Hoppa till huvudinnehåll

Kryssarklubben lägger ut tre nya bojar i Vänern

Att lägga till vid en boj istället för att ankra, skonar havsmiljön under vattnet. Svenska Kryssarklubben har med ideella krafter lagt ut och underhåller över 230 bojar runt Sveriges kuster, i Vänern och Mälaren. I förra veckan (17 juni) la Kryssarklubbens medlemmar ut ytterligare tre nya bojar i Vänern.

De tre nya bojarna kommer att ligga öster om Karlstad, säger Jörgen Sundin från Säffle, via en mobiltelefon ombord på pråmen som ska ut på Vänern för att lägga ut bojarna. Jörgen är en av fyra funktionärer som gör detta jobb ideellt.

Bojarna kommer att guppa utanför Hästholmen, Timmeröarna och Västra Långholmen (Sätersholmarna). Alla tre bojar ligger inom naturreservat och är tillgängliga för alla båtar. Totalt, med de tre nya, finns det 15 blå bojar från Svenska Kryssarklubben i Vänern.

Syftet med Svenska Kryssarklubbens blå bojar är att ge en säkrare ankring i naturhamnar, förutom att skona havsbotten. Bojarna finns från Bottenviken i norr till Strömstad på västkusten, samt i Vänern och Mälaren.

För att förtöja vid en Kryssarklubbsboj behöver man vara medlem. På västkusten finns dock några bojar där även icke-medlemmar har tillträde.

Var bojarna finns kan man se på sjökortet här (som även går att se i mobilen).

Vill du läsa mer om bojarna och bojbestämmelser finns information här!.


Tre nya bojar ligger redo för utplacering i Vänern
Tre nya bojar i Vänern


Här läggs bojen i vid Hästholmen
SXK bojar läggs i Vänern


Provlyft vid Timmeröarna. Provlyft gjordes på alla tre bojarna.
Provlyft av sxk-boj


Bojen vid västra Långholmen
Boj vid västra långholmen, Vänern


Jörgen Sundin, ordförande i hamn- och farledskommittén i Vänerkretsen
Jörgen Sundin

Dela i sociala medier