Hoppa till huvudinnehåll

Nytt nummer av På Kryss 7-2020

Ett nytt nummer av På Kryss är på väg till er medlemmar, prenumeranter och tidningskiosker. Här kan du läsa tidningens innehåll och ordförande Peter Follins inledaren. Trevlig läsning!

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och ingår i ditt medlemskap om du är medlem. På Kryss utkommer både tryckt och digitalt. Läs mer om att bli medlem här.

Innehållet i På Kryss nr 7/2020:
Inledaren - En nygammal sommar.
Läs INLEDAREN från ordförande Peter Follin längre ner på den här sidan.

Reportage
- Till havs från Kirkenes till Trondheim
- Båtsommaren 2020
- Långsegling med småbarn

Artiklar
- Debatt: Båtkörkort
- Dalälvens drottning

Ombord
- AIS - så funkar det!
- Fixa fint i salongen med Feng Shui

På gång/klubbsidorna
- Äska pengar till din krets
- Vinnarna i fototävlingen
- Månadens medlem - Malin El Tayara

Långseglingens legendarer
- Tracy Edwards var först i Whitbread

Fotograf omslagsbild: Rasmus Backman - vinnare i På Kryss fototävling.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   * 

INLEDAREN - Ordförande har ordet

En nygammal sommar
Vi kom ut ovanligt tidigt denna sommar och när jag blundade var det som på femtiotalet, knappt en båt och inga problem att välja boj – alla var ju lediga. Det var bara att njuta. Någon månad senare fanns inte en enda ledig boj så långt ökat kunde nå, men vad är det för fel på att ankra? Det blev vår melodi resten av denna sommar. Praktiskt och många platser att välja på.

Norge erbjuder en fantastisk kust när du väl kommit runt ”hörnet”, med en lång vacker västkust. Att ha gott om tid skadar inte, vissa personer har löst det genom att lämna båten där och komma tillbaka nästa år för att fortsätta resan vidare.

Med många nybörjare på havet med positiva upplevelser finns det stora möjligheter för oss som förening att locka till utbildning och liknande inför kommande år. Träffar ni någon som verkar intresserad, berätta gärna om SXK och vårt utbud av kurser.

AIS är en både praktisk och rolig grej. Det är så bra att ha kol på vad som sker i närområdet, avseende andra båtar och kanske en kompis som ligger i närheten. Dock ersätter den inte en radar, det är bara fartyg med transponder som syns på skärmen! Hoppas artikeln förklarar lite mer hur systemet fungerar och lockar till att skaffa en AIS.

Transportstyrelsen har kommit med förslag om förarbevis enbart för vattenskotrar och har inte tänkt utnyttja vår inom båtlivet (NFB) befintliga organisation vilket fördröjer införandet med ett år, tyvärr! Läs mer på sidan 12 där vår generalsekreterare skriver ihop med ledarna för Svenska Seglarförbundet och Svenska Båtunionen.

Nu har jag börjat med det urtråkiga arbetet att avrusta båten. Vi får hoppas på en annorlunda sommar tillsammans nästa år!

Hälsar

Peter Follin
Ordförande i Svenska Kryssarklubben
E-post: ordforande@sxk.se

Svenska Kryssarklubbens ordförande Peter Follin
 

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

På Kryss nummer 8 utkommer runt den 20 november.

På Kryss är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning och utkommer både tryckt och digitalt. Är du medlem i Svenska Kryssarklubben ingår På Kryss i ditt medlemskap. Läs mer om att bli medlem här.

På Kryss finns som digital e-tidning via vår app "På Kryss".
Du kan läsa på mobiler och surfplattor och på din dator. För medlemmar är det gratis men det går även att köpa digital prenumeration via appen för icke medlemmar. Läs mer här! 
På Kryss på nätet www.pakryss.se 
Här finns kontaktuppgifter till På Kryss redaktion och annonser i På Kryss

På Kryss nr 7-2020

Dela i sociala medier