Hoppa till huvudinnehåll
admin
Senast inloggad: 2022-07-01 - 15:23
Finns erfarenheter av ankardävert/-lift (typ NOA e.d.)?

Georg:

Det börjar bli tungt att lyfta dragg+kätting. Har funderat på att skaffa ankardävert eller liknande. Dessutom hoppas jag att den skall hålla ut draggen från skrovet. Jag har en COMPIS 28, som saknar mellanstag i akterpulpiten. Nu använder jag ankarrulle (vit nylon) monterat på pulpiten. Vad har ni för erfarenhet av ankardävert? Bättre än rulle? Vad händer när det blir snedbelastning pga vind och ström när man hissar upp draggen? Finns det alternativa lösningar?

Hasse (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Hasse:

Har en NOA ankardävert sedan 3-4 år. Den sparar helt klart ryggen. Men man får passa sig lite. Den fungerar bara i själva lyftet. Då man drar in ankarlinan har ju båten en tendens att s.a.s. gå sin egen väg, och inte rakt mot ankaret. Om man då har linan på ankardävertens rulle brukar den hoppa av. Om det då är relativt grunt och man redan har kätting på däverten kan kättingen trycka till annat på akterpulpiten, typ lanterna eller antennfäste. Själva lyftet upp blir lättare. Man kan stå med rak rygg och ta spjärn med med foten mot akterpulpiten vid behov. Även lyftet över pulpiten blir något lättare och kan framför allt göras mer planerat. /Hans
Kenneth (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Kenneth:

Jag har använt NOAs ankardävert i över 10 år och är i stort sätt nöjd. Helt klart sparar man sin rygg och även båtens skrov både vid utlägg och hemtag av ankaret. Men då jag ska ta upp ankaret så brukar det behövas en del extra kraft om ankaret sugit fast i t.ex lera -då har jag ankarlinan runt en rulle på pushpitstaget istället p.g.a att jag misstänker att själva ankardäverten inte klarar denna höga belastning (ibland får man ta till winch). När väl ankaret släppt från botten flyttar jag över linan på ankardäverten och sedan är det bara att dra upp det. Mitt ankare är av typ Bruce -väger 7,5 kg och sedan ytterligare ngr kilo kätting på ca 3 meter. Väldigt praktiskt är det då man ska lägga ankare då man kan förbereda genom att hänga ut ankare/kätting färdigt på däverten i god tid innan man lägger ankaret, sedan är det bara att släppa när stunden är inne.
Jocke (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Jocke:

Jag har en dävert i rostfritt stål (samma grovlek som pushpiten). Den är ca 1 m hög och sträcker ca 50 cm ut. I yttersta ändan hänger ett kastblock genom vilket jag drar ankarlinan. Mitt i kröken av däverten har jag en vanlig skotwinsch med vilken jag med lätthet lyfter mitt 20kg Bruce ankare + 3m kätting. Sista biten måste jag dra in manuellt efterssom winschen inte klarar kättingen. Fungerar bra både vid upptagning och då man skall lägga ankaret.
Georg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Georg:

Hej Jocke Det låter intressant. Har du någon bild/skiss? Blir det 'ett himla vevande' om du skall ta in 20 m lina med skotvinchen?
Jocke (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Jocke:

Hej, Bifogat en bild, tyvärr är den inte så väldigt detaljerad. Vinchen är på bortre sidan så man ser bara plattan som den är fäst vid. Jag använder vinchen bara till den tunga delen, dvs då man glider ut mot ankaret brukar jag dra in för hand tills jag behöver mera kraft. Pushpiten/mantåget på sidan går att fälla ner så det räcker att få upp ankaret i höjd med däcket och svänga in däverten
Bifogade filer
Georg (ej verifierad)
Senast inloggad: 1970-01-01 - 01:00

Georg:

Tack för bild - nu blir det klart hur det ser ut. Intresant förslag.