Hoppa till huvudinnehåll

På Kryss nr 2-2019

Nu är ett nytt nummer av På Kryss på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren. Planerar du att besöka båtmässan Allt för sjön finns en rabattkupong (gå 2 betala för 1) i tidningen, värde 190 kr.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 2/2019:
Inledaren - HÅLL SKÄRGÅRDEN REN!
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage 
- Eskader för motor till Rügen
- Karlshamnsparet bor i båten

Artiklar
- Långfärd till Italien - på trailer
- Tekniken dämpar tjusningen

Ombord
- Så står sig litiumbatterier
- Gör det själv: dodger
- Krönika: Henrik Rådmark
- Nya båtar

På gång/klubbsidor
- Vägen till naturhamnsguide
- Möt vikarierande redaktören
- Månadens medlem
Sjöväderkurs (start 9 mars)
Medlemsförmåner och medlemserbjudanden

Långseglingens legendarer
- Dodge Morgan

På Kryss omslagsbild
Foto: Börje Silverfjäll, SXK-medlem. Fotografens Westfjord 340 Silvervåg i en stjärnankring tillsammans med vänner.

På Kryss nr 3/2019 utkommer runt den 19 mars.  

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

HÅLL SKÄRGÅRDEN REN!
Alla vill nog att våra vackra skärgårdar ska förbli rena, och många torde ställa sig bakom uppmaningen i rubriken. Men det måste också finnas förutsättningar för detta!
Det har blivit allt populärare att ta sig ut i skärgårdarna, och med ett växande antal mindre motorbåtar som inte är avsedda för övernattning. Större båtar har nu toalett med septiktank och det finns tömningsstationer längs våra kuster, men vad gör resterande 80 procent av båtarna som inte har detta? Frågan om vem som har ansvaret för anläggande och drift av landtoaletter för båtlivet har diskuterats på Båtmiljörådet, och konklusionen är att det behövs ett tydliggörande. I dag råder en oklarhet kring vilken myndighet eller aktör som är ansvarig för frågan. Det försvårar arbetet med att bygga landtoaletter så att mindre toalettavfall hamnar i vattnet. På det lokala planet är det kommuner eller länsstyrelser som borde känna ansvar för frågan, och där kan vi båtägare vara med och försöka påverka för allas trevnad.

Vid denna tid på året börjar det bli dags att planera sommarens färdmål. Kryssarklubbens årsbok 2019 beskriver Finska viken och Saimen vilket borde kunna inspirera till lite annorlunda resmål!

Att bo året runt i båten blir vanligare. Inget hus att se om och en båt som är lätt att sköta. Detta är något vi tänkt på efter en lång semester. Varför lämna båten bara för att semestern är slut?

Läs också den intressanta texten av Claes Brodin om segling nu och förr. Det är lätt att ta alla hjälpmedel för självklara, men tänk så mycket som kan gå fel. Spottlogg och död räkning har fungerat för mig i dimma, men det var på sextiotalet!

Hälsa gärna på i vår monter på Allt för sjön hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

- På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
- På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
- Kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap.
Läs mer om att bli medlem här.

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg.
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

På Kryss nr 2-2019

Dela i sociala medier