Seglingsutbildning för vuxna

____________________________________________________

SEGLINGSUTBILDNING I KÖLBÅT FÖR VUXNA

5356
Seglingskurs steg 1 leder fram till Seglarintyg 1 , som efter examina införs i den blå kursboken från Nämnden för Båtlivsutbildning. Kölbåtssegling med praktik och teori i modern familjesegelbåt. Max 5 elever per kurs.

Seglarskurs 2 leder fram till Seglarintyg 2,  som efter examina införs i den blå kursboken från Nämnden för Båtlivsutbildning. Kölbåtssegling med praktik och teori i modern familjesegelbåt. Max 5 elever per kurs:

Seglingskurs & Skärgårdsupplevelse

Lär dig segla på Svenska Kryssarklubbens skärgårdskurser.

Seglingskurs på en toppmodern familjesegelbåt i världens vackraste skärgård!

På Kryssarklubbens seglingskurs går vi igenom vad du behöver kunna för att inomskärs hantera en familjesegelbåt på ett riktigt och säkert sätt. Praktik och teori varvas och alla elever får en bra och illustrativ kursbok. Våra seglingskurser ges enligt riktlinjer från Nämnden för Båtlivsutbildning

Kursinnehåll:

  • Manövrering för motor och segel.
  • Tilläggning vid brygga och naturhamn.
  • Begrepp & terminologi.
  • Segelbåtens utrustning.
  • Lova och falla.
  • Läns, slör, halvvind & bidevind.
  • Sjömanskap och knopar.
  • Väjningsregler.
  • Säkerhet ombord. Man över bord.
  • Och mycket mer…

Vår seglingskurs ges som skärgårdskurs, dvs du bor ombord på båten. Det blir långa intensiva och härliga dagar som avrundas när vi på kvällen lägger till i en vacker naturhamn. Tillsammans lagar vi middag och njuter.

Steg 1 kurser riktar sig till nybörjare och kräver inga förkunskaper.

Steg 2 kurser riktar sig till den som har viss båtvana. Innehållet är ungefär detsamma som steg 1, men vi går fortare fram och kursen är mer om-fattande med mer teori. Vi övar exempelvis på att trimma segel.

Kursdeltagarna ges möjlighet att examineras för respektive Seglarintyg 1 eller Seglarintyg 2, något som ofta efterfrågas när man skall hyra båt. Examen införs i den blå intygsboken.

Utbildningen bedrivs ombord på en fantastisk 40 fots båt – Arcona 400, en båttyp som vunnit kappseglingar som t.ex. Gotland Runt. Båten är fräsch och bekväm samtidigt som hon är en perfekt kursbåt. Hon har mycket goda seglingsegenskaper och svarar tydligt och pedagogiskt på elevens trim och manövrar. Det du lär dig i teorin känner du i båten. Och som elev får du en härlig vistelse ombord.

Kursbåten har moderna navigationssystem och instrumentering samt naturligtvis all nödvändig säkerhetsutrustning. Då Svenska Kryssarklubben är en ideell förening kan vi erbjuda våra kurser till en prisnivå som ligger under normalt marknadspris för den här typen av båt. Vi vågar lova att du inte hittar något bättre!

ombord på seglingskurs

På en seglingskurs med SXK har du det bra ombord

För seglingskursens kvalitet är det viktigt att vi är max 5 elever per kurstillfälle. Vi ger heller inga seglingskurser kortare än tre dagar för att deltagarna skall få tillräckligt med tid vid rodret. Också seglingsutbildningens upplägg med att vi bor ombord ger både långa kursdagar och möjlighet till diskussion och frågor på kvällarna. Dessutom blir det är härlig minisemester i Skärgården.

copy-seglarskola-kryssarklubben.jpg

Svenska Kryssarklubben bildades 1923 och är en ideell förening med ca 43 000 anslutna medlemmar. Vi bedriver aktiviteter som utbildning, eskader-segling och 24-timmars segling i våra 14 kretsar över hela landet.

Svenska Kryssarklubben sitter i styrelsen för Nämnden för Båtlivsutbildning. Vi jobbar aktivt med utbildningsfrågor inom båtliv och segling. Elevernas kursutvärderingar används till att förbättra kvaliteten på kursinnehållet. Våra kursledare har sjöbefälsexamen och är entusiaster med många års erfarenhet av segling, skärgård och utbildning.

Om du inte redan är med i Svenska Kryssarklubben blir du det automatiskt när du anmäler dig, till en rabatterad kostnad. Som medlem är du välkommen på ytterligare aktiviteter och utan extra kostnad får du prenumeration på tidningen På Kryss & Till Rors. Är du redan medlem rabatteras kursen.

Då Svenska Kryssarklubben är en ideell förening kan vi erbjuda våra kurser till en prisnivå som ligger under normalt marknadspris för jämförbara utbildningar.

Seglingskurs steg 1 leder fram till Seglarintyg 1 , som efter examina införs i den blå kursboken från Nämnden för Båtlivsutbildning. Kölbåtssegling med praktik och teori i modern familjesegelbåt. Max 5 elever per kurs.

Seglarskurs 2 leder fram till Seglarintyg 2,  som efter examina införs i den blå kursboken från Nämnden för Båtlivsutbildning. Kölbåtssegling med praktik och teori i modern familjesegelbåt. Max 5 elever per kurs.

