuka vilket passiva "passagerare" blir mer ofta.

Sjösjuka eller mer korrekt "rörelsesjuka" uppkommer då synintryck och intrycken från balanskännande organ i innerörat får motstridiga uppgifter om kroppens fysiska läge, varför en god utblick mot horisonten och en uppmärksamhet ombord ofta förbättrar förutsättningarna.


Chrichan (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-04 - 17:07

Chrichan:

Förebygg sjösjuka före avfärden:

Låt hjärnan vara utvilad och utsövd före avfärd.
Ät en kolhydratrik måltid kvällen före eller några timmar före avfärd.
Alkohol förvirrar balanssystem och hjärna - undvik därför all alkohol före resan.
Undvik också urvätskande drycker såsom stora kaffeintag.
De finns flera utmärkta åksjukemedel på marknaden - prova ut vilken sort som passar just Dig bäst. För att de ska fungera måste de tas i tillräcklig tid före avfärd.

T. Postafen 1 tim före avgång
T. Amocyt (R) 30 min före avgång
T. Marzine (R) 1 tim före avgång
Plåster Scopoderm (R) 6 tim före avgång
T. Lergigan (R) 12 tim före avgång
(R)=receptbelagt läkemedel



Förebygg åksjuka under färd:

Minimera konflikten mellan signalerna från ögon- och balansorgan under färden. Undvik därför båtruffen. Läs inte under resan. Vid båtturer: stanna på däck och se framåt, mot horisonten. Vid bil- och bussfärd: sitt långt fram och håll ögonen på vägen.
Håll magtömningsfunktionen igång med små regelbundna måltider. Ät och drick åtminstone någon gång per timme ! Mata hjärnan med kolhydrater - socker är nämligen hjärnans enda bränsle. Segla inte med tom mage!
Undvik alla onödiga huvudrörelser under färden. De ökar de interna konflikterna i balansorganen.
Hjälp hjärnan att förstå rörelsesituationen genom att Du själv aktivt styr båten eller bilen.
En välfungerande och pigg hjärna kan bättre hantera motstridiga signaler och se till att tolkningen ändå blir rätt. Undvik därför allt som sätter ned hjärnans prestationsförmåga: nedkylning, kolhydratbrist, vätskebrist, rädsla och psykisk isoleringskänsla.
Förebygg oro. All oro försämrar nämligen hjärnans kapacitet och ökar därmed risken för att bli åksjuk. Är man väldigt orolig för att bli sjösjuk kan det lätt bli en självuppfyllande profetia. En kunnig skeppare avdramatiserar oron för sjösjuka och förklarar att reaktionen är normal och hanterbar.
Om åksjukan/ sjösjukan trots allt slår till:
Nu är det meningslöst att lägga sjösjukepiller i den avstängda magen.

Försök vila på en plats som gungar så lite som möjligt. Stanna om möjligt i friska luften, undvik starka lukter. Håll huvudet stilla! Ligg ned! Blunda!

Det bästa man nu kan göra är att försöka somna. Kan man somna minskar också balansorganens känslighet och då minskar mängden av förvirrande signaler till hjärnan.

Illamåendet kan minskas genom att tömma magsäcken. En del personer klarar det genom att provocera fram en kräkning. När man tömt magen brukar man oftast må bättre.

Man kan också prova stolpillret Primperan(R). Läkemedlet har en dubbeleffekt mot illamåendet. Det tömmer magsäckens innehåll nedåt i tunntarmen genom att öppna upp den låsta nedre magmunnen. Samtidigt hämmas kräkcentrat i hjärnstammen.

Var får man hjälp?
I första hand bör man själv utforska sin benägenhet att bli åksjuk. Utifrån det får man sen prova sig fram med olika förebyggande åtgärder. Rådgör med en allmänläkare om de åksjukemediciner som finns.

För personer med uttalad åksjukebenägenhet kan även vardagsresor med bil, buss eller flyg bli ett problem. Detta behöver inte alls tala för att någon sjukdom föreligger. Råd och ytterligare bedömning kan man få hos en yrselintresserad Öron-näsa-hals-läkare eller audiolog.

http://netdoktor.passagen.se/feature/sjosjukaartikel.shtml

Ernst Blixt, s… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-04 - 17:07

Ernst Blixt, sekreterare i SXK Båttekniska nämnd.:

Efter en del svårigheter att finna författaren till texten i svaret ovan, så har han godkänt att den nu finns som en rapport på Internet med adress:

www.sxk.se + länkar Fråga om teknik + Båtteknik + Säkerhet.
Christer (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-04 - 17:07

Christer:

Bra artikel ang sjösjuka

http://www.segling.nakterhuset.se/99_056/sjosjuk.asp