Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2019-12-12 - 15:09
Kortvågsradio

Kjell L Carlsson:

Jag rustar min båt för eventuellt en längre segling. På listan över "bra-ha-saker" står en kortvågsradio. Antennen brukar vara akterstaget som är isolerat uppe och nere. Finns det någon annan lösning än detta? Exempelvis antenn utefter akterstaget men inte emot. Kjell L C

Seawolf (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Seawolf:

Frågan får en motfråga: Om du är orolig för att akterstagets isolatorer skulle brista, så kan lösningen vara en typ som vid isolatorbrott ändå behåller metallisk styrka pga. utformningen. I sin enklaste form är det varianter på klassiska poslinsisolatorer med en wireslinga med talurit eller wirelås åt vardera hållet. Man kan nog även göra isolatorn vid toppinfästningen på vissa Seldenriggar så att det 180-gradersböjda syrafasta blecket som omgärdar tvärgående lång riggbult görs av 1 mm grövre bleck, men mindre bredd. Sen lägger man hårdplastbrickor vid sidorna, samt plastmellanlägg mellan blecket och tvärbulten. (Har gjort en sån prototyp en gång som inte kom till användning, men jag kunde ta kort på den om jag hittar den) Nedtill är det troligen så på många båter att röstjärnet endast sitter fäst i plastskrovet, och är inte elektriskt ledande till annat i båten. Då bör det gå att fästa antennsladden till detta inombords också. Vill man ha ett fullgott åskskydd får man sätta ett gnistgap med tillräcklig strömtålighet mellan röstjärnet och jordledaren i åskskyddsburen (se andra anvisningar till åskskydd.) Om man tejpar en annan antenn utmed det befintliga akterstaget stör man antennfunktionen med häckstagswiren, mer eller mindre.
tlundg
Senast inloggad: 2019-12-11 - 20:09

Thomas Lundgren:

Hej Kjell, Det finns massor av andra lösningar - även om jag personligen föredrar akterstaget. Två exempel är; Du kan köra den "norska modellen" (vanlig i norge) med typ ett kraftigt teleskopiskt metspö fäst rakt upp ifrån aktern. Spöt bör vara närmare 10 meter långt. Utmed spöt fäster man sen är ganska klen kabel som ansluts till antenntunern. En sådan här antenn blir kanske något billigare än att använda akterstaget men inte mycket. Fördelen är att den finns kvar om masten ramlar ner. En annan modell är en dipolantenn (T-formad). Dessa är enkelbandiga och du kan därför komma att behöva flera stycken om du vill kunna köra på flera band. Fördelen är att de är väldigt enkla att villverka själv för mycket små pengar. Hur du hänger upp dipolen får du fundera på för just din båt. Någon tuner behövs inte för en sådan här antenn vilket gör lösningen ännu billigare. Sen finns massor av "kommersiella" för mer eller mindre många 1000-lappar. Frågan är då vad du har för budget? Varför föredrar jag föredrar akterstaget då? 1. Det finns - installationen blir mycket diskret. 2. Det är långt - vilket gör att tunern får enkelt att stämma av. 3. Det går högt - vilket ger bättre utbredning. 4. Det var, på min båt, enkelt att montera tunern i stuvfacket vid akterspegeln och därmed slapp jag ha den utomhus. Akterstaget kom då väldigt nära. 5. Jag vill ha riggen fri så att jag kan segla och sända samtidigt. 6. Det ser profsigt ut. Fler skäl finns säkert - men dessa räcker för mig. :) Att fästa en kabel utmed akterstaget är en mycket dålig ide rent antennmässigt. Du måste ha långa distanser mellan antennkabeln och akterstaget om du inte skall tappa mycket effekt. I övrigt så håller jag med Seawolf i vad han säger. Tänk bara på att antenn blir varm och högfrekvent när du sänder. Det är lämpligt att tillse att man inte enkelt kan komma i kontakt med den. Detta talar emot att göra infästningen redan nere vid skrovinfästningen. En lösning för att komma runt det problemet är att med ett rör eller liknande isolera de nedersta 2-3 metrarna av akterstaget. Fungerar dock inte så bra om man har en akterstagssträckare eller liknande... Mvh. / Thomas.