Hoppa till huvudinnehåll

På Kryss 4-2019

Ett nytt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren. Är du medlem och har din båt registrerad i klubben får du Gästhamnsguiden 2019 tillsammans med tidningen. Trevlig läsning!

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 4/2019:
Inledaren - SKUTORNA OVÄRDERLIGA
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage 
- Fallet Anna: försäkringsregler
- Duo seglade Vega till Tonga
- Segling med små barn

Artiklar
- Första båten ger frihetskänsla
- 18-åring driver seglarskola
- Recensioner av nya böcker

Ombord
- Motor - renovera eller byta?
- Så väljer du rätt vinsch
- Krönika: Älska plast?
- Nya båtar

På gång/klubbsidor
- Möt SXK Seglarskola
- Hon brinner för segling
- Notiser
Medlemsförmåner 

Långseglingens legendarer
- Gerry Spiess solo i minibåt

På Kryss omslagsbild
Foto: Josefin Flodgren. Bilden är tagen under andra seglingssäsongen med barn. Läs om hur familjen Flodgren fortsätter uppleva äventyr till sjöss som nyblivna föräldrar på sidan 30 i tidningen.

På Kryss nr 5/2019 utkommer runt den 27 maj.
Du som är medlem får årsboken Finska viken och Saimen tillsammans med På Kryss nr 5. 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

SKUTORNA OVÄRDERLIGA
Lika trevligt varje gång de passerar oss hemma på Lilla Varholmen, eller att se Gratia på Norr Mälarstrand. Vad man lätt glömmer bort är allt arbete som måste läggas ner under vintern. Vi pratar om fartyg som klassas som passagerarfartyg av Transportstyrelsen, vilket kräver ett stort och årligt underhåll. Det beundransvärda arbetet utförs av frivilliga krafter under hela vintern, till största delen på Vita Gaveln i Göteborg. Endast större jobb som att byta för eller akterskepp görs av duktiga timmermän från Danmark, där det ännu finns en yrkestradition kvar.

Vi pratar mycket i SXK om behovet av utbildning för ett säkrare och trevligare båtliv. Alla är inte som jag, nästan födda i en båt, utan börjar uppskatta eller bidra med ett båtliv senare i livet. Här kan Kryssarklubben ge möjlighet till både praktisk och teoretisk utbildning.

Theas företag, som vi skriver om i tidningen, visar också på behovet av utbildning och i hennes fall en affärsidé som fungerar. Att börja utveckla denna vid 16 års ålder och få den att fungera är fantastiskt!

Gott sjömanskap är viktigt för Kryssarklubben, vi har till och med en utmärkelse för detta. Seglingen till Tonga med Vegan, som beskrivs i artikeln på sidan 20, uppfyller inte dessa krav och inget av mina barn skulle ”fått” göra den även om de seglat hela livet. Ni som läser denna artikel, betänk att havet inte är att leka med!

Att kunna lita på sin motor är fundamentalt och bra för den mentala hälsan. Våra vanliga motorer fungerar normalt länge med rätt underhåll. Försök sätta dig in i alternativen.
Vi hade nyligen ett Rådslag i Karlskrona där funktionärer från hela landet diskuterade framtiden och utbytte erfarenheter. Bland annat konstaterades att SXK måste värna om kompetens, såsom sjösäkerhet och sjömanskap.

Jag hoppas vår ”xil” är i vattnet när ni läser denna tidning.

Hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

Är du medlem och har din båt registrerad i klubben får du Gästhamnsguide 2019 tillsammans med tidningen. 

Gästhamnsguiden 2019

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer 8 gånger per år. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
På Kryss på nätet www.pakryss.se (öppnas i ett nytt fönster)
Här finns kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

Mina sidor på www.sxk.se
Under "mina sidor" kan du se dina medlemsuppgifter, familjemedlemmar och båtuppgifter om du har din båt registrerad. Du kan göra eventuella ändringar och tillägg själv..
Läs mer om hur du loggar in och "mina sidor" här!

 

På Kryss nr 4-2019

 

Dela i sociala medier