Hoppa till huvudinnehåll

På Kryss 5-2019

Ett nytt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren. Är du medlem får du årsboken Finska viken och Saimen tillsammans med tidningen. Trevlig läsning!

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 5/2019:
Inledaren - HJÄLP MED DET TEKNISKA
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage 
- Från Obbola till Orust
- Långt in i en åländsk vik
- Österut i Östersjön
- Sveriges vitt skilda hav

Artiklar
- Lärdomen: tappad propeller
- Yrkestrafik möter fritidsbåtar
- Nya böcker

Ombord
- Beredd på propellerhaveri
- Vikten av rätt fasolutrustning
- Krönika: Johan Boström - ovanligt vanligt

På gång/klubbsidor
- SXK och framtiden
- Månadens medlem - Olle Svärd, Öresundskretsen
- Notiser
- Kalendarium
Medlemsförmåner 

Långseglingens legendarer
- Nigel Tetleys mörka öde

På Kryss omslagsbild
Antti Laine seglar sin Hallberg-Rassy 342 året om i Östersjön. Det somriga ögonblicket från Åbo skärgård är fångat i november förra året! Bild: Antti Laine.

På Kryss nr 6/2019 utkommer runt den 14 augusti.
Du som är medlem får årsaviseringen tillsammans med På Kryss nr 6.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

HJÄLP MED DET TEKNISKA
Ett viktigt område är att få stöd med all den teknik som nu fyller våra båtar. SXK:s båttekniska nämnd, BTN, har kunnat expandera och knyta fler funktionärer till verksamheten. Jag vill påminna om nämndens Båtpärm, som ni hittar under Båtteknik på sxk.se, där det finns svar på de flesta frågor. Parallellt utvecklas nämnden inom nya teknikområden för att göra livet lättare för oss vanliga dödliga.

Att tappa propellern är vanligare än man kan tro. Jag har varit med om det själv. Vi lär oss av våra misstag och BTN vill gärna få in rapporter om tappade propellrar. Mejla till falck.lennart@gmail.com så vi kan lära oss lite mer om hur vi kan undvika detta problem. Att paddla med båtshake går inget vidare, min gamla Spissgatt hade paddlar under skarndäck.

I mars träffades funktionärer från alla våra kretsar i Karlskrona. En underbar stad med så mycket vatten och verkligen värd ett besök, speciellt om man gillar u-båtar. Vi diskuterade bland annat hur vi i SXK ska möte ett båtliv som troligen ser helt annorlunda ut än när jag väte upp, för att kunna attrahera nya och yngre medlemmar. En idé som kommer att testas till hösten är att skapa ett utbildningscenter på Malma Kvarn.

De flesta fritidsbåtar har ingen toalett ombord utan man hänvisas till att gå i land eller tömma en hink. Dass borde vara lika självklart som att det ska finnas tömningsstationer så vi alla kan hålla skärgården ren. I dag finn det ingen som vill ta detta ansvar, men vi får försöka genom Båtmiljörådet.

Att ha koll på yrkessjöfarten är mycket viktigt och ais är ett praktiskt hjälpmedel för det. Ta det säkra före det osäkra och gå akter om!

Nu hoppas vi alla på en härlig sommar, hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Är du medlem får du årets årsbok Finska viken och Saimen tillsammans med den här tidningen. 

Årsbok 2019

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
På Kryss på nätet www.pakryss.se 
Här finns kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg själv..
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

 

På Kryss nr 5-2019

Dela i sociala medier