Hoppa till huvudinnehåll

Pengar från regeringen för “Ny på havet”

Svenska Kryssarklubben har fått pengar från regeringen för att fortsätta projektet ”Ny på havet”. Inbjudan går ut till ungdomar som inte har någon relation till båtar, hav och skärgård sedan tidigare, till att få prova på sjölivet på ett av Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas segelfartyg.

Det blir tredje året i rad som Kryssarklubben kan bjuda in ungdomar till en dags upplevelse på havet med segelfartygen Gratitude, Gratia eller Atlantica i Göteborg. Det är ungdomar från högstadiet i områden såsom Bergsjön, Västra Frölunda, Biskopsgården och Angered som bjuds in via skolorna. Syftet är att ungdomarna ska få uppleva hur roligt båtliv är, att få lära sig om segling, navigation och livet ombord på ett fartyg.

- Vi är jätteglada för pengarna som gör att vi kan fortsätta nå ungdomar som annars inte och vanligtvis kommer i kontakt med sjölivet. Förhoppningsvis kan vi tända en gnista hos några av dem som gör att de fortsätter segla, säger Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén.

Svenska Kryssarklubben har fått 770 000 kronor i verksamhetsbidrag. Andra projekt som Kryssarklubben ska använda pengarna till är också riktat mot skolbarn och heter “Skolundervisning med friluftstid och utan skärmtid” samt “Utbildning till befäl i Kryssarklubbens Seglarskola”.

Det är Svenskt Friluftsliv som fördelar det totala statsbidraget som är på 47,8 miljoner år 2021.
23 friluftsorganisationer, varav Svenska Kryssarklubben är en, delar på skattepengarna. För att få del av pengarna ska projekten bland annat bidra till att utveckla barn och ungdomars intresse för friluftslivet, vilket är syftet med bland annat Kryssarklubbens projekt “Ny på havet”.

 

Fakta om Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola:
Seglarskolan har funnits sedan 1957. Har kurser för ungdomar, familjer och vuxna som får lära sig segling, sjömanskap och navigation ombord på segelfartygen Gratitude, Gratia och Atlantica.

”Ny på havet” startade 2019. Sedan starten har 270 ungdomar fått möjlighet att prova på sjölivet ombord på segelfartygen. 12 seglingar med ett snitt 20 elever på varje har hittills skett inom ramen för projektet ”Ny på havet”.

Läs mer om Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola här!
Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola

Dela i sociala medier