Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2023-12-07 - 14:46
Mögel vid innomhusförvaring av båt på vintern

Kristian Kavale:

Jag har under ett antal år förvarat min båt inomhus på vintern. Dom sista åren har jag fått problem med allergi i båten. Jag tror tyvärr att temparturen i båthallen kanske håller sig som lägst vid ca 5 grader trots att varvsägaren lovat att det skall vara minst 12 grader. Jag har tidigare haft problem med allergi i vårat fritidshus där tempraturen brukade ligga på minst 5-7 grader inder tiden ingen var där. Jag tänker att detta möjligtvis kan vara ett samband. Jag ser ingen synlig mögel någonstans och lukten är inte heller farlig. Jag har skaffat en ozongenerator men den tog inte bort det som gör mig allergisk. Jag skulle vara mycket tacksam för kvalificerade tips. MVH Kristian Kavale Göteborg

Ernst
Senast inloggad: 2014-04-01 - 11:22

Ernst Blixt, SXK-BTN.:

Se en rapport under länken Båtteknik till vänster på Båttekniska nämndens startsida. Välj ämnesområdet Miljö. Välj artikeln "Ventilera mera..." Där beskrivs bl. a. behandling med ozongenerator. Den starka generatorn har gett god effekt, jag och flera båtkamrater i Göteborg har använt den med framgång. Den är farlig vid felanvändning. Den svaga ozongeneratorn var för svag för märkbar effekt. Testerna gjordes för flera år sedan. Det sägs att företag hyr ut ozongeneratorer, sök på internet.
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 20:39

Magnus:

En ozonbehandling kan avliva mögelsporerna tilll stor del. För att mögen skall trivas skall tre villkor vara uppfyllda: - Det skall finnas organiskka ämnen att livnära sig på. Lite fet smuts från stekos eller hud fett som gnnuggat av sig kan räcka. - Det skall vara tillräckligt hög luftfuktighet - Det skall vara tillräckligt varmt, från några plusgrader och uppåt. Jag har i min båt sedan några år tillämpat låg luftfuktighet genom att bygga två stora kemiska avfuktare av stora murartråg och en träram ovanpå med glest polyestertyg med några kilo sommarvägsalt vardera. (från "Granngårdens" varuhus). Jag sätter igen alla luftöppningar på båten så att ingen onödig luftväxling sker, och låter alla dynor och textilier vara kvar. Skrovsidorna är klädda med ett skumplastskikt med tygyta, som inte går att ta bort under vintern. På våren finns det 5-10 liter kondens i avfuktarna. Inget mögel bildas. Detta är inte bara gynnsamt mot mögel, det är arbetsbesparande också, inget kånkande på dynor.
gamlazonen
Senast inloggad: 2021-08-06 - 20:41

Lennart Heyner:

Går det att få ett foto på murartrågen med tillhörande anordning? Vänligen Lennart Heyner
Björn Molander (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 20:39

Björn Molander:

Jag gör samma sak men använder 4 st. plasthinkar bl.a. en på toan och en i motorrummet (järnklumpen ger mycket kondens). På varje hink ett durkslag från Clas Olsson fyllt med vägsalt från Granngården. Tätar till så gott det går. Får ca 2lit. saltlake per hink. Hinken är lättare att handskas med än baljan. Saltsäcken räcker flera år om man tejpar igen den ordentligt. Björn
35 år i branchen! (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 20:39

35 år i branchen!:

Vill man kosta på sig en avfuktare och får ansluta en sådan för varvsägaren kan sorptionsavfuktare användas. För Echodry måste det dock vara plusgrader och utkondenserat vatten måste kunna dräneras bort. Munters, Fuktkontroll, DST kan det vara minusgrader. Dessa senare är dock dyrare i inköp Då får man en garanti för att den relativa fuktigheten är så låg att man garanterat kan undvika mögel. RH skall ligga under 68% men om man är under 60 % undviks också korrosion på järn. Detta kan knappast uppnås med de beskrivna statiska avfuktningsarrangemangen. Men även om man undviker mögel under vinterförvaringen så startar mögeltillväxten den när båten åker i sjön, såvida man inte avfuktar även då.
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 20:39

Magnus:

Som önskat visas här en skiss på hur man kan göra en avfuktare. Hinkar är förstås också bra, se bara till att luften kan komma åt både ovansida och undersida av salthållaren.
Bifogade filer
Magnus (ej verifierad)
Senast inloggad: 2023-12-07 - 20:39

Magnus:

När man klickat på en bild i detta forum kommer en ny sida upp som meddelar att bilden inte finns. Adressfältet i denna nya sida är (i just detta fall): http://www.sxk.se/sites/default/files/forum_images/75869-avfuktare.jpg Ändra detta till http://old.sxk.se/sites/default/files/forum_images/75869-avfuktare.jpg och tryck på Enter. Man kan alltså göra likadant för alla bilder i detta forum, alltså byta "www" mot "old"