Hoppa till huvudinnehåll
bengthallgren
Senast inloggad: 2024-04-13 - 09:28
Sjökort på PC

Bengt Hallgren:

"Det levande sjökortet" från Sjöfartsverket är ett billigt alternativ. Har det samma funktioner som Seaclear, Fugawe mfl? Har det några nackdelar?

Om man ska köpa andra scannade kort finns flera leverantörer. Är det någon större skillnad mellan dessa?


Nyzan (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Nyzan:

Det levande sjökortet är ett dyrt navigationsprogram.
Det är i Sverige uppdelat på tre delar, dom övriga nordiska länderna har var sin del.
Skall du köpa alla delar blir det dyrt, dessutom är det ett navprogram av låg kvalite.
Men vill du stötta SXK så skall du köpa DLS som SXK har royalties på.

Skall du komma undan billigt så ladda hem gratisprogrammet
SeaClear som dessutom är ett bra navprogram och som det lätt går att skaffa sjökort till.
Ove Thorin SXK… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Ove Thorin SXK Vk Tekniska kommitté:

Levande sjökortet dyrt?
Jag förstår inte hur man kan säga att DLS är dyrt. Program, sjökort, alla gästhamnar och mängder med övrig nautisk information för under 1000 kr för hela västkusten och halva sydkusten. Allt detta finns att köpa i pappersformat och kostar då 4-5000 kr. Skall det bli billigare än så är det endast att stjäla som återstår (skaffa). SeaClear är förvisso gratis och all heder åt Olle som skänker detta till oss. Till SeaClear fordras sjökort och det finns mycket bra sjökort att köpa hos Solteknik. Dessa kostar för västkusten 1680 kr och återstoden av sydkusten, troligen fem kort för 850 kr, totalt 2530 kr. Jag tycker inte att detta är dyrt heller trots att all annan nautisk information ändå saknas. Alla navigationsprogram har sina för- och nackdelar, jag har använt olika navigationsprogram i många år och kan inte säga att något är bäst på allt. DLS har basfunktionerna med stora rejäla knappar och är lättskött och duger gott att navigera efter, dessutom kommer en uppdatering för västkusten till båtmässan i Göteborg med kurs och fartvektor och bättre överlapp av sjökort mm. SXK får några kronor för varje program för att vi har med Gästhamnsguiden och våra bojlägen.

Lasse L (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Lasse L:

Håller med Ove T,DLS är billigt.

Några bra program för PC är Seaclear och Oziexplorer (som är 1000 kr billigare än) Fugawi.
Det levande sjökortet är billigt, mycket information, men ingen "höjdare" när det gäller navigering eller bildkvaliten vid zoomning.
Seaclear kan inte "prata" direkt med GPSen när det gäller upp o ner ladd. av Waypoint, Rutter etc. utan man får gå via ett annat prog. exv. Waypoint+.
Jag har provat ett tiotal olika program men använder Ozie för Waypoints, Rutter och Tracks, Seaclear för navigering. Seaclear har bästa nattbilden är enkelt och lättanvänt. Rekomenderas.
Seaclear och Waypoint+ är gratisprogram.
Alla kan blandannat hantera "hemma" scannade kort och eller kort i BSB formatet.
BSB formatet är scannade/raster kort, som ser likadana ut som papperskorten
Har scannat av SXK skisser och lagt in dom som "sjökort".
Clover säljer bla. Ozie och är billiga på kontakter och kablage.
Demo kort i BSB kan hämtas hos Solteknik
Nämda programm är på svenska.
http://www.oziexplorer.com/
http://www.soltek.se/kartor/fugawi.htm
http://www.soltek.se/kartor/bsbkartor.htm
http://www.sping.com/seaclear/index.htm#DOWNLOAD
http://www.tapr.org/~kh2z/Waypoint/
http://www.clover.se/
http://caravelle33.com/bilder/maria/Innsid...an_jpg_view.htm
Lasse L (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Lasse L:


Det går alldeles utmärkt att ladda både rutter, spår och waypoints direkt från Seaclear:

Hämta senaste versionen av SC samt programmet g7towin.
http://www.gpsinformation.org/ronh/
Lägg g7towin.exe i samma mapp som SC och vips har man dessa möjligheter under "Arkiv-GPS".

Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Seawolf:

Detta är nog det som i praktiken gör att det är billigare att använda Seaclear eller Ozi-explorer.

Dessutom ställer installationen av Det Levande Sjökortet till det i den dator man installerar det i, på grund av att programmet verkar krångligt uppbyggt, baserat på massor av stödrutiner och speciell systemkonfiguration.

Oziexplorer och Seaclear (och Fugawi med för den delen) kräver väsentligt mindre kraft från den dator man använder, och ställer inte om datorn. Faktum är att t.ex. Seacler inte ens behöver genomgå installation, man kan kopiera in det i datorn och köra direkt. Jag har provat båda i äldre bärbara med neråt 100 MHz processor och hårddisk på under 1 GB, men med CD-spelare för att hantera själva kartorna, och det fungerar tillräckligt bra.

Sådana bärbara datorer kan idag kosta begagnade bara från c:a 1000:- och uppåt, och kan lämnas i båten utan större ekonomisk risk.

Ytterligare en fördel med OZI occh Seaclear är att de är öppna system (för den som så vill) och man kan bl.a. roa sig med att scanna in hamnskisser och kalibrera dem, så att de automatiskt ploppar upp när man kommer in i deras område.

Det är synnerligen beklagligt att SXK har lierat sig kommersiellt med Det Levande Sjökortet, vilket uppenbarligen hindrar SXK att ge de opartiskt lämpligaste och ekonomiska råden till sina medlemmar.

Man får en känsla att SXK alltmer ser sig som ett vinstdrivande företag med produkter, snarare än som något som skall tillvarataga sina medlemmars intresse.
Ove Thorin SXK… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Ove Thorin SXK Vk Tekniska kommitté:

Är en dator som har dessa prestanda dyr?

Systemkrav enligt Sjöfartsverkets hemsida

De systemkrav som finns är Pentium 32 Mb Ram och 120 Mb ledig plats på hårddisken (om du installerar på hårddisken krävs ca 300Mb). Skärm med starka färger och 8x cd-romläsare eller snabbare, Windows 9x, NT 4, 2000 eller XP.


Hasse Svedberg… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Hasse Svedberg medl 284511:

På något sätt är det alltid kunden som får betala. Det må sedan vara garantier eller rea eller lockvaror. Gratisprogram vem betalar eller är det välgörenhet? I slutändan är det totalkostnaden för hela paketet program, kartmaterialet och ev. uppgradering av hårdvara som bör jämföras tillsammans med vad man får i prestanda. Allt detta i relation till det egna behovet. För en del räcker det med att se var man är, för andra ska det hela integreras i komplexa system.

En fråga som sällan diskuteras är säkerheten i funktionskedjan. Både vad gäller hårdvaran (redundans?) och mjukvaran (program, kartmaterialet osv).
Man känner betydligt säkrare på en grundfylld fjärd med GPS och PC även om vi bara är i början på en utveckling som någon leder oss in i. För min egen del är det experimentlusta men det går bra att segla utan också. Vi får kanske se upp så att vi inte obligatoriskt i framtiden tvingas ha system a la Håkan Lans i våra båtar!

Hasse S
Sten Ljungkvist (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 20:00

Sten Ljungkvist:

Ack ja - värderingarna skiljer sig åt. Jag är så glad att jag lyckats i förhandlingarna med arbetsgivaren. Nu för tiden kan jag åka på semester utan PC (hypermodern), modem, &c.
Jag tycker fritiden skall vara fritid - inget bligande på en bildskärm.

Förresten - Sjöfartsverkets program är ett sammelsurium av svenska och engelska. Det kan knappast vara lagligt att navigera med det som hjälpmedel.