Hoppa till huvudinnehåll

Årsbok 2019

Finska viken och Saimen är Svenska Kryssarklubbens årsbok 2019. Boken innehåller cirka 100 besökshamnar från Hangö till Vederlax och från Villmanstrand till Kuopio. I boken finns de viktigaste servicehamnarna samt ett urval intressanta utfärds*- och naturhamnar. Trevlig läsning!

På den övre omslagsbilden syns saimenvikaren Ritva. Arten förekommer endast i Saimens sjöområde och man uppskattar att det finns något under 400 saimenvikare. Den är mycket utrotningshotad och behöver fredas ännu en lång tid. Enligt WWF som skyddar saimenvikaren är artens största hot nätfiske och klimatförändringen.
På den undre bilden syns Sveaborgs fästning som byggdes år 1748 utanför Helsingfors. Den är ett av UNESCO:s världsarvsobjekt.

Årsbok 2019

Rättelser och uppdateringar i årsboken finns på den här sidan!
 

Utdrag ur boken

Svenska Kryssarklubbens årsbok 2019, sid 46

Svenska Kryssarklubbens årsbok 2019, sid 72

Svenska Kryssarklubbens årsbok 2019, sid 115

Hamnar i Finland
* En utfärdshamn är en naturhamn speciellt reserverad för friluftsändamål. 

Så här förklarar Matti Törmä, en av författarna till årsboken, vad en utfärdshamn är:
"En utfärdshamn är en hamn inom ett område i naturtillstånd. Den största skillnaden med en naturhamn är, att området har speciellt reserverats för friluftsändamål eller tagits i allmänt bruk. Hamnen kan vara i rent naturtillstånd eller anlagd. Områden ägs oftast av staten, kommuner, stiftelser eller föreningar. Allemansrätten i Finland berättigar inte till att göra upp öppen eld utan markägarens tillstånd. I utfärdshamnar finns ofta eldplatser och där behöver man inte skaffa markägarens tillstånd för att göra upp eld. Naturligtvis måste man ta hänsyn till förhållanden och varningar för skogsbrand"

Generellt benämns nedanstående hamnar som "besökshamnar" i Finland. Alla besökshamnar finns utmärkta i finska sjökort.Hamnklasser i Finland

Årsboken ingår gratis i medlemskapet och skickades hem till alla medlemmar (ej familjemedlemmar) tillsammans med På Kryss nummer 5 i slutet av maj 2019 - Bli medlem idag och få årsboken gratis hem i brevlådan!

Här finns information om tidigare årsböcker, från 2007-2018


Långfärder
Många som är ute på sjön känner någon gång längtan att komma till nya platser och miljöer. När nyfikenheten på närliggande kuststrecka har stillats kanske det är tid att sträcka ut och nå till utländska mål.

För att underlätta för våra medlemmar som vill göra färder till andra länder genomför Kryssarklubben eskadrar utomlands både med egen båt och med charterbåtar. Utbildningar av olika slag förbereder för utlandsfärder såsom utbildning om kanaler, tidvatten m.m.

I samarbete med systerorganisationer har vi utarbetat dokument med praktiska tips när du besöker närliggande länder.
Vi har ”Useful Information” för 11 länder runt Östersjön samt Norge och Storbritannien.

På vår sida om långfärder finns artiklar som handlar om förberedelser, dokument, säkerhet, tips och utrustning för
långfärdsbåten m.m. 

 

Dela i sociala medier