Hoppa till huvudinnehåll

Unga utan sjövana får komma ut på havet tack vare Kryssarklubben och Svenskt Friluftsliv

Ungdomar som inte har någon relation till båtar, hav och skärgård erbjuds möjlighet att få prova på sjölivet genom Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola. Svenska Kryssarklubben har fått pengar från regeringen, via Svenskt Friluftsliv som fördelar statsbidraget, till seglarskolans projekt ”Ny på havet”.

Elever som deltagit, som aldrig varit i skärgården, är entusiastiska.
- Vi, elever och vuxna från skolan, har haft en kanondag. De flesta av våra elever har aldrig varit i skärgården, på sin höjd åkt med Stena Line. Allt från segling till skärgård var nytt, berättar några av lärarna som var med när klass 7 från en skola i Hjällbo fått segla med ett av Seglarskolans skolfartyg.   

För andra året i rad får ungdomar från 6 högstadieklasser i Göteborgsområdet, såsom, Hjällbo, Bergsjö, Angered och Biskopsgården, inbjudan att segla med något av Seglarskolans tre fartyg i Göteborgs skärgård. Projektet ”Ny på havet” är treårigt. En skolklass får segla en dag på något av Seglarskolans skolfartyg Gratitude, Gratia eller Atlantica. 

Syftet är att ungdomarna ska få uppleva hur roligt båtliv är, att få lära sig om segling, navigation och livet ombord på ett fartyg.  Och det gjorde eleverna från Hjällbo. 
- Eleverna högg i för kung o fosterland, när instruktörerna så ville. 
Instruktörerna gav ett proffsigt, vänligt och tydligt bemötande av oss. Seglingen (och solen!) har givit eleverna mersmak för havet, vilket är stort! All heder åt besättningen och tack för att vi fick komma med!, säger en av de vuxna som var med från skolan.  

Segling med SXK:s Seglarskola våren 2020


Om seglarskolan
Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola startades år 1957. Seglarskolan är Sveriges första, största och äldsta verksamhet inom sitt område. Vi lär ut segling, sjömanskap och navigation till både ungdomar och vuxna  Vi har tre fartyg på vilka seglingsverksamheten bedrivs under vår, sommar och höst. Dessa är Gratitude, Gratia och T/S Atlantica. Båtarna är mycket lämpliga som skolsegelfartyg och är i gott skick trots deras långa historia. Detta beror mycket på de ideellt arbetande entusiaster som tar hand om och arbetar med båtarna året runt.

I årets seglingsprogram finns spännande och roliga seglingar för alla åldrar. Här finns allt från tuffa Nordsjöseglingar till lugna kustseglingar. Kanske vill du följa med Atlantica över Nordsjön eller besöka länderna runt Östersjön tillsammans med Gratitude och Gratia? I år återkommer vår uppskattade långsegling för vuxna till Skottland. Är du mellan 18 och 30 år seglar årets unga vuxna kurs från Göteborg till Köpenhamn. Oavsett segling får du alltid härlig gemenskap och oförglömliga seglarminnen med dig hem.
Vi har syskonrabatt samt rabatt vid segling av flera kurser samma sommar.

Läs mer om Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola och årets seglingsprogram på: www.sxkseglarskola.se

Dela i sociala medier