Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-27 - 09:06
Optimus fotogenspis

Tomas:

Vårt gamla fina trycksatta fotogenkök med snabbtändare (som gäster brukar kalla efterbrännkammaren) har fått en ålderskrämpa -- den ena snabbtändaren vägrar fungera trots upprepade rensningar. Matarröret från tanken tycks ha blivit skadat, röret går inte att få loss från tanken och inte att få rent ens med tryckluft. Har således provat alternativ förvärmning med både Optimus tändpasta och rödsprit med deras filtade veke. Tändpastan fungerade mindre bra och lämnar trista rester kvar under brännaren. Rödspriten funkar bättre, men det är slabbigt och sotigt. Optimus lilla rödspritsflaska läcker tyvärr, brandfarligt förstås. Så jag söker lite råd: 1 Är den runda veken i filt nödvändig, eller går det lika bra med bara ren rödsprit under brännaren? 2 Hur stor mängd rödsprit brukar behövas ? 3 Andra tips som underlättar och gör det hela lite säkrare?

KJELLF
Senast inloggad: 2017-09-26 - 19:07

Kjell Fredgren:

Hej Tomas Har själv inga erfarenheter av din spismodell men det finns sprit som sotar mindre än rödsprit. Pröva Tenol eller Origonol. Båda är blandningar av etanol och metanol. Jag använder dem själv i kök som går enbart på sprit. Kan vara svårt att få tag i men finns säkrast i välsorterade sportbutiker med inriktning på aktivt friluftliv. För fler tips om ditt problem kolla: http://www.maringuiden.se/forum/;thread=123 http://www.sailguide.biz/forum2/viewtopic.php?f=3&t=6536 Nya kök eller reservdelar kan du hitta på: http://www.hytta.de/
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 20:56

Tomas:

Tack för tipsen om Tenol/Origonol -- och framför allt om de andra dialogerna kring liknande problem. Nyttigt.
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 20:56

Tomas:

Nu har jag själv haft möjlighet att testa fotogenkökets tändning med Tenol istället för med den inbyggda men trasiga snabbtändaren. Det tycks vara lagom med ca 10 ml Tenol och det tar ca 2 minuter att få brännaren lagom varm. Slabbet med ytterligare ett bränsle är en liten nackdel, men att tändprocessen är tyst en klar fördel. Är på det hela taget rätt nöjd.
magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 20:56

magnus :

har i många år använt fotogenkök med förvärmning med sprit. som påfyllningsflaska har jag en glasflaska med metallpip. den kommer troligen från djuraffären och har använts som vattenflaska till smådjur den rymmer ca 1 dl sprit och det brukar räcka till 3-4 tändningar. sen fyller jag på flaskan från en tenol eller t-röd 1 l flaska. det sker i sittbrunn på plast-durk. spillet torkas bort och ytan blir lite renare.
Rustica
Senast inloggad: 2023-09-19 - 22:23

Gunnar Åkerlund:

Vi använder sedan många år ett äldre fotogenkök som förvärms med sprit, på ett som vi tycker väl fungerande sätt. I stället för den ringformade skål med filt i och sprit från en flaska använder vi en Tilleyveke. Tilley tillverkar trycksatta fotogenlampor med glödnät, samma princip som Optimus stormlykta. Denna lampa förvärms av en speciell veke; den består av två metallhalvor sammanbundna av en ståltrådsfjäder. Formen kan närmast beskrivas som en sockerkaksform med diameter omkring 4 cm som alltså är delad i två njurformade halvor. Dessa är sedan fyllda med vek-material, troligen glasfiberull. Veken förvaras i en glasburk med metanol och ligger alltså färdig att klämmas in under brännaren ovanför spritringen, där den sedan sitter kvar under matlagningen till den svalnat. På så vis använder vi de två vekarna varannan gång. Metanolen ger som tidigare sagts obetydlig sotning. Fördelar med systemet är att spillrisken under segling är obefintlig, att doseringen alltid blir densamma och att det går fort då veken är redan är mättad. Inga nackdelar utöver de kända; att lågan måste tändas precis när spriten brunnit ut och om detta glöms bort krävs att den svalnar innan nytt försök samt stickande lukt vid tilltäppta regndagar och två parallellt tända brännare. Metanol köper vi i femlitersdunk på färgaffären och häller över på enlitersflaska för att lätt kunna fylla vidare i glasburken, det går ju inga stora mängder... Tilleyveken köpt på nätet från England, omkring 200 kr för två st ink frakt. Vekarna håller upp mot tio år. Tilley har egen nätbutik.
Tomas (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-04-28 - 20:56

Tomas:

Tack för fler inlägg i köket. Tilleyn låter som en bra metod. Har själv en smärre förbättring att rapportera: hittade små klara plastburkar med gradering på Apoteket som passar bra till Tenolen/metanolen/rödspriten. De rymmer drygt 20 ml och har ett mycket bra och tätt skruvlock. Är egentligen avsedda för medicinsk provtagning, prover som skickas till labb för analys. Burkarna kan lätt fyllas i förväg och varje burk räcker alltså till två eller kanske tre tändningar. Graderingen, 10 resp 20 ml, är tryckt på en pappersetikett så jag har filat ett diskret spår i plasten som finns kvar när etiketten kanske försvinner så småningom. Locket är som sagt helt tätt och risken för spill är minimal.