Hoppa till huvudinnehåll

Dags för anmälan till höstens 24-timmarsseglingar

Hur långt hinner du segla på 24 timmar? Höstens 24-timmarsseglingar körs helgen lördag 31 augusti - söndag 1 september. Anmäl dig idag och utmana dig själv och din besättning.

24-timmarsseglingarna är koncentrerad långfärdssegling som går ut på att segla så långt som möjligt på en bestämd tid. Du väljer själv väg mellan en stor mängd rundningspunkter. Seglingarna är en tävling i sjömanskap, navigationsrutin och långfärdstrim som körs första helgen i juni och september längs kusten och i Vänern och Mälaren.

Läs mer och anmäl dig på: 24-timmars.nu 

 

Torrsegla på mobil/dator
Vill du öva på taktik och vägval? Kör vår torrsegling – https://torrsegla.24-timmars.nu – ett taktikspel för mobil, platta eller dator.


24-timmars appen
Appen 24-timmars finns för iOS och Android. 
Appen kan användas som ett elektroniskt punktkort, där alla punkter och sträckor finns inlagda, som ett planeringshjälpmedel för att prova olika rutter, och för att föra loggbok och direkt rapportera loggboken vid seglingens slut.

24-timmars app

Installera app i mobil eller platta:
- Andriod-app i Google Play.
- iOS-app i Apple App Store.

 

Historik
24-timmarsseglingarna startade i mitten av 1940-talet i Stockholm. Seglingarna var till viss del en motreaktion mot kappseglingarna som blivit mer och mer av en materielsport. Grundarna av 24-timmarsseglingarna ville återupprätta klassiskt sjömanskap.

24-timmarsseglingarna började som en segling i Stockholms skärgård hösten 1943 på initiativ av Åke Améen och Bertil Cederström.

Det var en rent privat provsegling med endast ett mindre antal inbjudna som deltog i jakterna Ala, Elseli, Kaskad, S´Marianne, St Anna, Swell II, SXK1943 och Madiana. Under 1944 anordnades öppna 24-timmarsseglingar både vår och höst som blev succéer.

Det stor intresset ledde till att Åke Améen och Bertil Cederström tyckte att arrangemanget blev för stort för ett par privatpersoner. De såg sig om efter någon förening som kunde ta över idén. Valet föll på Svenska Kryssarklubben.

Svenska Kryssarklubben övertog den 23 november 1944 rätten att arrangera 24-timmarsseglingar på sådana grunder att både Kryssarklubbens och seglingens speciella intressen tillgodoses.

Kryssarklubben fick uppgiften att övervaka att gällande riktlinjer efterföljs och väcka intresse för seglingen på andra orter. Anordnandet av seglingen skall vara en lokal angelägenhet.

Med tiden spred sig seglingarna längs med kusterna, Vänern och Mälaren till Kryssarklubbens kretsar. Där Kryssarklubben inte var representerad arrangerades seglingarna i samarbete med lokala segelsällskap.

 

 

Huvudbild: Foto lånat från 24-timmars på facebook: www.facebook.com/24timmars/

Dela i sociala medier