Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2024-05-04 - 09:30
Epoxibehandling

Henrik Nordin:

Hej, jag har beslutat att slipa ned all bottenfärg och sedan finspackla och lägga en ny epoxigrund.
Alldeles innan jag slipat ned till gelcoaten så finns det ett lager gulgrön grundfärg. Min fråga är om det på något säkert sätt går att avgöra om den befintliga grundfärgen är epoxibaserad? I så fall skulle jag inte behöva gå lika hårt fram med slipningen om det går att måla över vissa tunna stråk av den gamla färgen med den nya.

M v h
Henrik

kuling
Senast inloggad: 2014-05-26 - 19:25

Lennart Lundin:

Om vi antar att det handlar om en förebyggande behandling så är säkerligen detta tunna färgskikt som du ser en tidigare grundprimer. Om du är säker på att den (och övrig botten) är helt fettfri och uppruggad så är det OK att epoxybehandla även utanpå de små ytor som återstår.Det handlar ju om att utestänga fuktinträngning och lösningsmedelsfri epoxy biter otroligt bra. Tänk på att ha rätt temperatur även på skrovet.
Tillse även att utestänga fuktinträngning inuti skrovet. Många slarvar med detta med följd av typ osmosis inifrån eller i varje fall dålig lukt - typ ruttet vatten.

Hans Helgesson (ej verifierad)
Senast inloggad: 2024-05-05 - 18:30

Hans Helgesson:

Är i samma "fas" som Henrik - beslutade mig för att ta bort all bottenfärg då jag i höstas hittade några små blåsor på undervattenskroppen (enstaka på skrovet, ett tiotal på rodret). Efter borttagande av all gammal giftfärg (VC17) så verkar blåsorna på skrovet vara fukt mellan ett gammalt lager av epoxi och grundprimern. Om man skrapar bort även primern så är gelcoaten oskadad o fin under den lilla blåsan (om jag inte haft en "superslät" botten så hade blåsorna aldrig gått att upptäcka....)
Blåsorna på rodret misstänker jag dock för att ha varit "riktig" osmosis - luktade ättika när färgen skrapades bort. Undervattensdelen av rodret var dock tillverkad utan gelcoat. Personligen trodde jag att det behövdes ett "spärr-skikt" typ gelcoat för att osmosis skulle kunna uppstå - eller har den gamla primern funkat som spärr (släppt in vattenmolekyler men inte släppt ut kemikalierna som bildats när vattnet trängt in varvid blåsor uppstått?)
Tänkte låta den gamla epoxin/primern sitta kvar där den är oskadad. Efter första lagret (Hempel High Protection) Epoxi, spackla upp ev ojämnheter med epoxispackel och sedan ytterligare två lager epoxi.
Kommentarer....?