Hoppa till huvudinnehåll

Propelleraxeltätning

Henrik Ingves
Senast inloggad: 2023-05-02 - 21:01
Propelleraxeltätning

Hej, har en IW31, VP2002 med propelleraxeltätning enlig bifogad bild, har skruvat upp den yttre nylonmuttern men avståndet till kronmuttern är för kort för att man skall komma åt nylonflätan och byta ut den, enligt uppgift från fackman skall man lossa flänsen o kronmuttern för att komma åt, Hur lossar man en kronmutter som kanske suttit fast i okänt antal år?  Har kontaktat en del firmor men inte lyckats värva ngn som åtar sig uppdraget, Känner ngn till någon firma som åker runt och fixar med servicebil? Skall i sjön 2 Maj, varför det kan vara svårt, men tror på byte av axeltätning, t.ex till Black jack so jag sett på nätet. Tacksam för råd. 

Med vänlig hälsning Henrik på VSS

Bifogade filer
Tommy K
Senast inloggad: 2023-05-23 - 10:24

Hej, jag skulle rekommendera dig att lossa de 4 skruvar som klämmer kopplingen runt axeln. Sen tar man en metallkil/huggmejsel som precis går in i det ängsgående spåret men inte så mycket att den kan nå axeln. Knackar på "kilen" och flyttar den sen till andar sidan och upprepar. När kilen sitter i lägger man i en växel och försöker dra runt propelleraxeln utifrån med hjälp av ett rör eller liknande för att få kraft. Tan inte i så hårt eller hastigt att motorn kan starta. När det hela lossat från axeln kan man fortsätta lossa kopplingen från backslaget för att sen dra ut axeln så att kopplingen går att lyfta bort.
Du har sen två alternativ. Dels att byta den befintliga tätningen eller ersätta den med en modernare typ. Min erfarenhet av Black Jack (se bilden) är mycket god och rekomenderas. Det är vanligast i dag på denna storlek av motorer. Passar de flesta installationer. kolla bara att den får plats på längden. 
Underhållet på denna är att ca 1 ggr per år vid torrsättnig trycka in litet vattenfast fett mellan tätningen och axeln innan sjösättning samt lyfta eller klämma på den inre delen av tätningen lätt så att vattnet trycker ut luften ur den efter sjösättning men innan Du startar motorn.

 

834.jpg

Lycka till Tommy