Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-04-30 - 20:06
Färgbortagningsmedel

Miki:

Funkar färgbortagningsmedel bra? Skall ta bort gammal bottenfärg, har skrapat en del men det tar tid och är nu på jakt efter andra metoder än skrapan. Skall man få bort all gammal färg?

U.Bergenlid,SX… (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-01 - 07:01

U.Bergenlid,SXK Båttekn.nämnd:

Jag antar att det är fråga om en plastbåt. Om Du avser att behandla bottnen med epoxifärg för att minska risken för plastpest skall all antifoulingfärg bort, möjligen kan rester av någon äldre grundfärg ex.vis polygrund lämnas kvar. Ett alternativ till skrapning är våtsandblästring.
Kenneth A (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-01 - 07:01

Kenneth A:

Det finns nog inga riktigt enkla metoder för att bli av med gammal bottenfärg. Jag har gjort det på 3 (segel-)båtar och kommit fram till att en bra skrapa är den snabbaste metoden. Däremot är det ganska fysiskt ansträngande. Har provat färgborttagningsmedel men det tar en evig tid och blir förbaskat kladdigt. Att slipa kanske är mindre ansträngande men dammigt/eller blött och går inte fortare. Blästring med våtsand är nog en bra metod men kräver att man täcker in ordentligt (en del båtklubbar tillåter heller inte en massa blästersand på marken så det blir att sanera), blästring gör nog ett större hål i plånboken också.
Så summa summarum hamnar man tillbaka på den gamla hederliga färgskrapan igen. Köp en bra sort -ex Sandvikskrapa med blad av hårt material. Bladet är vändbart och ett blad räcker till en hel botten om du inte har en jättebåt. Fördelen med skrapan är att du kommer igenom alla gamla färgskikt på en gång. När det är färdigskrapat snyggar man till det hela med en vanlig planslipmaskin och tvättar av med något rengöringsmedel. Sedan är det "bara" att börja behandla botten enligt konstens alla regler.
Hans Helgesson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-01 - 07:01

Hans Helgesson:

Om det är en hård (typ VC17) bottenfärg så funkar färgborttagningsmedel (tex Interstrip) bäst om du efter appliceringen täcker området med gladpack - så att inte allt det "goa" i färgborttagningsmedlet dunstar bort.
Låt sitta några timmar. Sen är det reletivt enkelt att skrapa bort färgen med en vass skrapa. Behandlingen behöver sannolikt göras en andra gång - sen är det "bara" att finslipa de sista färgresterna med slippapper (helst våtslip)- gjorde detta på en 32 fots båt i vintras. Ca två dagars effektiv arbetstid!

Om det däremot är en mjuk bottenfärg (typ Micron) så finns det ett mycket billigare och ganska effektivt sätt. Blanda kaustiksoda, vatten och tapetklister till en "gröt" (se till att skydda HELA dig med skyddskläder - det är mycket frätande). Applicera "gröten" med en pensel (som tål frätande vätskor, tex en som är avsedd för lut). Efter en 20-30 minuter så kan man "gnugga" runt med penseln och ev lägga på mer "gröt". Spola och borsta med skurborste efter en stund. Broende på antal färglager så kan behandlingen behöva upprepas. Utnyttjade den här metoden för några år sedan på en Express. Det tog en eftermiddag att få den helt ren från bottenfärg! Kaustiksodan löser upp enkomponents färger - dvs ev epoxi och naturligtvis även gelcoaten påverkas inte.
Bäst är naturligtvis att ge sig på såna här projekt på hösten, direkt efter torrsättning. Då är bottenfärgen fortfarande mjuk efter att ha varit "blötlagd". Nu på våren är färgen stenhård och svårare att avlägsna