Priser gäller för medlemmar i Svenska Kryssarklubben. Är du inte medlem blir du medlem automatiskt till halva kostnaden, 200 SEK. Som medlem får du då tillgång till hela Svenska Kryssarklubbens utbud samt gratis prenumeration på Sveriges ledande båt- & seglingstidning: På Kryss & till Rors

Om kursen

Kursen följer ett givet koncept enligt Nämnden för Båtlivsutbildning, men anpassas efter rådande väder och förhållanden. Vi går igenom grundläggande handhavande och begrepp. Vi är max 5 elever och kursen ges över minimum 3 dagar. Detta ger gott om tid för övningar.
Någon vecka innan kursstart kommer kursledaren ringa för att stämma av de praktiska detaljerna.
Kursen startar 09 00.  Under förutsättning att kursdeltagarna kan ta sig ut med bil utgår kursen från Ängsudden, Vissvass i Tyresö, ca 45 min bilkörning från Stockholm City. Det enklaste är att söka på Ängsudden på tex Eniro. Frågan brukar lösa sig med samåkning mm och kommer stämmas av med kursledaren. Alternativt kan kursen utgår från Dalarö

Kursen ges på en relativt stor båt med mycket goda seglingsegenskaper. Kursbok ingår. Teoripass och praktiska övningar blandas och alla kommer få bra med tid vid roder och på övriga positioner på båten. Steg 1 startar med grundläggande övningar och terminologi.
Praktiska göromål som matlagning, disk, städning etc. delar vi alla på i besättningen.

Kursen avlutas mellan 16 00 och 17 00 sista dagen.

Boende ombord
Kursen ges som s.k. Skärgårdskurs, dvs vi bor ombord på båten. Detta för att ge både en trevlig Skärgårdsupplevelse och för att ge en effektiv kurs. På detta vis får vi mer tid på båten för övningar. Och inte minst trevliga kvällar  i Skärgården där vi kan prata om dagens upplevelser.

Båten har två st. rymliga dubbelkojer samt en bäddbar soffa i salongen. Täcken & kuddar finns. Medtag lakan örngott och påslakan. Om sovsäck föredras skall ändå örngott och underlakan användas.

Båten har värmesystem, kylskåp, rinnande varm och kallt vatten, spis med ugn etc. Dusch kan inte erbjudas till alla då varmvatten inte räcker. Vi badar i havet och ev. kan en vedeldad bastu nyttjas nån kväll..

Kläder o personlig utrustning

På en segelbåt är man utsatt för väder. Om det regnar eller blåser så gör det. Tänk på att om det på försäsong kanske är shortsväder på land  kan det fortfarande vara kyligt på fjärdarna.

Bra att ha:

•                    Vindtätt & vattentätt skalplagg

•                    Mössa, handskar

•                    Varm tröja, långkalsonger

•                    Skor med gärna slät gummisula. Gummistövlar

•                    Solskydd, solglasögon

•                    Badkläder & handduk. Toalettartiklar.

•                    Tänk på att packa i mjuka bagar  - inte i resväskor med hårda          kanter. De är svåra att stuva undan.

•                    Och naturligtvis vad du vill ha med, kamera, godis etc. mm

 

Mat
Vi kommer vara upp till sex personer ombord inklusive kursledaren. Och vi skall dela på en kyl och ett litet kök. Mat måste samordnas.

Vanligtvis erbjuder sig kursledaren att samordna matinköp, frukost, lunch, middag, fika, te, kaffe, måltidsdryck etc. På detta vis sparas värdefull tid som annars går åt till att handla. Kostnaden delas och brukar  hamna på ca 150 – 200 SEK per person och dag. Detta stäms av med kursledaren innan kursen. Det kommer finnas rikligt med dryck och mineralvatten ombord. Tänk på att dricka för att inte bli uttorkad.

Under kursmomenten är det självklart alkoholfritt som gäller. På kvällen kan det kanske vara gott med ett glas vin eller något annat. Det är var och en välkommen att ta med.

Säkerhet
Säkerhet är alltid i främsta rummet. Vi kommer blå annat att genomföra ett säkerhetsseminarium diskutera ansvar ombord och lära oss hantera de stora krafter som uppstår på en segelbåt när det blåser.

Båten är utrustad med brandsläckare, brandfiltar, dubbla VHF, dubbla GPS, kartplotter, AIS livräddningsflotte, nödraketer, livlinor, kastlinor mm m.m. Flytvästar finns till alla, den som har en egen kan naturligtvis använda den om så önskas. Hantering av säkerhetsutrustning gås igenom i samband säkerhetsseminariet.

Viktigt här även bra skor så man undviker att halka. Skor med bra och gärna slät gummisula som ger gott grepp är en viktig säkerhetsdetalj.

Att tänka på säkerheten är gott sjömanskap!

Kursdeltagarna är under kursen olycksfallsförsäkrade genom Svenska Kryssarklubben. Utöver detta kan kursdeltagare teckna egen reseförsäkring.

Examination
Kursen avslutas med att man kan skriva ett prov och bli examinerad för seglarintyg ett respektive två. Man får då sina kunskaper införda i den blå boken.

Examinationen administreras av Nämnden för Båtlivsutbildning och kursledaren är förhörsförrättare och genomför själva examinationen. Provet kostar 300 och betalas kontant direkt till kursledaren.

Kursutvärdering
Vi ser fram mot att få feedback från våra elever. Kommentarer & synpunkter kan lämnas direkt till kursledaren eller så kan Kryssarklubbens kansli kontaktas. Alla deltagare kommer på ett utvärderingsformulär, som vi hoppas få tillbaka med era värdefulla tankar om kursen.

Avbokning
Kurs genomförs normalt även under dåliga väderförhållanden. Om vädret är sådant att kurs inte går att genomföra av säkerhetsskäl erbjuds kursdeltagarna att boka in annat tillfälle. Samma sak gäller om kursledaren har blivit akut sjuk och ersättare inte kunnat hittas.

Avbokningsskydd med följande avbokningsregler ingår utan extra kostnad: Avbokning kan ske fram till 14 dagar innan kursstart. Vid avbokning återbetalas 75 %  av kursavgiften.