Hoppa till huvudinnehåll

Segla med Kryssarklubben i sommar!

Omkring 400 barn och ungdomar får varje år sin första upplevelse av båtar, segling och hav genom Svenska Kryssarklubben. Vi har seglarskolor/läger för olika åldrar, även för vuxna. Här finns programmen för sommaren. Anmäl dig själv eller ge bort en spännande och lärorik segling med Kryssarklubben!

Kryssis dagseglarläger
Kryssis är Svenska Kryssarklubbens dagseglarläger för barn från 8 år. I år hålls lägret mitt i Stockholm. Barnen kommer att segla på Mälaren och utgå från Huvudsta Strand och Solna Seglarskola, som samarbetar med Kryssarklubben. Barnen kommer även att kunna hämtas upp med båt från Kungsholmssidan. 
Kurserna pågår under de flesta av sommarlovets veckor måndag - fredag klockan 09.00-16.00. Lunch och mellanmål ingår i priset för kursen. Förutom att vara 8 år gamla behöver barnen också kunna simma 200 meter. 

Sommaren 2021 är alla kurser på Kryssis bokningsbara både som nybörjarkurs och fortsättningskurs.
- På nybörjarkursen får barnen lära sig segling från grunden i optimistjolle, de olika seglingssätten bidevind, halvvind och läns. Barnen får även öva på att kappsejsa och att ta sig upp i båten igen. Barnen är ofta två i varje optimist, eller ett barn och en ledare.

- Fortsättningskursen passar för barn som redan gått ett eller flera läger på Kryssis, eller har fått motsvarande kunskaper på annat sätt. Här lär man sig bland annat mer om hur man seglar snabbast under de olika seglingssätten, att få stopp på båten och att ta sig ur vindögat.

Daglägret Kryssis har arrangerats sedan 2012.

Här finns program för sommaren 2021: Daglägret Kryssis, Optimistläger

Kryssis, Svenska Kryssarklubbens dagläger


Seglarläger Malma Kvarn
Svenska Kryssarklubben har arrangerat seglarläger på Malma Kvarn sedan mitten av 1940-talet. Verksamheten vänder sig främst till barn och ungdomar från 10 till 17 år, men vi har även kortare läger för vuxna. Alla våra ledare har fyllt 18 år innan de börjar jobba och alla har stor erfarenhet av segling. De lär ut segling och sjömanskap på ett pedagogiskt och roligt sätt. Vår lägerperiod sträcker sig över juni, juli och augusti.

När Du går på seglarlägret Malma Kvarn bor Du i vårt fina klubbhus. Du sover på övervåningen i ett rum med fyra våningssängar och således upp till sju rumskompisar.  På nedre våningen finns en fin glasveranda där frukost och middag intas, lunchen brukar vi äta på någon mysig ö. Nedre våningen rymmer också köket, badrum, ledarnas sovrum samt ett allrum för samling, teori och lek.

På lägren används segeljollar av märket 2-krona. De är roliga jollar som är lätta att lära sig segla i när man är nybörjare, men också roliga och snabba när man blir lite mer erfaren. I vår flotta ingår även tre följebåtar.

Är du medlem i Svenska Kryssarklubben får du rabatt på din bokning om du anger ditt medlemsnummer vid bokningstillfället.

Resestipendier för SXK-medlemmar
För att ge ungdomar från hela landet ökade möjligheter att delta i lägren har vi inrättat resestipendier för barn till medlemmar från kretsar utanför Stockholmsområdet. Inför sommaren får 25 deltagare, som bor mer än 150 km från Stockholm, bidrag till resan till Malma Kvarn. Stipendiet är på max 2 000 kr per kurs och lägerdeltagare.
Läs mer på Stockholmskretsens sida. De 25 första ansökningarna med en godkänd anmälan till läger får stipendiet.


Här finns program för sommaren 2021: Seglarläger Malma Kvarn.

Seglarläger Malma Kvarn


Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola startades år 1957. Seglarskolan är Sveriges första, största och äldsta verksamhet inom sitt område. Vi lär ut segling, sjömanskap och navigation till både ungdomar och vuxna  Vi har tre fartyg på vilka seglingsverksamheten bedrivs under vår, sommar och höst. Dessa är Gratitude, Gratia och T/S Atlantica. Gratitude är en engelsk kutter byggd 1903. Gratia är en tidigare lustyacht byggd 1900. T/S Atlantica byggdes 1981 med Gratitude som förebild.
Båtarna är mycket lämpliga som skolsegelfartyg och är i gott skick trots deras långa historia. Detta beror mycket på de ideellt arbetande entusiaster som tar hand om och arbetar med båtarna året runt. Båtarna besiktigas regelbundet av Transportstyrelsen.

Befälen arbetar ideellt. De har både formell kompetens och Seglarskolans egna utbildningar. Ombord deltar du i allt arbete och alla segelmanövrar. Du står till rors, deltar i fartygets skötsel och hjälper kocken i byssan.

I årets seglingsprogram finns spännande och roliga seglingar för alla, ungdomar som vuxna. Här finns allt från tuffa Nordsjöseglingar till lugna kustseglingar. I år deltar vi i ett av benen i kappseglingen Tall Ships Races och vår uppskattade långsegling för vuxna i Skottland återkommer. Det finns en särskild kurs för dig mellan 18 och 30 år och det finns familjeäventyr för föräldrar och barn mellan 7 och 15 år. Oavsett val får du alltid härlig gemenskap och oförglömliga seglarminnen.

Vi har syskonrabatt samt rabatt vid segling av flera kurser samma sommar.

Här finns program för sommaren 2021: Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola 

Gratia

 

 

Dela i sociala medier